Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 cze 2019, 08:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 30 sty 2019, 18:44 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
Cześć,
Zacząłem pisać o tym w innym wątku, ale chyba trzeba założyć osobny.
Niedawno postanowiłem zakupić pierwsze FrSky. Padło na XJT i X8R (nowa wersja z analogowym RSSI i antenkami PCB). Niestety po podłączeniu wszystkiego na stole i podpięciu multimetru do wyjścia RSSI pokazał się taki widok:

Ponieważ nie miałem innego takiego odbiornika, wczoraj zakupiłem kolejny (może mój jest uszkodzony). Mam dostępny też drugi XJT.
Dzisiaj sprawdzałem z nowym odbiornikiem. Sprawdzałem też z drugim XJT na krzyż. Zawsze tak samo źle. Przytachałem więc z piwnicy oscyloskop i podpiąłem do niego wyjście RSSI. Na filmie niestety synchro między kamerą a kineskopem daje się we znaki. RSSI jest faktycznie analogowe, nie ma tam żadnego PWMa, samo DC, ale sygnał wygląda kiepsko. Na filmie ustawione 1V/dz. Odbiornik zasilany z 4xAA NiMH, więc nic z zasilania nie włazi.



Straszna lipa. Nie mam niestety nadajnika, który by pokazał wartość numeryczną RSSI. Niestety nie stać mnie na zakup Taranisa itp.
Tutaj prośba do Kolegów, czy ktoś z Was ma X8R z analogowym RSSI i by mógł zmierzyć multimetrem jak to wygląda u niego, a może nawet podać wartość numeryczną z telemetrii z nadajnika? Jest jeszcze szansa, że nadajnik mi nawala, ale to mała szansa. Bez sensu takie RSSI, które na stole OSD pokazuje od 99% do 70%. O kant nie powiem czego potłuc.

Przeszukując internet, trafiłem na stary już wątek, gdzie też były problemy. Co prawda RSSI PWM, ale filtry nie dawały rady. https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2025263-Problem-with-Frsky-X8R-receiver-RSSI-0-3-3v-output/page5

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 cze 2019, 12:58 przez labo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sty 2019, 23:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 379
Lokalizacja: Biała Podlasla
Musisz używać tego analogowego rssi?
Jakie masz radio? Obsługuje telemetrię xjt? Nie możesz rssi wstrzyknąć do któregoś kanału?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sty 2019, 07:54 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
Niestety nie mam radia, które by obsługującego telemetrię. Mam FS th9x

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sty 2019, 08:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 379
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ale możesz mu zrobić moda, żeby tą telemetrię obsługiwał.

Ja kiedyś miałem takie, moda zrobiłem sam. Potrzebny był nóż, śrubokręt, usbasp, lutownica, gniazdko dla USB ASP, kabelki i oczywiście komputer. Jeszcze chyba parę opornikow kupiłem i przy okazji założyłem podświetlenie i zmieniłem gimbale na taranis owe. Zdecydowałem się wtedy na er9x. Do wyboru był jeszcze opentx i radioclone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 lut 2019, 21:07 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
To nie jest robota dla mnie, a u mnie nikt tego nie zrobi. Poza tym jestem przeciwnikiem grzebania w nadajniku, bo znając życie "w razie czego", ubezpieczyciel się wypnie, bo radio było "grzebane".

EDIT: Sprawdzałem z kondensatorem 10uF i 22uF, ale to są za wolne zmiany i kondensator nic nie daje.

EDIT2: Tak to wygląda w logu Mission Plannera po locie. (W środku było zatrzymanie, więc tam telemetrii nie ma.) Lipa straszna :( Wahania 100%-70%.
Obrazek

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1949
Lokalizacja: Gdynia
labo pisze:
To nie jest robota dla mnie, a u mnie nikt tego nie zrobi. Poza tym jestem przeciwnikiem grzebania w nadajniku, bo znając życie "w razie czego", ubezpieczyciel się wypnie, bo radio było "grzebane"


Skoro masz dostęp do miernika oscyloskopu itp, to sądzę, że mod telemetrii nie był by dla ciebie skomplikowany.
Ja mam niestety stary link FR-Sky D8R-II z sofrem XP, ale RSSI śmiga jak po sznurku.

Z ubezpieczycielem - jaki ubezpieczyciel i kto ci to opowiedział?
Tak samo może się "wypiac" wtyczka z Pixhawka, albo o zgrozo - jesli stosujesz , polaczenie "na bananki" esc z silnikiem.
Mialem szkodę związaną z dronem - ja skasowałem koledze jego drona - poszło z ubezpieczenia. Bylo ogrom pytan o zgody, strefy powietrzne itp - ale zadnej odnosnie tego co bylo robione w dronie (a moj tez.latal wtedy na APM i apce takiej jak Twoja, tylko zmodzonej).

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 12:12 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
kuczy pisze:
Skoro masz dostęp do miernika oscyloskopu itp, to sądzę, że mod telemetrii nie był by dla ciebie skomplikowany.

Cieszy mnie, że ktoś we mnie wierzy . :-D ;-) Wiesz, ja to człowiek starej daty jak mój oscyloskop, jeszcze na lampach. :D Zatrzymałem się przed cyfrówką i to już raczej dla młodych. ;)

kuczy pisze:
Ja mam niestety stary link FR-Sky D8R-II z sofrem XP, ale RSSI śmiga jak po sznurku.

A ja się nawet ucieszyłem, że nowe X8R ma RSSI analogowe, bo bez filtrów, bo prosto otrzymać wynik itp., a tu "Zonk". Było kupić jeszcze stary odbiornik z PWM.

kuczy pisze:
Z ubezpieczycielem - jaki ubezpieczyciel i kto ci to opowiedział?

Żaden nie powiedział. Z doświadczenia niemodelarskiego.

kuczy pisze:
Tak samo może się "wypiac" wtyczka z Pixhawka, albo o zgrozo - jesli stosujesz , polaczenie "na bananki" esc z silnikiem.

Bananków nie użwamy, mamy polutowane. Wtyczka może się wypiąć, ale to wypadek losowy, a nie świadome działanie. Jest to jednak pewna różnica.

kuczy pisze:
Mialem szkodę związaną z dronem - ja skasowałem koledze jego drona - poszło z ubezpieczenia. Bylo ogrom pytan o zgody, strefy powietrzne itp - ale zadnej odnosnie tego co bylo robione w dronie (a moj tez.latal wtedy na APM i apce takiej jak Twoja, tylko zmodzonej).

Jaki to był ubezpieczyciel, jeśli można?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1949
Lokalizacja: Gdynia
labo pisze:
Jaki to był ubezpieczyciel, jeśli można?


Ubezpieczenie w "Finansowej Chacie" - jak chyba 99% użytkowników dronów. Czyli de facto ErgoHestia.
przetrzepali mega jeśli chodzi o zgody - chcieli nawet papier z MATZ gdzie ustawa mówi o zgodzie telefonicznej, oraz zgody PAŻP, gdzie PAŻP nie ma nic do tej strefy.. - potem czepiali się, że kolega musiał mnie widzieć (bo poruszyla sie jego kamera) więc nie zachował VLOS - ciekawa interpretacja - dobzre, ze w przepisach to juz poprawili.

Ostatecznie skończyło się OK, ale na przegląd uszkodzeń poszedł tylko dron kolegi - uszkodzony. Mojemu miałem robić zdjęcia. Nikomu nie przyszło aby sprawdzać czy aparatura jest czy nie modyfikowana - nie ona zresztą była przyczyną.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 12:44 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
Czy ktoś z Was może sprawdzić jak wygląda w logach (lub na oscyloskopie) RSSI w odbiornikach serii X FrSky? Prośba do tych co mają rssi "analogowe" jak i PWM. W R9 podobno jest to samo.

Nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia, jakoby nowe X8R z antenkami pcb reklamowane jako z RSSI analogowym miało faktycznie to RSSI analogowe. Manual na stronie FrSky jest z 2015 roku i tam dalej figuruje PWM. :/

Wysłałem maila do FrSky i dostałem odpowiedź, że w X8R RSSI jest PWM + analog (cokolwiek to znaczy).

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1949
Lokalizacja: Gdynia
labo pisze:
X8R RSSI jest PWM + analog (cokolwiek to znaczy).


O ile się nie mylę, to poziom RSSI przedstawiany jest jako stopień wypełnienia impulsów na złączu RSSI. - przyli PWM (Pulse Width Modulation).

Polega to na tym, że sygnał zmienia się cyklicznie od 0V do 3,3V - a długość trwania pozimu 3,3V zależy od wartości RSSI.
można to zczytać cyfrowo, ale jeśli chcesz "analogowo" - to należy tą długość impulsu zamienić na napięcie stałe - i praktycznie będzie się ono zmieniało od 0 do 3,3V.

Robisz to za pomocą zwykłego rezystora i kondensatora, tutaj masz podane jak to zrobić dla L9R:
http://www.carbonbird.com/products/frsk ... taranis-rx

dokładnie chodzi o:
FrSky-Rssi-to-Minum-OSD-Rssi__21715.1496292277.1280.1280.jpg
FrSky-Rssi-to-Minum-OSD-Rssi__21715.1496292277.1280.1280.jpg [ 17.6 KiB | Przeglądany 316 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7239
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
O ile się nie mylę, to poziom RSSI przedstawiany jest jako stopień wypełnienia impulsów na złączu RSSI. - przyli PWM (Pulse Width Modulation

Nie jest, jedyny wiarygodny sposob uzyskania RSSI w Xach to przeslac je jako jeden z kalalow z radia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 20:42 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
Andrzeju, ja ten schemat znam i jak pisałem wyżej próbowałem, zarówno z kondensatorem 10uF jak i 22uF. Ten schemat działa w przypadku normalnego PWM. Niestety nie mam odbiornika z RSSI PWM aby sprawdzić jak gęste są jego impulsy. Domyślam się (może niesłusznie), że podobnie jak w kanale RC. W tych analogowych odbiornikach czas między poszczególnymi impulsami to około 10 sekund (!). Nie ma szans, aby to wyprostować w takim układzie.

Trochę się wkurzyłem, bo kupiłem z analogowym rssi, które się okazuje nieanalogowe. Jak bym to wiedział, to bym kupił stare "iksy", które miały RSSI PWM.

edit: pawelsky, pisaliśmy razem. Masz jakiś opis tego "analogowego" rssi? Coś wiesz bliżej?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7239
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
edit: pawelsky, pisaliśmy razem. Masz jakiś opis tego "analogowego" rssi? Coś wiesz bliżej?

To co juz sam odkryles doswiadczalnie. Nie dziala jak powinno i FrSky nie kwapi sie zeby je naprawic sugerujac uzycie odbiornikow z serii RX_R.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 21:15 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
Nie dziala jak powinno i FrSky nie kwapi sie zeby je naprawic sugerujac uzycie odbiornikow z serii RX_R.

Taaa, świetnie, RX8R Pro nie ma wyjścia RSSI... Da się co prawda ingerując w płytkę, otwierając i tracąc gwarancję na odbiornik. Jednym słowem cudowne rozwiązanie...

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 22:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7239
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Taaa, świetnie, RX8R Pro nie ma wyjścia RSSI... Da się co prawda ingerując w płytkę, otwierając i tracąc gwarancję na odbiornik. Jednym słowem cudowne rozwiązanie...

RSSI masz opisane w instrukcji, wiec nie histeryzuj z ta gwarancja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.