Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 07:22

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 14 kwie 2010, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1301
Lokalizacja: Kraków
A jak to jest z tą dopałką w Futabie? Da się to zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 06:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
No to fajnie :-D . Z Piotrkiem "pozdrowiliśmy" się na wzajem i widać, że "atmosfera już jest mniej gęsta" i o to przecież chodzi :-D .Najważniejsza jest merytoryczna dyskusja.
Moje zainteresowania ostatnio skręcają w kierunku chemii :mrgreen: - (destylacja-najważniejszy jej dział :mrgreen: ) to jest szansa na to , że może nawet kiedyś i jakaś flaszeczka wypali :-D .

No ale póki co - najważniejsze jest FPV :-D . Dlatego jeszcze raz wrócę do tego zdania:

[/quote] skoro u nas sa tak dramatycznie male to z czego to wynika ?-tu jest koniec cytatu(trochę mi nie wyszło)

Według mnie to nie są wcale dramatycznie małe wyniki. To są normalne wyniki - adekwatne do parametrów elektrycznych aparatur , które używamy. Wyniki naszych testów zasięgu pokazują pewną rozbieżność. Ta sama aparatura u jednego użytkownika daje zasięg 1.5 km u innego użytkownika może dać zasięg 3km - po ziemi. Nie wynika to bynajmniej z rozrzutu parametrów (bo te najczęściej są bardzo zbliżone do siebie), a wynika to najczęściej z różniących się warunków w jakich testy zostały przeprowadzone.Tu bardzo ważną rolę odgrywa ukształtowanie terenu.

[/quote]A jak to jest z tą dopałką w Futabie? Da się to zrobić?[quote]

Oczywiście że się da. Jednakże moje doświadczenia wskazują na to że nie jest to najlepszy pomysł , ze względu na konieczność łączenia nadajnika modelarskiego z dopałką za pomocą kabla ekranowanego w.cz. (Może być to związane ze wzbudzaniem się dopałki). Z technicznego punktu widzenia bardziej korzystne jest użytkowanie modułu w.cz. (jako jednej całości) , niż rozbijanie tego na dwie części .Wtedy na wejście takiego modułu podajemy np. PPM, a na wyjściu mamy to co jest nam potrzebne , a więc zmodulowany sygnał w.cz. o żądanej mocy.

Pozdrawiam wszystkich pilotów FPV. Janusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 09:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1301
Lokalizacja: Kraków
No dobra, powiem szczerze, że dalej nie rozumiem jak to jest z tą dopałką i dlaczego nie jest to najlepszy pomysł? Jakie są praktyczne minusy takiego rozwiązania z punktu widzenia użytkownika? Awaryjność?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Oczywiscie ze sa lepsze systemy, od futaby lepszy do FPV jest Link Tomasa a jeszcze lepszy Dragon Link. W porownaniu z nimi rowniez Futaba z dopalka to jednak marna proteza.
Demonizowanie stale fixowanych kanalow w Spektrum tez jest przesada zwazajac ze jeszcze do niedawna na polskich forach jako standard dla FPV wskazywano aparatury 35MHz gdzie transmisja wiadomo jak wyglada, odsadzajac od czci i wiary tych ktorzy probowali cokolwiek z 2.4.
Bardzo sprytnie gosc w przytoczonym tescie przemilczal jedna rzecz, gdyby wlaczyl najpierw ten swoj zakłócacz nawet gdyby pokrywal 2/3 pasma a pozniej wlaczyl Spektrum to wybrane by zostaly kanaly ktore sa "wolne" z pominieciem tych na ktorych sieje zakłócacz. Gdyby szerokopasmowe zaklocenie pojawilo sie w locie, juz po wlaczeniu nadajnika, jesli wlazloby akurat na oba wybrane kanaly i jesli do tego byloby silniejsze niz sygnal nadajnika (calkiem sporo "jesli" prawda ?) to oczywiscie tracimy sterowanie.
Mimo to cos mi sie wydaje panowie ze przesadzacie demonizujac jedna marke kosztem innej. A teksty o JR ktore chcialoby sie wycofac ze wspolpracy z spektrum ale nie moze, czyli nie chce ale musi .... dobre ;-) Gdyby to byla taka zla technologia to JR dawno by to zrobil zamiast "psuc sobie marke" trzepiac niezla kase na DSM2. Znajac prawa rynku sklaniam sie raczej do opcji ze w zarzadzie JR sa rozsadni ludzie ktorzy zdecydowali sie dac klientowi wybor na roznych rynkach majacych swoje preferencje. Niezaleznie czy klient chce radio DSM2 czy DSMJ/FHSS ma do wyboru aparature ze znaczkiem JR.

Temat zalozylem zaciekawiony wynikami testow zasiegu na RcGroups dla aparatur o mocach 100mW gdzie nie pierwszy raz podawany jest zasieg rzedu kilku kilometrow, i gdzie zaskoczyl rowniez slaby wyniku Futaby. Test odrzuciliscie jako niewiarygodny "zrobiony przez fanow spektrum". Ja naprawde jestem ciekaw, szczerze, skad to wynika ze w Polsce mamy kilometr, poltorej, a amerykance pisza o zasiegach na 3 mile. Jedyny znany mi przypadek dobrego linku na podobny dystans to wspomniany test naziemny Thompsona na 5500 metrow.

Z dopalka lata cholo, na Spektrum, chwali sobie ;-) Mysle ze pomysl wart realizacji, tym bardziej ze mozna wygodnie siasc w aucie a antene postwic na zewnatrz na statywie. Z tego co mi tu Diem z Cholem wyklarowali straty na kablu i zlaczkach powinna wyrownac dopalka, a jesli do tego dolozymy dobra antene to wychodzimy na plus.
Wiem FH ze latasz z wnetrza samochodu, ale jakos .. no nie wiem, ciagle mam stracha ze ta metalowa puszka obetnie mi zasieg po 300 metrach :-/

Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
sigreg pisze:
tka lata cholo, na Spektrum, chwali sobie ;-)


wszystko sie prawie zgadza tylko nie na spectrum (w sumie to juz bym wola amige jakas ;-) )
tylko na renomowanej aparaturze HK-T6A za 17$ (plus odbiornik za 13$) :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 09:48
Posty: 902
Lokalizacja: Zgorzelec, Monachium
Cytuj:
tylko nie na spectrum (w sumie to juz bym wola amige jakas ;-) )


od razu poznac oldschoolowca, co sie zna na rzeczy :-D
ach ten klimat amigi :-)

_________________
Pozdrawiam


"If flying were the language of man, soaring would be it's poetry"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 11:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
A to przepraszam, sie mi pozajaczkowalo 8-) Amiga oj taa ... czasy mortal combat na 12 dyskietkach, zeby wykonac fatality musialem ze 4 razy dyskietki zmieniac, ale kto tam wtedy na to patrzyl ! A wczesniej jeszcze bylo Atari ... i cala odzina "na paluszkach" zeby sie gra wczytala z magnetofonu. Oj byl klimacik byl.

Cholo, dalbys rade odnalezc swoja dopalke na ebayu ? Chetnie bym sobie przypomnial co to za model, bo z tego co wiem nie wszystko dziala.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Sig, troszke inaczej. Mocniejsza antena wyrowna wtyczki/kabel a dopalka to juz dopalka :D Jaki zasieg bedzie futaba + dopalacz to ciezko powiedziec, na pewno sie mocno poprawi na takim 500mW.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 12:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
No prosze ...i niech ktos powie ze forum nie uczy :mrgreen: Dzieki Diem !
Pozostaje kwestia anteny, jak juz gdzies wczesniej pisalem trudno znalezc antene dookolna w duzym zysku i szerokim stozku :-/
Najwiekszy jaki znalazlem to 60 st. :

http://www.wasserman.pl/index.php?produ ... rod_id=218

Myslicie ze sie nada ? :roll:

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 12:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Nie, ta antena ma 60 stopni tylko z listkow bocznych. Na wiekszej odleglosci kąt jest mniejszy (mam kilka tych anten na stanie i z 30 na sieci). Najlepiej zwykla antenka wifi 3dbi + dopałka do normalnego latania. Do bicia rekordow jakis panel (moze byc tak jak cholo z biquadem).

Problemem z dopałką moze byc tylko sprzężenie sygnalu przy bardzo bliskiej odleglosci. Cholo zauwazyles by odbiornik nie chcial sie logowac czy cos podobnego?

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1301
Lokalizacja: Kraków
Ja latajac z auta mam takie same wyniki, czyli około 1km. Trochę gorzej jest z lataniem wysoko. Tutaj powyżej 600m zaczyna przerywac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 16:09
Posty: 424
Lokalizacja: Warszawa-Ząbki
Tak przy okazji zrobiłem dzisiaj test zasięgu RC Futaba T9CP 35MHz z całkowicie złożoną anteną. Odbiornik to Corona RP8D1 z anteną x2

Zasięg 1km. :shock:

EG będąc na wysokości 170m był jeszcze sterowalny. Udało mi się wykonać zwrot w kierunku bazy, choć bardzo szarpało. W odległości 700m przerwałem test wyłączając nadajnik.... Stery przejął autopilot :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Zimi tą corone to musisz za szybke wstawic, alez Ci sie egzemplarz trafil :)

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 09:48
Posty: 902
Lokalizacja: Zgorzelec, Monachium
Cytuj:
W odległości 700m przerwałem test wyłączając nadajnik.... Stery przejął autopilot :-)


nie no, powiedz jeszcze ze siegnales do torby po zimne piwko :mrgreen:

dobry ten patent z autopilotem, tez chce ;-)


aha...1km :shock: :shock: mam ten sam odbiornik i na oryginalnej antenie nie odchodze 200m i juz mi trzepie serwami

_________________
Pozdrawiam


"If flying were the language of man, soaring would be it's poetry"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 kwie 2010, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Posty: 1740
Lokalizacja: Sopot
L_I_S pisze:
aha...1km :shock: :shock: mam ten sam odbiornik i na oryginalnej antenie nie odchodze 200m i juz mi trzepie serwami

A futabe masz?
To zrob tak jak ZiMi....zasilaj modul w.cz. napieciem 12V (niezaleznym od stanu baterii). Moze tutaj tez jest troche tej tajemnicy :)

(mi ta sama corona na 50m w quadrocopterze juz wariuje).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.