Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 07:00

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
diem pisze:
Wazne ktory odbiornik jest bardziej odporny na zaklocenia plynace z toru video :D


Już to pisałem.

Są różne nadajniki o różnej mocy. Zrobisz testy chociażby z większością?

Jeśli nie no to dupa panie Janie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:33
Posty: 1241
Lokalizacja: WARSZAWA
Fakt, do tego sprowadzają się wasze takie rozmowy. Firma i marka cudów nie czyni. Producenci mają normy i starają się ich trzymać. Więc wg. normalnego użytkownika (latacza przy nodze) wszystkie są sprawne i dobre.

Testy testami. Marka nie ma tu nic do rzeczy, bo to wszystko zależy od indywidualnego nadajnika. Sprzęt jednego producenta składany jest na całym świecie (i różnych przechodniów muru chińskiego).

To jest ciągle błędny myślenie. Jedynie można rozważyć sprzęt pod względem opcji a nie modułów w.cz.

Chcecie daleko i pewnie latać! Nie kombinować z czymś c nie jest do tego przeznaczone.

Ja wiem, że zasięg RC to wcale nie jest problem. Trzymam się tego bo widziałem i wiem co piszę. Pewny zasięg to bezpieczeństwo.

Sprzęt do FPV to ma być właśnie sprzęt do FPV a nie gdybanie, że może to będzie dobre bo coś ktoś.

Linki RC trzeba często sprawdzać. Mi wysiadł nadajnik przez ujemną temp. pękł kondensator i częstotliwość poleciał w sina dal. Z bliska odbiornik funkcjonował. Teraz już mam naprawioną i sprawdzoną.
Polecam zaopatrzyć się w częstotliwościomierz i jakiś miernik natężenia pola.



Podstawą jest zapobieganie.

Apeluję wejdźcie na temat long rang RC :!:
Jest w tym temacie parę mitów do obalenia.
Więc pogromcy do dzieła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
szymon_wolebez pisze:
To jest ciągle błędny myślenie. Jedynie można rozważyć sprzęt pod względem opcji a nie modułów w.cz.


Cały czas o tym mówię.
Opcji jest masa więc ogólne testy są o tyłek rozbić. Można testować ale konkretną konfigurację i powiedzieć- działa OK lub nie działa OK. Jeśli OK to OK :lol: A jeśli nie to do kosza :-P i bierzemy następną na tapetę ;-) Za jakieś 100 opcji będziemy mieć niezłą bazę wiedzy i danych ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 10:57
Posty: 550
Lokalizacja: Świętochlowice
Moim zdaniem testy są ważne wyłącznie dla :

konkretnej platformy
danego rozmieszczenia elementów
danego umieszczenia anten TX, RX
zastosowanej mocy TX_AV
i oczywiście wszystkiego co na ziemi, czyli TX_RC

Czyli tak jak Szymon napisał "w zasięgu wzroku", choć oczywiście czasem się udaje ( Zimi ) i kompletne rozwiązanie można by kopiować. Pozostają wtedy tylko ewentualne różnice egzemplarzy urządzeń ( nie do pominięcia )

Dla ceniących rekordy i drogi sprzęt, pozostaje chyba tylko jakiś system LR?

Co do SPEKTRUM to :
Kupiłem DX6i, ledwo zacząłem przygodę i ....potencjometr w drążku lotek raz nie działa, raz nie działa. Czasem zanik chwilowy i co ? Nawet nie wiem kiedy jestem w glebie ;-)
pojechał do serwisu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
Henryk_s pisze:
Kupiłem DX6i, ledwo zacząłem przygodę i ....potencjometr w drążku lotek raz nie działa, raz nie działa. Czasem zanik chwilowy i co ? Nawet nie wiem kiedy jestem w glebie ;-)


Znajomy z lotniska już drugi raz odsyła swoją Futabę 14cośtamcośtam z powodu zepsutego potencjometru. Aparatura ma niespełna rok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Henryku, DX6 niestety mialo taka przypadlosc - spora seria tych aparatur miala zamontowane wadliwe potencjometry. Firma zachowala sie o tyle w porzadku ze napisala o tym na swojej stronie proszac nabywcow o kontakt z serwisem.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4868
Lokalizacja: skąd
Panowie dupa z takimi testami sam odbiornik nie poleci :mrgreen:
Myślę że wiecie o co mi chodzi :)
Na ziemi z nadajnikiem i 1 serwem na deseczce poszedłem na ponad kilometr i zasięg był tyle że ja już nie mogłem dalej iść bo płot od hurtowni musiał bym przeskoczyć :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
Żeby test był miarodajny to musi być włączony tor wideo i pracujący silnik elektryczny. Regulatory strasznie sieją :-?

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1301
Lokalizacja: Kraków
Ja test statyczny zrobiłem z moją Futabą 7c i z DX7. Futaba działała bez żadnych przerw na dystansie 3,5km a DX7 przestał działać już po 1,5km. W locie Dxa nie sprawdzaliśmy, bo kolega nie ma FPV, natomiast Futaba zaczyna mieć przerwy w transmisji już po kilometrze, a czasami nawet dużo wcześniej. Tak więc ja nie latam dalej niż 1km w poziomie. Latanie wysokie uważam za dużo bezpieczniejsze, bo i tak model w końcu zacznie lecieć w dół :-D Mój rekord wysokości to 1,2km a Mataj poleciał jakoś na 1,5km.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 kwie 2010, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
Po ostatniej próbie ośmieszenia mojej osoby przez "lisa" (z "Zanem" sprawę sobie wyjaśniliśmy) - miałem już w temacie nie wypowiadać się, ale..... no wiecie :-D .... tylko krowa zdania nie zmienia :-P .

Ponieważ:

Cytuj:
Na Rc-Groups to nie pierwszy test w ktorym podaja podobne wyniki, skoro u nas sa tak dramatycznie male to z czego to wynika ?


Jest to ciekawe pytanie, na które też chciałbym znać odpowiedz :-D zdając jednocześnie sobie sprawę z tego, że poziom (w zrozumieniu dosłownym i w przenośni) naszego latania - w głównej mierze zależy od zasięgu naszych aparatur. Jak widać "bój" o zasięg toczy się dalej, dlatego pozwolę sobie przytoczyć linka:http://rc-cam.info/viewtopic.php?p=6561#6561, gdzie znajduje się tabelka, która wyrażnie pokazuje- gdzie znajduje się granica zasięgu leżąca w możliwościach przeciętnego modelarza. A żeby nie być gołosłownym podaję żródło:

Wydawnictwo Komunikacji i Lączności. Radiotelefony. Bogusław Wodzyński. Wydane w Warszawie 1978 r.

Wiadomości zawarte w tej tabelce są wiadomościami starymi jak świat i są to rzeczy jak najbardziej oczywiste :-D ,

Dlatego dalej uważam , że poszukiwanie coraz to nowych odbiorników niczego gruntownie nie zmieni , a wygeneruje tylko dodatkowe koszta,które dla większości z nas nie są bez znaczenia. :-P . Ale wybór należy do każdego indywidualnie :-D

Osobiście jestem za lataniem koło nogi nie dalej jak 100 m od nadajnika - bo to jest najbardziej bezpieczne hobby :-D , - a o to przede wszystkim chodzi :-D

Pozdrawiam lisa. Janusz


Jeżeli ktoś odczyta mój wpis jako powtarzanie się :oops: to oczywsiście przepraszam

szymon_wolebez pisze:

Apeluję


I tak nikt tego nie usłyszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 kwie 2010, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 10:57
Posty: 550
Lokalizacja: Świętochlowice
kefir pisze:
że ja już nie mogłem dalej iść bo płot od hurtowni musiał bym przeskoczyć :)

Co WY tam macie z tym skakaniem przez płot ?... ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 kwie 2010, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 09:48
Posty: 902
Lokalizacja: Zgorzelec, Monachium
Cytuj:
Po ostatniej próbie ośmieszenia mojej osoby przez "lisa" (z "Zanem" sprawę sobie wyjaśniliśmy)


:oops: jesli tak odebrales moje jakby nie bylo "zaczepki" to od razu przepraszam, ale nie taki cel byl w osmieszaniu kogokolwiek, a jedynie przebiegly sposob do opisanie z Twojej strony dokladniejszych informacji.
******
Czesto na forum lub gg czy komentarzach brakuje elementu "mowy ciala i mimiki", ktore to totalnie moglyby zmienic sposob odbioru przez rozmowce. Tu bylo tak samo....
******


Cytuj:
Pozdrawiam lisa. Janusz


Pozdrawiam jasiekbreja. Piotrek

_________________
Pozdrawiam


"If flying were the language of man, soaring would be it's poetry"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 kwie 2010, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 kwie 2010, 20:11
Posty: 492
Lokalizacja: Oberschlesien
JR jest super robi ładnie naprawde super wykonane radia.. :mrgreen:
i to na tyle porządna firma że na swoim rodzimym rynku sprzedaje je w systemie DSMJ pracującym w FHSS :lol: .. u amerykanow wygral marketnig i nie bardzo wiadomo jak teraz chyba wybrnąć z tej społki ze SPEKTRUM .. nie mowie ze zly system ale są obecnie lepsze..

tak czy tak FUTABA jest gitarra z tą swoją hybrydą DSSS/FHSS a jak cos to zastosuje dopałkę jak znajomy Piotrek. w Futabie brakuje mi tylko ModelMatch i musze sie pilnować jesli biore 2-3 modele na lotnisko zeby nie odpalić jednego na drugim.. co do zastosowań FPV to graty lecą do mnie wiec niebawem zamelduję..

BTW
PROTOS spadł przez BECa

a tu troche wiecej ..

http://www.rcmodelreviews.com/dsm2flaw.shtml








_________________
|PROTOS CARBON AC3X|T-Rex 450 BEASTX FBL|Ritewing Zephyr..|TLRS 433|MK DJI


Ostatnio zmieniony środa 14 kwie 2010, 20:38 przez HaNsKlOsS, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 kwie 2010, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Lisku i Jaśku, ja zauwazylem ze gdy uzywa sie avatarow to jakos lepiej sie rozmawia. Tutaj mamy niestety duze braki, ale nikt nikogo nie bedzie przymuszal :)


ps. Czesc Hansonie :D

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 kwie 2010, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 kwie 2010, 20:11
Posty: 492
Lokalizacja: Oberschlesien
a witam wszystkich.. ;-)

RSSI powinno sie dać wyciągnac z FASST.. tu jest akurat 617FS

Obrazek

_________________
|PROTOS CARBON AC3X|T-Rex 450 BEASTX FBL|Ritewing Zephyr..|TLRS 433|MK DJI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.