Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 paź 2018, 09:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 17:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
Ja mogę przeprowadzić testy na Futabie 9CP i Assanie 2,4ghz. Tylko napiszcie mi dokładnie ("jak krowie na rowie" ;-) ) jak mam to zrobić żeby było wiarygodnie.
Aha no i wcześniej jak w sobotę to nie dam rady (a być może dopiero 24.04 dam rade...)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 17:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Lodz
może na zlocie i przetestować w "podobnych" warunkach kilka rożnych Apek...


Kod:
wyznaczyć punkt co 1km do zaliczenia ;) potem kolejny checkpoint 2km i tak do kilku ;)
potem tylko pomierzyć który gdzie spadł ;)


dowody będą namacalne ;)

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
Testowanie IMO ma sens tylko gdy nie ma w pobliżu nadajnika video, czyli bez FPV.

Więc darujcie sobie testy z włączoną wizją. Bo tu chodzi o maksymalny zasięg w najlepszych warunkach. Tylko tak możemy stwierdzić co jest najlepszym kandydatem do miana najlepszej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Lodz
no to najlepszej do FPV ;)

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Diem sie nie znasz :mrgreen: Owszem Gaui spadl na Spektrum, ale Protos - u nas, w Zabrzu, na Futabie :mrgreen: Gadalem wlasnie z Hansonem bo wprawiles mnie w stan niepewnosci wlasnej pamieci hehe. Chociaz zeby byc w pelni zgodny z prawda powiem ze dodal "spektrum to ..." :P

Testy zasiegu na zlocie jak najbardziej, latwo bedzie znalezc dystans gdzie skonczyl sie zasieg - po skrawkach styropianu lub balsy 8-)

A na powaznie, jesli testy to robilbym jednak z nadajnikiem video, w koncu zalezy nam na wiedzy o zasiegu w dzialajacej platformie FPV.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
sigreg pisze:
ale Protos - u nas, w Zabrzu, na Futabie :mrgreen:


To sie nie zdazyl pochwalic :D

edit.
Juz sie pochwalil:

Hanson (19:24)
tak BEC obcial
Hanson (19:24)
tyle..

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
Cytuj:
A na powaznie, jesli testy to robilbym jednak z nadajnikiem video, w koncu zalezy nam na wiedzy o zasiegu w dzialajacej platformie FPV.


Na poważnie to każdy ma co innego w modelu, inne rozmieszczenie i inny sprzęt o różnej mocy.
Musiał byś zrobić z trylion testów ;]

To banalnie proste.

Jeśli nadajnik A daje wynik 5000m bez video,
nadajnik B 4500, C 3000 a D 1500m to wszyscy będą celować w nadajnik A jako możliwość najdalszego latania przy najdoskonalszym umiejscowieniu nadajnika Video.


edit: I nie każdy w czasach obecnych, a w zasadzie mało który wypadek modelu to utrata zasięgu. Zazwyczaj wadliwy jest układ zasilający a nie tor RC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
Wojtass_nt pisze:
Testowanie IMO ma sens tylko gdy nie ma w pobliżu nadajnika video, czyli bez FPV.

nie wiem jak Ciebie ale mnie interesuje wynik testu zasięgu z całym majdanem FPV. Co mi z tego że model może polecieć na 2000m bez FPV jak i tak go po 500m strace z oczu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Lodz
ECO400 pisze:
500m strace z oczu.
chyba sobie kupie okulary :) ja po 300 malo co widze ;)

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
To zależy od modelu. Inaczej widać model 100cm a inaczej 300cm rozpiętości.
No ale ja swoją platformę (1,8m) widze bez problemu na 500m


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 18:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
ECO400 pisze:
nie wiem jak Ciebie ale mnie interesuje wynik testu zasięgu z całym majdanem FPV. Co mi z tego że model może polecieć na 2000m bez FPV jak i tak go po 500m strace z oczu.


Chłopie. Nie będę pisał dla Ciebie specjalnego tłumaczenia. Bardzo mi przykro, że nie zrozumiałeś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:33
Posty: 1241
Lokalizacja: WARSZAWA
Po co komu te testy. Skoro fabryczne aparatury RC są tworzone do latania w zasięgu wzroku.
Latanie ponad 1km na standardowym sprzęcie uważam za ryzyko własne pilota.
Testy tylko i wyłącznie w locie na podstawie RSSI będą miarodajne.

Ile można się rozwodzić nad tym sprzętem do lotów klasycznych. Dla bezpieczeństwa własnego i innych przede wszystkim do dalszych lotów (jak 1,5<) należy rozmawiać o long range RC.

Ja na zwykłym nadajniku hitec flash latam do 1,3km i puki co jest to wystarczające. Jak miał bym odlecieć dalej to bym już nie ryzykował bez RSSI.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11849
Lokalizacja: Mikoszewo
I po raz kolejny z dumnie brzmiącego tytułu "Test zasięgu aparatur" wyszedł bełkot kto co lubi nie poparty żadnymi miarodajnymi (albo nawet niemiarodajnymi) pomiarami. No chyba że za absolutną wyrocznię uznamy helikopter Hansona (brzmi prawie jak "kot Schrodingera").
Weźcie sobie ustalcie jakiś schemat pomiarowy i zróbcie pomiary a nie przekrzykujcie jeden drugiego na czym spadł i kto.

PS: Te wasze Fujtaby i Speki to jeden wielki badziew - jedyna rozsądna aparatura to Graupner koniecznie serii MC :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 09:48
Posty: 902
Lokalizacja: Zgorzelec, Monachium
jest mala alternatywa do RSSI.
Ja caly czas uzywalem mikrofonu 3-nozkowego blisko serw w kadlubie ESa....w sluchawkach w bazie slyszalem dokladnie kiedy zaczynaly sie trzasc i zawracalem, poki moglem.....niestety w moim 10mW nadajniku juz Audio nie ma takiej glosnosci(lub mikrofon mam mniej sprawny), ale w 1W TX dzwiek byl wyrazny.

Ostatnio mialem szanse kupic MC20 za 70€....nie kupilem, ale czytalem opinie pozytywne bardzo o nim

_________________
Pozdrawiam


"If flying were the language of man, soaring would be it's poetry"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
Wojtass_nt pisze:
Na poważnie to każdy ma co innego w modelu, inne rozmieszczenie i inny sprzęt o różnej mocy.
Musiał byś zrobić z trylion testów ;]

To banalnie proste.

Jeśli nadajnik A daje wynik 5000m bez video,
nadajnik B 4500, C 3000 a D 1500m to wszyscy będą celować w nadajnik A jako możliwość najdalszego latania przy najdoskonalszym umiejscowieniu nadajnika Video.


edit: I nie każdy w czasach obecnych, a w zasadzie mało który wypadek modelu to utrata zasięgu. Zazwyczaj wadliwy jest układ zasilający a nie tor RC.



Dupa panie Włodku, dupa! Wazne ktory odbiornik jest bardziej odporny na zaklocenia plynace z toru video :D

Veridku ja sie usprawiedliwie nawet! Chwale fassta a nie posiadam :D Tak na prawde to wiemy ze najlepszy jest Kefir a sprzet nie ma znaczenia :D

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.