Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 20 sie 2018, 18:03


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 01 sie 2018, 22:03 
Offline

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 98
Witam od zakupu apki podejrzewałem że jest z nią coś nie tak. Dziś podczas latania apka wywalała komunikat o krytycznej sile sygnału już po kilku metrach lotu.
Co może być przyczyną?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8602
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie kieruj anteną (końcem anteny) w stronę modelu i oddał się i sprawdź czy jest sygnał.
Jeśli latasz frsky, to czasami krzyczy, że nie ma zasięgu przy nodze.

Sterowanie było? Może to tylko fałszywy alarm z telemetrii a nie brak zasięgu.

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony środa 01 sie 2018, 22:10 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 22:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 257
Lokalizacja: Biała Podlasla
Może odległość zbyt mała?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11723
Lokalizacja: Mikoszewo
Może. Co prawda naciąłem się na to w innym systemie niż FrSky ale moje zdziwienie że jest to w ogóle możliwe było nie mniejsze niż twoje.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 22:29 
Offline

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 98
Sprawdzę jutro na większej odległości. A czy możliwe że przy lutowaniu uszkodzeniu uległa tylna płyta do ktorej przylutowana jest antena?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 22:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11723
Lokalizacja: Mikoszewo
daron19675 pisze:
A czy możliwe

No to raczej pytanie do ciebie - jak podszedłeś do tematu z lutownicą do rynien lub w inny, równie spektakularny sposób to czemu nie...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 22:45 
Offline

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 98
Ja kupiłem apke z już zmienioną anteną. Także istnieje możliwość ze poprzedni właściciel potraktował ją lutownicą do rynien :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 07:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 352
Lokalizacja: wlkp
frsky ma tak, ze jak za blisko (u mnie <1m apka<>odbiornik) to lubi nie miec zasiegu i plakac komunikatami :) gdzies mi sie chyba przewinelo (moze nawet w materialach frsky), ze dobrze jest od >2m
- poloz drona na ziemi, zobacz czy masz nad nim kontrole (wlaczanie np. buzera) z 10, 20,50m...
- sprawdz ustawienia poziomu alertow (chyba domyslne 45/42) i to wartosci log. moze ktos cos zmienil...
BTW nie jestem pewny czy nie przekrecam, ale podwojenie odleglosci powoduje spadek o 6dB
- moze nowa zmieniona antena jest sporo silniejsza i zamiast np. domyslnych 2m masz kilkumetrowa "slepa plamke" ;)
- a moze wariant rynnowy jest prawdziwy :D

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 10:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 856
Lokalizacja: Warszawa
Mam taranisa cztery lata i z wyjątkiem tych komunikatów o utracie telemetrii przy zbyt bliskim ustawieniu nadajnika z odbiornikiem, w normalnej sytuacji użytkowania nie słyszałem komunikatu o utracie zasięgu ani razu. Największe odległości u mnie to 500-600 m.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 11:54 
Offline

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 98
NeXuS pisze:
Mam taranisa cztery lata i z wyjątkiem tych komunikatów o utracie telemetrii przy zbyt bliskim ustawieniu nadajnika z odbiornikiem, w normalnej sytuacji użytkowania nie słyszałem komunikatu o utracie zasięgu ani razu. Największe odległości u mnie to 500-600 m.
No to tylko że u mnie była zmieniana antena i podejrzewam że ten koleś coś uwalił.

Da się w jakis sposób miernikiem sprawdzić czy jest coś na płytce od anteny uszkodzone?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 856
Lokalizacja: Warszawa
Na początek zrób może standardowy test zasięgu na mikromocy. Coś tam powinien powiedzieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 14:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 188
Lokalizacja: montreal.kan
daron19675 pisze:
Ja kupiłem apke z już zmienioną anteną. Także istnieje możliwość ze poprzedni właściciel potraktował ją lutownicą do rynien :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


moze zamiast gdybania ,
rozbierz i popatrz jezeli masz watpliwosci- wstaw zdjecie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 21:38 
Offline

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 98
Z.W15 pisze:
daron19675 pisze:
Ja kupiłem apke z już zmienioną anteną. Także istnieje możliwość ze poprzedni właściciel potraktował ją lutownicą do rynien :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


moze zamiast gdybania ,
rozbierz i popatrz jezeli masz watpliwosci- wstaw zdjecie.
Przeprowadziłem test i im odchodziłem dalej tym było gorzej...

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 20:54 
Offline

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 98
Pozostaje tylko wymiana całej tej płytki?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 21:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 257
Lokalizacja: Biała Podlasla
Możesz założyć zewnętrzny moduł xjt :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.