Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 08:04

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 17 gru 2017, 09:28 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Czy wymienić na Atmega2561-8AU czy Atmega2561-16AU
Zamówiłem 8AU ale mogę zmienić zamówienie.
Sprawa dość pilna.

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 13:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 183
Lokalizacja: Biała Podlasla
Czy możesz podać jakieś linki, które były do tego inspiracją?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Powinien być -16AU. Ale prawdę mówiąc nie wiem czy jest sens wymiany na mega2561. W zupełności wystarczy mega128, czy 128A. Ale też w wersji -16AU.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 15:11 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki Miś za szybką odpowiedź.

df2
Inspiracją do wymiany procka jest wymiana softu na er9x.

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 18:06 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 183
Lokalizacja: Biała Podlasla
Jest jakiś inny er9x na te procesory? Wydawało mi się, że miesiąc temu wgrałem najnowszy na zwykły 64.
Chyba muszę sobie doczytać - jak jest duży skok jakiejś jakości dla softu to może warto wymienić?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 19:09 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 147
Lokalizacja: Warszawa
Z polskiej instrukcji do er9x "made in brodziek"

W fabrycznym wykonaniu nadajnik 9x, jako jednostkę centralną wykorzystuje procesor Atmel
ATmega64 (M64). Taka konfiguracja działa dość dobrze, ale zasoby procesora nakładają znaczne
ograniczenia dotyczące zarówno przetwarzania jak i przechowywania danych.
W związku z tym, niektórzy użytkownicy decydują się na wymianę procesora na ATmega128,
lub ATmega2561. Dzięki czemu przy pierwszym zyskują podwojenie pamięci flash oraz eeprom,
a przy drugim dodatkowo podwojenie pamięci RAM.
Ze względu na wspomniane wyżej ograniczenia sprzętowe, niektóre z funkcji opisanych w niniejszej
instrukcji mogą nie być dostępne dla radia 9x z oryginalnym procesorem ATmega64 (choć dzięki
optymalizacji kodu firmware przez Mike'a, coraz więcej funkcji znajduje swoje miejsce w wersji M64).
Ponadto istnieje kilka funkcji, takich jak telemetria, moduł syntezy głosu, wibracje, enkoder, itp,
które wymagają sprzętowej modyfikacji i/lub dodania nowego modułu do nadajnika.
Niektóre z nich wymagają też wyboru konkretnej wersji oprogramowania.
Krótki opis różnych modyfikacji znajduje się w załączniku B

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Dokładnie tak, er9x na M64 jest trochę okrojony, a na dodatek trzeba wybierać na dzieńdobry jaką wersję chcemy (z jaką telemetrią, językiem ect). Na M128 i M2561 już nie ma tych problemów.
Aaa, i jeszcze jedno - po zmianie procesora nie wgrywaj modeli z poprzedniej wersji. Bezpośrednie wgranie modeli zrobionych na M64 powoduje obcięcie do połowy ilości dostępnego miejsca w eeprom. Może jest na to jakiś knif, ale ja w końcu przeklikałem ze z palca bo nie udało mi się tego w prosty sposób obejść.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 06:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1433
Lokalizacja: Gdynia
. Taktyczna kropka śledzenia tematu.

A na serio, to wlasnie wgralem soft er9x z telemetrią na swoją apkę i coś nie za bardzo chce gadać. Więc moze przy okazji ktoś podpowie:
W module FR-Sky DJT są dostepne od zewnątrz piny Rx Tx Gd i 5V. Z tego, co wyczaiłem są one już PO wewnetrznym konwerterze poziomu logiki 3,3V -> 5V.
Mino to w wielu tutorialach ludzie omijają ten scalak dając swojego MAX3232, który (wydaje mi się, może błądzę) robi to samo....
Podlaczajac Tx i Rx pod pady MISO MOSI procka aparatury (wersja 64 właśnie, oczywiście po przeróbce (cięcie ścieżek, drucikowanie)) jest pusto... zadnych info na ekranach telemetrii a chyba powinien byc chociazby poziom TX prawda?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 12:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Jak chcesz podpiąć DJT bezpośrednio do procka aparatury, to moduł DJT też musisz rozgrzebać i wywlec z niego sygnały RX i TX sprzed inwertera który jest w module DJT. Bo konwerter poziomów w DJT jest nie tylko konwerterem, ale też inverterem. Tu masz opis jak przerobić DJT: http://www.rchacker.com/projects/turnig ... -telemetry
Inaczej nie masz wyjścia i musisz dodać inwerter/konwerter do aparatury - i to jest prostsza opcja. Dajesz małą płytkę i problem z głowy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1433
Lokalizacja: Gdynia
miś, a szukałem tych obrazków wnętrza DJT i znalezc nie mogłem.... wielkie dzieki!

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 17:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Bo jak chcesz szukać obrazków to włączasz w googlach szukanie grafiki. Tak właśnie to znalazłem :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 19:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1433
Lokalizacja: Gdynia
miś pisze:
Bo jak chcesz szukać obrazków to włączasz w googlach szukanie grafiki. Tak właśnie to znalazłem :-)


wiesz jak jest - ten kto szuka nie widzi - przyjdzie ktoś inny i znajdzie w 3sek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.