Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 28 lut 2017, 04:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 20 sty 2017, 00:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 154
Lokalizacja: Kraków
Pytanie, nie mam przy sobie aparatury, a potrzebuję wiedzieć, czy da się ustawić Taranisa tak, aby na wyjściu kanału była domyślnie wartość środkowa, a potencjometrem sterowało się nią na zasadzie - im większe wychylenie potencjometru, tym szybciej następuje zmiana wartości kanału?

Chodzi o sterowanie gimbalem, ale nie z osobnym kontrolerem, gdzie takie rzeczy są możliwe na jego poziomie, tylko zwykłym małym zenmusem podpiętym pod nazę. Pitch gimbala odpowiada poziomowi sygnału na kanale, chciałbym aby potencjometr na 0 nie zmieniał poziomu kanału, potencjometr minimalnie na minus - kanał powoli jednostajnie zmniejsza poziom. Potencjometr więcej na minus - kanał szybciej zmienia poziom, potencjometr na zero, kanał przestaje zmniejszać poziom. Innymi słowy - potencjometr steruje kierunkiem i prędkoscią zmiany poziomu sygnału na wyjściu.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/E300-2212/9443@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 01:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1122
Lokalizacja: z krainy wiatrow
...tak, to wszystko mozna zrobic, dwa i wiecej zrodel sygnalu (np:dwa potencjometry) moga sie skladac na jeden kanal... ...ale najlepiej sciagnac instrukcje, jest chyba nawet przetlumaczona na polski: OpenTX dla FrSky Taranis.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4664
Lokalizacja: Polska
waszka pisze:
...tak, to wszystko mozna zrobic, dwa i wiecej zrodel sygnalu (np:dwa potencjometry) moga sie skladac na jeden kanal...

A co ma skladanie dwoch potencjometrow na jednym kanale do pytania Tannera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 12:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 154
Lokalizacja: Kraków
a no... :)
W sumie to mój opis można skrócić - gimbalem steruje się tak jak pochyleniem koptera w stabilize a chciałbym aby sterowało się jak w acro :mrgreen: Czyli to będzie modyfikator a nie mixer, kurcze pogrzebałbym ale zostawiłem apkę w domu rodzinnym.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/E300-2212/9443@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4664
Lokalizacja: Polska
Tanner pisze:
kurcze pogrzebałbym ale zostawiłem apkę w domu rodzinnym.

Zawsze mozesz pogrzebac w symulatorze z CompanionTX :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1122
Lokalizacja: z krainy wiatrow
pawelsky pisze:
waszka pisze:
...tak, to wszystko mozna zrobic, dwa i wiecej zrodel sygnalu (np:dwa potencjometry) moga sie skladac na jeden kanal...

A co ma skladanie dwoch potencjometrow na jednym kanale do pytania Tannera?

...ale jak przeczytasz calosc bez wycinania tylko tych dwoch potencjometrow to moze bedzie bardziej logiczne...napisalem: dwa i wiecej zrodel sygnalu to moze byc sygnal z gimbala ktory moze byc korygowany potencjometrem... a ze na przyklad podalem dwa potencjometry to tylko przyklad dwoch sygnalow ktore mozna polaczyc, dlatego jest tam napisane np. co w skrocie znaczy na przyklad...

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Ostatnio zmieniony piątek 20 sty 2017, 15:09 przez waszka, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4664
Lokalizacja: Polska
waszka pisze:
...ale jak przeczytasz calosc bez wycinania tylko tych dwoch potencjometrow to moze bedzie bardziej logiczne...napisalem: dwa i wiecej zrodel sygnalu to moze byc sygnal z gimbala ktury moze byc korygowany potencjometrem... a ze na przyklad podalem dwa potencjometry to tylko przyklad dwoch sygnalow kture mozna polaczyc, dlatego jest tam napisane np. co w skrucie znaczy na przyklad...

Ewidentnie nie zrozumiales pytania watkotworcy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 15:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 154
Lokalizacja: Kraków
O może o to chodzi, mój gimbal - ten z kamerką pod dronem a nie gimbal - drążek w aparaturze. Czytając wątek o nowym "gimbalu z czujnikiem halla" do taranisa byłem mocno zdziwiony że tak się też to nazywa.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/E300-2212/9443@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 15:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1122
Lokalizacja: z krainy wiatrow
pawelsky pisze:
Ewidentnie nie zrozumiales pytania watkotworcy...

...faktycznie, raz ze sygnal z gimbala nie bedzie przechodzil przez aparature a dwa ze kombinowanie w taranis-ie nic nie pomoze bo "Chodzi o sterowanie gimbalem, ale nie z osobnym kontrolerem" to wszystkie takie ustawienia mozna zrobic tylko na kontrolerze, jesli ma takie opcje zeby to sterowac sygnalem z aparatury.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 15:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 154
Lokalizacja: Kraków
"Chodzi o sterowanie gimbalem, ale nie z osobnym kontrolerem" - a tu znowu ja się bije w pierś, bo źle to ująłem, gimbal oczywiście ma swój kontroler bo jest to zenmuse h3-3d, chodziło mi o to, że to nie jest kontroler typu alexmos czy storm32 gdzie takie opcje są dostępne w gui i można sobie ustawić co się chce. Tam jest dokładnie taki tryb sterowania o którym mówię dostępny, zaznaczmy jeden checkbox i działa.

W zenmuse podpiętem pod nazę mam tylko regulację pitch - pochylenie gimbala jest określone przez wartość na kanale, -1000 to kamera patrzy w dół, +1000 to patrzy przed siebie, 0 - patrzy pod kątem 45 stopni. Wszystko działa.

To co ja chcę, to mam potencjometr na 0, włączam sprzęt, kanał ma poziom 0. Daję potencjometr na -50 i tak zostawiam, a kanał powolutku zmniejsza swoją wartość - nic nie dotykam, zmniejsza wartość aż dojdzie do -1000. Daję potencjometr na +300 - kanał leci do góry, zdecydowanie szybciej, aż osiągnie +1000.

Czyli dokładnie tak jak działa sterowanie kopterem - pitch/roll w acro albo yaw w każdym trybie. Czy jakoś niejasno to tłumaczę? :-D

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/E300-2212/9443@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 20:39 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 27
W Taranisie możesz tworzyć krzywe po jakiej ma się "poruszać" serwo. Myślę, że to rozwiąże twój problem. Masz jeszcze warunki logiczne.

W mixerach ustawiasz prędkość poruszania się serwa opóźnienia, itp.
Jak masz przykładowo podpięty przełącznik do klap, można zrobić tak, aby swoje końcowe wychylenie uzyskały po ustawionym czasie.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9599
Lokalizacja: Mikoszewo
Tanner - takie coś jest zrobione dla Phantomów 2 z nową aparaturą (rolka zamiast dźwigienki) gdzie stopień wychylenia poti w rolce steruje prędkością zmiany kąta pochylenia nie zaś samym kątem. Niestety, jak ostatni raz sprawdzałem to zarówno to "nowe sterowanie" (tak figuruje w Asystencie) jak i tryb FPV (pochylanie gimbala w roll przy skręcie aby film przypominał te z samolotu) były dostępne TYLKO dla Ph - Naza nie dostała takich cudawianek... Być może coś się w temacie zmieniło, musisz sprawdzić, choć znając złośliwość DJI raczej marne szanse...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4664
Lokalizacja: Polska
Tanner pisze:
Czy jakoś niejasno to tłumaczę? :-D

Jak dla mnie jasno bylo od poczatku. :-)

Po powrocie z pracy znalazlem chwilke, a ze problem ciekawy to podumalem i jedynym rozwiazaniem jakie mi przychodzi do glowy to MIX skrypt LUA.

Na szybko wyskrobalem cos takiego:
Kod:
local input  = { { "speed", SOURCE }, { "dband", VALUE, 0, 5, 2 } }
local output = { "pitch" }

local value

local function init()
  value = 0
end

local function run(speed, dband)
  dband = dband * 10.24
  if (speed > dband) or (speed < -dband) then
    value = value + (speed / 1024)
    if value > 100 then value = 100 end
    if value < -100 then value = -100 end
  end

  return value * 10.24
end

return { input=input, output=output, run=run, init=init }


Skrypt nazywasz pitch.lua, wrzucasz do SCRIPTS/MIXES na karcie, dodajesz go do Custom LUA Scripts, podajac jako zrodlo np. S1 (mozna tez skonfigurowac deadband)...

script.png
script.png [ 1.46 KiB | Przeglądany 86 razy ]


...ustawiasz go jako zrodlo kanalu...

mix.png
mix.png [ 1.63 KiB | Przeglądany 202 razy ]


...i voila!


Ostatnio zmieniony niedziela 22 sty 2017, 12:41 przez pawelsky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 sty 2017, 19:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 154
Lokalizacja: Kraków
Nooo kurde, dziękuję! sprawdzę dopiero za 2 tygodnie jak odzyskam aparaturę, ale na pewno będzie działało. Nie wiedziałem, że można sobie skrypty tworzyć.
A z ciekawości, zanim przetestuję, jak szybko wykonuje się jedna pętla? Czyli jak dam speed na 1000 to przy jednym przejściu doda sie 10.24 do wartości na wyjście, czyli potrzebuję 100 przejść pętli od zera do wartości granicznej, ile czasu to zajme? Super, że źródło jest ustawiane bo ustawię sobie kanał z TR czyli z wejścia treningowego z drugiej aparatury - operatora gimbala, będzie pro :mrgreen:

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/E300-2212/9443@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 sty 2017, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4664
Lokalizacja: Polska
Tanner pisze:
A z ciekawości, zanim przetestuję, jak szybko wykonuje się jedna pętla?

Zalezy od tego co jeszcze dzieje sie na radiu, u mnie 1 petla wykonuje sie co ok. 20ms

EDIT: dodalem jeszcze konfigurowalny (w zakresie od 0% do +/-5%) deadband zeby ulatwic zatrzymanie kamery.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.