Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 sty 2017, 07:04


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 08 sty 2017, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 907
Lokalizacja: Rzeszów
Pytanie do właścicieli Taranisów: jakie napięcie ma oryginalna ładowarka do X9D ? Szukałem ale jest podane 12, gdzie indziej 13 albo nawet 15V. Podobno nie ma znaczenia biegunowość wtyku ?

Próbował ktoś ładować pakiet wewnątrz nadajnika komputerową ładowarką ?

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4507
Lokalizacja: Polska
pilot pisze:
Pytanie do właścicieli Taranisów: jakie napięcie ma oryginalna ładowarka do X9D ? Szukałem ale jest podane 12, gdzie indziej 13 albo nawet 15V.

Nie ladowarka tylko zasilacz: viewtopic.php?p=485567#p485567

pilot pisze:
Podobno nie ma znaczenia biegunowość wtyku ?

A kto tak twierdzi?

pilot pisze:
Próbował ktoś ładować pakiet wewnątrz nadajnika komputerową ładowarką ?

A w czym problem? To zwykly NiMH. Oczywiscie trzeba go wyjac z aparatury do ladowania...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 907
Lokalizacja: Rzeszów
pawelsky pisze:
Nie ladowarka tylko zasilacz: viewtopic.php?p=485567#p485567

Faktycznie, poprawnie powinno być zasilacz bo ładowarka jest wbudowana w nadajnik.

pilot pisze:
A kto tak twierdzi?

A gdzieś to przeczytałem przed zakupem radia i trochę mnie zdziwiło. Biegunowość nie miałaby znaczenia gdyby z zasilacza wychodziło napięcie przemienne, a tak nie jest.

pilot pisze:
A w czym problem? To zwykly NiMH. Oczywiscie trzeba go wyjac z aparatury do ladowania...

Tyle to i ja wiem, bardziej chodziło o ładowanie wewnątrz nadajnika ładowarką komputerową.

Pozostaje pytanie o napięcie zasilacza. Wystarczy 12V, czy trzeba szukać większego napięcia ?

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4507
Lokalizacja: Polska
pilot pisze:
A gdzieś to przeczytałem przed zakupem radia i trochę mnie zdziwiło. Biegunowość nie miałaby znaczenia gdyby z zasilacza wychodziło napięcie przemienne, a tak nie jest.

Z ciekawosci rozkrecilem swojego Taranisa (czlowiek uczy sie cale zycie) i rzeczywiscie jest tam mostek na zasilaniu wiec polaryzacja nie ma znaczenia.

pilot pisze:
Tyle to i ja wiem, bardziej chodziło o ładowanie wewnątrz nadajnika ładowarką komputerową.

Skoro juz wiesz ze ladowarka to nie ladowarka a zasilacz to odpowiedz na pytanie powinna byc raczej oczywista - nie ma to wiekszego sensu :)

pilot pisze:
Pozostaje pytanie o napięcie zasilacza. Wystarczy 12V, czy trzeba szukać większego napięcia ?

Jesli przyjac ze napiecie ladowania dla NiMH to ~1.6v na ogniwo to przy 6 ogniwach w Taranisie potrzebujesz conajmniej 9.6V. Jak do tego doliczyc spadki napiecia na mostku, regulatorze i dodatkowej diodzie ktora jest za nim to obawiam sie ze 12V nie wystarczy to efektywnego ladowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9482
Lokalizacja: Mikoszewo
pawelsky pisze:
Skoro już wiesz ze ładowarka to nie ładowarka a zasilacz to odpowiedz na pytanie powinna byc raczej oczywista - nie ma to większego sensu :)

A jakby tak podejść do tematu jak do mydelnicowych baterii? Niby ładowarka od Ph to tez nie ładowarka tylko zasilacz bo całe ładowanie siedzi w elektronice baterii a można ją zastąpić ładowarką modelarską ustawioną w ołów. Skoro pilot koniecznie chce ładować w aparaturze to może po zarobieniu odpowiedniej końcówki i ustawieniu Accucell'a czy co tam ma na ołów by poszło?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4507
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
A jakby tak podejść do tematu jak do mydelnicowych baterii? Niby ładowarka od Ph to tez nie ładowarka tylko zasilacz bo całe ładowanie siedzi w elektronice baterii a można ją zastąpić ładowarką modelarską ustawioną w ołów. Skoro pilot koniecznie chce ładować w aparaturze to może po zarobieniu odpowiedniej końcówki i ustawieniu Accucell'a czy co tam ma na ołów by poszło?


Fizycznie oczywiscie moze potraktowac swoja super komputerowa ladowarke jako zasilacz, ale tak jak pisalem nie ma to wiekszego sensu bo:
1) dlaczego nie uzyc zasilacza od samej ladowarki?
2) skoro ma porzadna ladowarke to po co katowac baterie ladowarka z Taranisa?
3) zasilacz do Taranisa naprawde nie kosztuje majatku zeby bawic sie w takie cuda :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9482
Lokalizacja: Mikoszewo
Ad.1) Jak ma ładowarkę z wbudowanym zasilaczem sieciowym jak ja to może mieć problem... Poza tym zaznaczyłeś że 12V może być skromnie do ładowania w Taranisie a takie zasilacze zwykle się stosuje do naszych ładowarek. No chyba że ma te - jak im tam - serwerowe czy od Xbox'a (nie pamiętam :oops:) które dają więcej.
Ad.2)Bo jest leniwy i nie chce mu się wywlekać baterii tylko podpiąć wtyczkę do gniazdka?
Ad.3)Skoro mam już źródło zasilania które (teoretycznie) mogę wykorzystać to po co dokupywać kolejne?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 907
Lokalizacja: Rzeszów
Verid pisze:
...Skoro pilot koniecznie chce ładować w aparaturze to może po zarobieniu odpowiedniej końcówki i ustawieniu Accucell'a czy co tam ma na ołów by poszło?

Chcę użyć innej ładowarki (mam Pulsara ale to bez znaczenia) bo nie mam oryginalnej :-) Próbowałem na Pb ale nie poszło możliwe, że przez wtyk, który nie kontaktuje - mam 5,5/2,5, a ma być pewnie 5,5/2,1.
pawelsky pisze:
Z ciekawosci rozkrecilem swojego Taranisa (czlowiek uczy sie cale zycie) i rzeczywiscie jest tam mostek na zasilaniu wiec polaryzacja nie ma znaczenia.

A jednak, czyli dobrze przeczytałem :-)
Cytuj:
...1) dlaczego nie uzyc zasilacza od samej ladowarki?

Bo może dawać za mało napięcia i stąd m.in. pytanie ile daje oryginalny zasilacz.
Cytuj:
2) skoro ma porzadna ladowarke to po co katowac baterie ladowarka z Taranisa?

Aby uniknąć wyciągania pakietu - tylko i wyłącznie :-)
Cytuj:
3) zasilacz do Taranisa naprawde nie kosztuje majatku zeby bawic sie w takie cuda :)

Święta prawda tym bardziej, że można poszukać innego zasilacza. A ten od Taranisa ma chyba jednak 15V.

Odpowiedzi Verida prawie idealnie trafione, poza pkt. 1 (zasilacz oddzielny) :mrgreen:

Podsumowując:
1) muszę sprawdzić czy pójdzie ładowanie na ładowarce ustawionej na Pb ale z innym wtykiem,
2) jak nie to zmierzyć napięcie ustawione na zasilaczu i ew. z niego zasilać wbudowaną ładowarkę,
3) dorwać pasujący zasilacz,
4) ewentualnie wybebeszać pakiet do ładowania :-)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4507
Lokalizacja: Polska
pilot pisze:
Aby uniknąć wyciągania pakietu - tylko i wyłącznie :-)

Nie przesadzajmy juz z tym lenistwem ;-)

pilot pisze:
Święta prawda tym bardziej, że można poszukać innego zasilacza. A ten od Taranisa ma chyba jednak 15V.

Odpowiedz na temat zasilacza ktora Ci wskazalem jest od maka, ktory nimi handluje (77hobby), wiec mysle ze mozesz zaufac ze jak mowi 13V to to jest 13V :)
A jak to Ci nie wystarczy to Ci powiem, ze moj oryginalny zasilacz od Taranisa tez ma 13V (fotek robic mi sie nie chce musisz uwierzyc na slowo) ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 17:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 907
Lokalizacja: Rzeszów
pawelsky pisze:
Nie przesadzajmy juz z tym lenistwem ;-)

W sumie często pewnie nie będzie ładowany więc od biedy można wyciągnąć :-)
Cytuj:
A jak to Ci nie wystarczy to Ci powiem, ze moj oryginalny zasilacz od Taranisa tez ma 13V (fotek robic mi sie nie chce musisz uwierzyc na slowo) ;-)

Wierzę, że ma 13V ale widziałem też info o napięciu 15V i 12V. Ale skoro odczytane z zasilacza 13V to przyjmuję do wiadomości.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 17:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4507
Lokalizacja: Polska
pilot pisze:
widziałem też info o napięciu 15V

Trzebaby spojrzec dokladniej jak odprowadzane jest cieplo z regulatora (na plytce jest troche miedzi), ale przy wiekszym napieciu obawiam sie, ze moze zaczac sie troszke pocic :)
Mike robil jakies ogolne wyliczenia: http://openrcforums.com/forum/viewtopic ... 364#p58364


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.