Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 17 sty 2019, 02:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 17 maja 2017, 18:24 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Może ten post zabrzmi trochę jak reklama, ale co mi tam ;)
Kupiłem jakiś czas temu, i jestem po prostu zadziwiony, jak długo niepotrzebnie męczyłem sie na kańciastych aparaturach, o kształcie-designu rodem z lat 80tych albo i wcześniej.
Mam porównanie do np. frsky 9Xr pro.

Obrazek

Koszt ~55$ u chińczyka (banggood, aliexpress), u nas najtaniej jakieś 280zł, w komplecie z odbiornikiem FS-iA6B

Dane oficjalne tego ustrojstwa to sobie każdy znaleźć może, więc skupię się na tym, czego sprzedawcy wprost nie piszą, albo trzeba się doszukać
1. potrafi wysyłać do odbiornika
- normalne PWM (6szt z odbiornikiem FS-iA6B, 10szt z FS-iA10B)
- PPM (wszystkie 10kanałów niezależnie od odbiornika!)
- IBUS (10 kanałow niezależnie od modelu odbiornika, a realnie nawet 14 z czego 4 jeszcze nie są udostępnione)
- SBUS (jak frsky, niezależnie od odbiornika użyteczne 10 kanałow, choć przesyłane jest 16)
- przy czym można wybrać wysyłanie równocześnie (ibus/sbus) + (pwm/ppm) - wygodne gdy SBUS idzie do FC, a kanał nr6 jako PWM do jakiegoś servo, sterowania migawki aparatu, czy coś niezależnego od FC
- FAILSAFE działa, ustawia się je w aparaturze a realnie wykonuje ją odbiornik. Po ustawieniu różnych wartości na odpowiednich kanałach (w tym wartości nigdy normalnie nie osiąganych) - gdy odbiornik straci zasięg, to ustawi wartości wcześniej zaprogramowane w Failsafe. Testowane np przez wyjęcie baterii z aparatury - po około 0.5s mamy w odbiorniku wszystkie kanały z wartościami ustawionymi w failsafe, do momentu gdy znów aparatura nie połączy się.

2. z odbiornika wraca telemetria:
- "wprost z pudełka" - siła sygnału RSSI oraz napięcie zasilania odbiornika (czyli te 4-7V DC, przeważnie 5v)
- można zmodyfikowąć odbiornik, by nie mierzył 5v zasilania swojego, tylko dowolne zewnętrzne napięcie (mierzy do 16v, wytrzymuje znacznie więcej)
- można kupić (~20zł) i podpiąć do "ibus-sens" dodatkowe sensory napięcia akumulatora, temperatury, obrotów, wtedy to też będzie wyświetlane w aparaturze
- w CleanFlight od 2.0.2 działa już softwarowe generowanie telemetrii, więc żadnych dodatkowych sensorów kupować nie trzeba, wystarczy wolny port Uart-TX z FC

3. kanały:
- aparatura jest sprzedawana jako 10kanałowa, ale realnie na ibus generuje kanałów 14, na sbus - 16, nadmiarowe kanały mają wartość 1500 stale. Kwestia (modyfikacji/update) firmware, by móc używać dodatkowe kanały.
- kanał nr 5 (AUX1 w cleanflight) jest na predefiniowany do określania trybu lotu (MODE), na tej podstawie jest wyświetlany tryb lotu na LCD (można edytować teksty przypisane do wartości danego kanału)
- do pozostałych kanałów 6-10 można swobodnie podpinać funkcje dowolnego z przełączników, przycisków, potencjometrów...
- fizycznie aparatura ma więcej guzików i funkcji, niż kanałów ;) (2 joysticki = 4 kanały, 2 przyciski pod spodem, 4 przełączniki, 2 potencjometry w narożnikach)
- przepustnica (lewy joystick góra-dół) może być "swobodny" albo auto-centrujący, w komplecie z aparaturą przychodzi zestaw części do przerobienia
- przełączniki są 2szt 2 pozycyjne, 2szt 3 pozycyjne, ALE tak na prawdę aparatura przesyła te kanały jako analogowe - wystarczy zmienić przełącznik np z 2 pozycyjnego (zwracającego min i max tylko), na 3 pozycyjny - i dany kanał/przełącznik zwraca już (min/1500/maks)
Obrazek

4. Modyfikacje:
- anteny są wewnętrzne, typu dipol, dwie (w prostopadłych polaryzacjach). Nie ma najmniejszego problemu wymienić je na anteny zewnęrzne lub kierunkowe, na złączach rp/sma (na płycie głównej podłączane są złączkami ipx) - wystarczy przejściówka IPX-RPSMA http://img.dxcdn.com/productimages/sku_182752_1.jpg
Obrazek
Obrazek

- przełączniki SWA i SWD (typu ON-ON) można bardzo łatwo zmienić na 3-pozycyjne ON-OFF-ON - pasują takie same jak do tarantisów, frysky itp. ale również można wstawić w to miejsce N-pozycyjny switch(z drabinką rezystancyjną) i uzyskać wiele pozycji regulacji trybu lotu. Niestety - fabryczne firmware przewiduje do 6-ciu trybów lotu tylko ;)

Zasilanie:
- przyciski zasilania na aparaturze są dwa, faktycznie są połączone w szereg, aby włączyć/wyłączyć aparaturę - trzeba nacisnąć OBA przyciski na raz. Ot takie zabezpieczenie, by nie wyłączyć sobie aparatury przypadkowo (niemożliwe), albo nie włączyć w plecaku...
- zasilania nie da się wyłączyć (specjalnie lub przypadkowo), gdy odbiornik pracuje i jest zasilany (pojawia się komunikat "first power off RX !"
- zasilanie jest fabrycznie z baterii/akumulatorków 4x AA - działa bez problemu na aku 1.2v nimh i bateriach 1.5v, poziomy "co jest pustym akumulatorem, co jest pełnym, i przy jakim napięciu alarmować - można dowolnie ustawiać w sofcie.
- niezależnie od ustawionych alarmów zasilania - poniżej ~3.5-3.6V aparatura włącza się .. i zaraz wyłącza.
- podczas pracy pobiera (prawie niezależnie od napięcia zasilającego) włączone podświetlanie ~120mA, gdy gra melodyjki itp - podnosi się do ~200mA chwilowo. Czyli wewnątrz siedzi LDO na 3.3v
- zasilanie ~6V nie wzrusza go wcale, testowałem 8V - też nic złego się chyba nie dzieje. Można by więc zrobić moda na Lipo 2S - choć zwykłe markowe baterie alkaliczne działają całkiem długo... (baterie AA alkaliczne realnie mają pojemność ~2300mAh, litowe ~3000mAh, a rozładowują je w trupa do 3.7V/4szt będzie jeszcze więcej, więc ciężko to zastąpić TANIM aku lipo)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 20:49 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 221
hrumque@gmail.com pisze:
- PPM (wszystkie 10kanałów niezależnie od odbiornika!)

Zdaje się że PPM wszystkie aparatury przesyłają tylko 8 kanałów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 22:09 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Lech55 pisze:
Zdaje się że PPM wszystkie aparatury przesyłają tylko 8 kanałów.

Cholera, no możliwe, ale nie wiem czemu mi w cleanflighcie pokazywało (chyba) 10 w zakładce Receiver, pomimo wybrania PPMa jako wejście... albo źle widziałem ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 08:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 640
Lokalizacja: Kraków
Super opis, nie wiedziałem o możliwości rozszerzenia ilości kanałów, dzięki!
Również polecam tą aparaturę, kupiłem do sterowania gimbalem i to jeszcze w promocji na gearbest za $40,99 razem z odbiornikiem :) Co prawda dopłaciłem 36zł opłat celnych bo wybrałem DHL, ale i tak super. Komplet przyszedł już zbindowany.
Aparatura super leży w dłoni, wygląda "nowocześnie", ekran jest dotykowy i czasem niechcący coś się dotknie, trzeba zwracać na to uwagę. DO montażu LCD potrzebny jest uchwyt mocowany na oczko, z tyłu jest metalowa listwa ale nie ma pod nią dostępnych mocowań chyba jeszcze. Mnie to oczko się trochę wyrobiło, tzn obraca się lekko w lewo i lekko w prawo, w sumie po 2 dniach korzystania, ale ekran i tak opiera się o górną krawędź aparatury więc nie przeszkadza to aż tak bardzo.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Tylko ten dotykowy ekran brrrr.

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 09:42 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Pieth pisze:
Tylko ten dotykowy ekran brrrr.

No a w dodatku to jest dotyk rezystancyjny.
Ma to swoje plusy (nie ma przypadku, że się coś naciśnie całkiem niespodziewanie bo przejechało palcem i to wykrył) i minusy (trzeba jednak dotykać solidnie, nie misiać jak współczesne smartfony).
Żadna z funkcji na lcd "dostępna wprost" nie zepsuje ci lotu nawet przypadkowo dotknięta, więc nie ma problemu. A poza tym - konfiguracja i cała reszta idzie całkiem sprawnie na tym dotyku, nawet wygodniejsze to niż przeklikiwanie się przez X pozycji menu strzałkami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
A nie da się zrobić obejścia dotyku? Jaki kabelek przeciąć i dać przełącznik pod spodem do on/off dotyku? Taki drobny modzik i rozwiązałby przypadkowe tapnięcia :roll:
Aparatura w modnym mydelniczkowym stylu obecnie, pewnie z czasem się opatrzy ;-) ale mnie się też podoba.
Tyle że tu nie chodzi o "podobanie" tylko o to aby była precyzyjna i niezawodna... nie przekonują mnie gimbale w niej, jakieś takie zabawkowe mocno.
No i brak trymów to od razu tę aparaturkę skreśla z oldskulowych, skrzydlatych zabaw gdy na pokładzie nie ma jakiego kontrolera lotu w którym można by coś korygować....

BTW fajny mały odbiornik do tego : https://www.banggood.com/Flysky-X6B-2_4 ... s=category
Bez żadnych dodatków mierzy napięcie głównego pakietu do 18V i wysyła telemetrią.
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 11:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6769
Lokalizacja: Polska
hrumque@gmail.com pisze:
- zasilania nie da się wyłączyć (specjalnie lub przypadkowo), gdy odbiornik pracuje i jest zasilany (pojawia się komunikat "first power off RX !"

No to bym akurat potraktowal jako wade, czasem jest to najprostszy sposob wymuszenia failsafe. Generalnie nie lubie udziwnien jesli chodzi o wlacznik/wylacznik. Prosty skobel sprawdza sie zazwyczaj niezawodnie...

hrumque@gmail.com pisze:
- anteny są wewnętrzne

Jak z zasiegiem na tych antenach?

Rurek pisze:
No i brak trymów

No fakt, z mechanicznymi trymami zawsze wygodniej, chociaz sa (sub)trymy softwareowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
pawelsky pisze:
Generalnie nie lubie udziwnien jesli chodzi o wlacznik/wylacznik. Prosty skobel sprawdza sie zazwyczaj niezawodnie...
...czyli kolejny modzik :-) drugi wyłącznik on/off na pleckach :-) tylko żeby się nie pomylić który od bezdotyku a który od blow-off :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 14:06 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 221
Rurek pisze:
A nie da się zrobić obejścia dotyku?

Da się, wystarczy przesunąć ekran na wyświetlanie napięć, a dalej znowu posuw, a to już nie dotyk :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 15:59 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Rurek pisze:
A nie da się zrobić obejścia dotyku? Jaki kabelek przeciąć i dać przełącznik pod spodem do on/off dotyku? Taki drobny modzik i rozwiązałby przypadkowe tapnięcia

Nie ma problemu, dotyk jest zwykłym 4-przewodowym rezystancyjnym touch-panelem (folijka z wtyczką wsuwaną), wystarczy przerwać oba obwody i dotyk w ogóle nie działa, a błędów nie ma.

Cytuj:
Aparatura w modnym mydelniczkowym stylu obecnie, pewnie z czasem się opatrzy ;-) ale mnie się też podoba.
Tyle że tu nie chodzi o "podobanie" tylko o to aby była precyzyjna i niezawodna... nie przekonują mnie gimbale w niej, jakieś takie zabawkowe mocno.
No i brak trymów to od razu tę aparaturkę skreśla z oldskulowych, skrzydlatych zabaw gdy na pokładzie nie ma jakiego kontrolera lotu w którym można by coś korygować....

Trymowanie jest, tyle że oczywiście "softwarowe" w menu, no bo jakie kurde ma być? przecież nawet 9XR pro itp aparatury które pozornie mają guziczki trymerów pod gimbalami - to tylko są przyciski do wprowadzania softwarowych korekt. To właśnie jest niebezpieczne/niewygodne, bo można sobie niechcący dotknąć i roz-trymować wajchy, a nie ekran dotykowy, gdzie zostawiajac go na ekranie telemetrii - najwyżej sobie przewiniesz góra-dół niechcący i nie będziesz widział napięcia tylko dane z pozostałych czujników...


Cytuj:
BTW fajny mały odbiornik do tego : https://www.banggood.com/Flysky-X6B-2_4 ... s=category
Bez żadnych dodatków mierzy napięcie głównego pakietu do 18V i wysyła telemetrią.
Obrazek

Ciekawe co piszą tam:
Note: Failsafe only work on PWM, not in PPM or IBUS.
Dlaczego miałby Failsafe nie działać na ibus? W klasycznych FS-ia6B działa na ibusie elegancko, gdy tylko odbiornik straci sygnał radiowy, to przełącza wartości na te zaprogramowane w failsafe. (W protokole sbus jest zdefiniowana osobna flaga failsafe, ale wygląda że nic z tego nie korzysta, np frsky odbiornik ją poprawnie wystawia w przypadku straty łączności a cleanflight ignoruje)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11999
Lokalizacja: Mikoszewo
hrumque@gmail.com pisze:
To właśnie jest niebezpieczne/niewygodne, bo można sobie niechcący dotknąć i roz-trymować wajchy

No patrz, nawet nie wiedziałem że można sobie niechcący...tyle lat latania i jakoś mi się to nigdy nie udało. Ani na Hitec'u, ani na Graupnerze ani an Futabie...
A co do wygody - jakoś nie widzę gapienia na wyświetlacz gdzie tu stuknąć paluchem podczas trymowania modelu a pstryczki z boku/u dołu drążka zawsze paluchem namacam...

Co do samej aparatury - te potencjometry/suwaczki mają autopowrót do neutrum jak kółeczko DJI czy tak jak ustawisz tak zostają?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 16:39 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 640
Lokalizacja: Kraków
Mają autopowrót.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 22:02 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Verid pisze:
Co do samej aparatury - te potencjometry/suwaczki mają autopowrót do neutrum jak kółeczko DJI czy tak jak ustawisz tak zostają?

mają auto-powrót, ale bardzo łatwo się go pozbyć, jakby kto chciał, i zrobić "100% manual mode" zwykły potencjometr z nich.

Btw planuje je odłączyć, i w ich miejsce 2-osiowy joystick, np. do "celowania" kamerą na gimbalu,
Obrazek
takie coś zrobiłem sobie w X9Rpro, od dołu aparatury, i całkiem wygodne to było, to i tutaj tak zamontuję:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 07:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 maja 2017, 21:50
Posty: 2
Lokalizacja: Kraków
Witam,
Planuje zakup pierwszej aparatury. Myślicie, że warto dołożyć 50zl i kupić tą zamiast i6? Mam na myśli aspekt sterowania, nie wyglądu :)

Pozdrawiam,
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.