Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 12 gru 2018, 20:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 05 maja 2017, 00:15 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
Ja do swojej aparatury wsadziłem lipo 2s 1800mAh. Około 3 godzin zabawy i ustawiania i pokazuje 7.8/7.9V

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 05:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 444
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Na BG jest pakiet 2s 2000mah, który całkiem dobrze pasuje do apki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8808
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ile macie tam miejsca? Jak wejdą dwie 18650, to zróbcie sobie pakiet z Panasonica 3400 mAh i będzie aż nad to. Koszt z wysyłką samych ogniw allegro ok 40 zł

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 12:24 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
Adrián pisze:
Spróbuj podmienić ten plik, na inny, który jest odtwarzany, tylko z taką samą nazwą, jaką ma intro.
Zapisz sobie oryginalne, jak będziesz chciał podmienić.


Skopiowałem plik tada.wav z katalogu system do katalogu z dźwiękami, dodałem obsługę przełącznika i dodałem do niego dźwięk tada.wav. Wszystko działa dźwięk jest odtwarzany. Muszę jeszcze spróbować twojego pomysłu.

Nurtują mnie jeszcze inne rzeczy:

Do tej pory używałem aparatury JR 9XII z modułem Spectrum DM9 (praca w trybie DSM2). Aparatura była ustawiona w trybie PPM bo taki potrzebuje moduł Spectrum DM9. Latałem w takiej konfiguracji śmigłowcem i dwoma quadrotorami z podłączonymi satelitkami. Wszystko było OK.

Człowiek się roziwija i kupił Taranisa Q X7 (dużo kanałów, telemetria itp.) wgrałem najnowszy soft do Taranisa OpenTx (2.2.0 RC18), ustawiłem w aparaturze wszystko zgodnie ze sztuką: moduł zewnętrzny, sygnał PPM. Włożyłem moduł do Taranisa i nie udało mi się tego uruchomić. Może ktoś przerabiał coś takiego osobiście. Widziałem poradniki na youtube (Painless360) i robiłem zgodnie z tym co na filmie. Niestety FC nie interpretuje poprawnie sygnałów z aparatury :(

Druga sprawa w jaki sposób przesłać wszystkie kanały (drążki, przełączniki, potencjometry) do FC wersja Cleanflight 2.0.2? Udało mi się tylko do AUX6, AUX7 już nie reaguje (10 kanałów). Chyba że trzeba mieć ustawione wszystkie kanały w zakładce MIXER i dopiero wtedy bindować odbiornik?

I ostatnia sprawa telemetria. FC Naze32 rev.6 (Cleanflight 2.0.2) podłączone zgodnie ze sztuką i niestety nie ma żadnej informacji zwrotnej z FC do aparatury? Może ktoś to przerabiał, wydaje mi się, że problem leży po stronie Cleanflight 2.0.2. Tutaj opis ludzi z podobnym problemem:
https://github.com/cleanflight/cleanflight/issues/2726

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Ostatnio zmieniony piątek 05 maja 2017, 14:25 przez Docent, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 13:08 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Docent pisze:
I ostatnia sprawa telemetria. FC Naze32 rev.6 (Cleanflight 2.0.2) podłączone zgodnie ze sztuką i niestety nie ma żadnej informacji zwrotnej z FC do aparatury? Może ktoś to przerabiał, wydaje mi się, że problem leży po stronie Cleanflight 2.0.2.


Smart porty czy stara telemetria?
Przy smartport musisz uważać gdzie podłączasz. Frysky przykombinowało i sygnał telemetrii jest odwrócony. Niektóre FC mają inverter sprzętowy, inne programowy. Teraz zależnie gdzie i jak podłączasz trzeba go wyłączyć albo wyłączyć. Na jednym Uarcie działa a na drugim przy identycznej konfiguracji nie (przynajmniej ja tak mam)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 13:17 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
Moja Naza32 (ver.6) zgodnie z filmikami powinna działać poprawnie. SoftSerial 1/2 włączony podpięte pod SoftSerial 2, piny TX i RX połączone w CLI ustawione set tlm_inversion = ON.

Udało mi się rozwiązać problem z odtwarzaniem dźwięku startowego. Teraz nie nazywa się on "tada.wav" tylko "hello.wav" po zmianie nazwy dźwięk jest odtwarzany :-)

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 14:34 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1329
Lokalizacja: Cieszyn
Adrián pisze:
Ile macie tam miejsca? Jak wejdą dwie 18650, to zróbcie sobie pakiet z Panasonica 3400 mAh i będzie aż nad to. Koszt z wysyłką samych ogniw allegro ok 40 zł

Niestety, zrobiłem sobie taki pakiet z tych Panasoniców i jest lipa bo wchodzi na głębokość z wielkim trudem, jak się domknie to zaślepka odstaje :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 88
Lokalizacja: Złotokłos
Nie lepiej kupić jeden, albo dwa zestawy 6 x Eneloop 2000-2500 mAh ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 16:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 313
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ppm open drain czy full drive?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 20:01 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
df2 pisze:
Ppm open drain czy full drive?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Ale o co chodzi?

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 444
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Gdyby ktoś potrzebował uchwytu do anteny od zewnętrznego modułu to zmodziłem coś takiego:

Obrazek

Link: http://www.thingiverse.com/thing:2327649
Ja potrzebowałem tego do eleresa więc może komuś też się przyda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 02:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 kwie 2017, 19:58
Posty: 32


Tak sie zastanawiam czy wymienić moją turnigy 9xr na tego Teranisa?
Chciałem sie zapytac jeszcze jak to jest z modulem do tego teranisa bo skoro ma wbudowany ten XJT to nawet sprzedając moją turnigy to moge opchnąc razem z modułem tak ?
No i ciekawe czy zasięg L9r na turnigy z modulem XJT bedzie taki sam jak na teranisie z wbudowanym juz XJT?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 807
Lokalizacja: lubelskie
Mogę tylko potwierdzić ze wbudowany w Taranisa q7 moduł XJT nadaje z większą mocą niż moduł DHT którego używałem w Turnigy X9. Sprawdzone w praktyce oraz miernikiem natężenia pola.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 14:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 263
Lokalizacja: Ustroń
szaman89 pisze:
Gdyby ktoś potrzebował uchwytu do anteny od zewnętrznego modułu to zmodziłem coś takiego:

Obrazek

Link: http://www.thingiverse.com/thing:2327649
Ja potrzebowałem tego do eleresa więc może komuś też się przyda.


Super to wygląda

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 14:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 444
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
lgojniczek pisze:
Super to wygląda

Dziekuje za uznanie.
Po ''testach'' stwierdzam, że uchwyt ma zasadność stosowania tylko w przypadku stosowania łamanych anten typu Nagoya NA-772 / NA-774 lub jakieś dipole.
W przypadku anten prostych typu NA-771 lub Zorby uchwyt wymaga przerobienia dla maksymalizacji wygody trzymania aparatury i zasięgu anteny.
Nawet mi przeszło przez myśl w tym tygodniu żeby to jakoś zmodzić tak aby osoba trzymająca aparaturę ''na leżaka'' miała antenę ustawioną pionowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.