Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

bindowanie nadajnik - odbiornik
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=4&t=37903
Strona 1 z 1

Autor:  crybaby [ sobota 24 wrz 2016, 21:28 ]
Tytuł:  bindowanie nadajnik - odbiornik

Witam ,

lamerskie pytanie ale chyba za słabo szukałem / nie znalazłem odpowiedzi.

Powiedzcie mi gdzie jest zapisana informacja o zbindowanej parze nadajnik - odbiornik RC ?
Czy to jest zapisane w aparaturze pod dostępnym modelem czy może gdzies w nadajniku lub odbiorniku .

Hipotetyczna sytuacja - buduję drugiego drona , będę miał dwa odborniki RC a jeden nadajnik w aparaturze i jedna aparaturę , czy wybierając drugi profil koptera i tak bede musial za kazdym razem bindować apke z odbiornikiem ? czy wraz z wyborem profilu na apce binodwanie mi przejdzie ?

Autor:  maxxxior [ sobota 24 wrz 2016, 21:31 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

1. jaki to link RC (firma model)
2. Niee, jak raz zbindujesz to już będzie na stałe. Do jednego nadajnika można przypisać nieskończoną ilość odbiorników...
3. Profile to tak naprawde tylko ustawinie kanałów i różnych parametrów drążków, ewentualnie telemeterii nie ma to nic wspólnego z odbiornikiem...

Autor:  crybaby [ sobota 24 wrz 2016, 21:36 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

1.Nadajnik FRsky XJT , odbiornik będzie zapewno kompatybilny / jeszcze nie kupiłem :)
2.Czyli teoretycznie bindując dwa odbiorniki to mogę uzbroić dwa koptery równocześnie z jednej apki ?:)

Autor:  hrumque@gmail.com [ czwartek 29 wrz 2016, 08:27 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

crybaby pisze:
2.Czyli teoretycznie bindując dwa odbiorniki to mogę uzbroić dwa koptery równocześnie z jednej apki ?:)

Nie.
1. W frsky bindowanie zapisuje się prawdopodobnie w odbiorniku, a nie w nadajniku. Stąd "możliwość zbindowania nieskończonej ilości odbiorników" - bo każdy z nich zapisze sobie ten nadajnik twój i będzie się z nim łączył.
2. Moment łączenia się (już zbindowanej pary) zestawia między nimi linka, unikatowego, bo radia XJT działają w dwie strony (odbiornik też nadaje, i rozmawia sobie z nadajnikiem). Po załączeniu nadajnik XJT wysyła w eter "mój numer to XYZ, szukam swoich odbiorników!" i łączy się z tym odbiornikiem, który ma zbindowany-zapisany nr XYZ, i który odpowie na to wezwanie. Gdy link XJT > radio (jakieś np X8R) pogadają że robią parę i teraz będą sobie przesyłać kanały itd - to nie pogadasz z innym odbiornikiem, nawet sparowanym, chyba że ponownie wyłączysz zasilanie i włączysz i proces od nowa.
(miałem taki przypadek, że nie mogłem uruchomić modelu, bo gdzieś w pobliżu z włączonym zasilaniem leżał drugi odbiornik X8R który też był zbindowane do tego samego XJT, i nie mogły sie dogadać który ma zestawić link, bo odpowiadały oba na raz)

Autor:  pawelsky [ sobota 08 paź 2016, 23:22 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

hrumque@gmail.com pisze:
2. Moment łączenia się (już zbindowanej pary) zestawia między nimi linka, unikatowego, bo radia XJT działają w dwie strony (odbiornik też nadaje, i rozmawia sobie z nadajnikiem). Po załączeniu nadajnik XJT wysyła w eter "mój numer to XYZ, szukam swoich odbiorników!" i łączy się z tym odbiornikiem, który ma zbindowany-zapisany nr XYZ, i który odpowie na to wezwanie. Gdy link XJT > radio (jakieś np X8R) pogadają że robią parę i teraz będą sobie przesyłać kanały itd - to nie pogadasz z innym odbiornikiem, nawet sparowanym, chyba że ponownie wyłączysz zasilanie i włączysz i proces od nowa.

Obawiam sie ze troche kolega fantazjuje. Mozna jak najbardziej zbindowac 2 odbiorniki X8R z XJT i uzywac ich jednoczesnie. Trzeba tylko w jednym z nich wylaczyc zworka telemetrie.

Autor:  hrumque@gmail.com [ niedziela 09 paź 2016, 11:47 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

pawelsky pisze:
hrumque@gmail.com pisze:
2. Moment łączenia się (już zbindowanej pary) zestawia między nimi linka, unikatowego, bo radia XJT działają w dwie strony (odbiornik też nadaje, i rozmawia sobie z nadajnikiem). Po załączeniu nadajnik XJT wysyła w eter "mój numer to XYZ, szukam swoich odbiorników!" i łączy się z tym odbiornikiem, który ma zbindowany-zapisany nr XYZ, i który odpowie na to wezwanie. Gdy link XJT > radio (jakieś np X8R) pogadają że robią parę i teraz będą sobie przesyłać kanały itd - to nie pogadasz z innym odbiornikiem, nawet sparowanym, chyba że ponownie wyłączysz zasilanie i włączysz i proces od nowa.

Obawiam sie ze troche kolega fantazjuje. Mozna jak najbardziej zbindowac 2 odbiorniki X8R z XJT i uzywac ich jednoczesnie. Trzeba tylko w jednym z nich wylaczyc zworka telemetrie.

A co w tym się ci nie zgadza? Gdy wyłączysz nadawanie w X8R wcześniej już sparowanym - to przecież on ma zapisane "ID XJT" i jest z nim sparowany, więc odbiera to co leci. I sam potwierdzasz, że jeśli ma włączone nadawanie (telemetrię) to rozwali całą transmisję. Zakładałem że mówimy o współczesnych trybach dwustronnych XJT, a nie jednostronnego nadawania bez telemetrii.

Autor:  pawelsky [ niedziela 09 paź 2016, 12:10 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

hrumque@gmail.com pisze:
A co w tym się ci nie zgadza?

To ze twierdziles wczesniej ze dwa sparowane odbiorniki X8R nie moga jednoczesnie pracowac z jednym XJT, cytuje:

hrumque@gmail.com pisze:
Gdy link XJT > radio (jakieś np X8R) pogadają że robią parę i teraz będą sobie przesyłać kanały itd - to nie pogadasz z innym odbiornikiem, nawet sparowanym, chyba że ponownie wyłączysz zasilanie i włączysz i proces od nowa.


Otoz moga. Co wiecej w takim ukladzie mozesz miec nawet telemetrie z jednego z nich.

hrumque@gmail.com pisze:
I sam potwierdzasz, że jeśli ma włączone nadawanie (telemetrię) to rozwali całą transmisję.

Bzdura, nigdzie nie stwierdzilem ze wlaczenie telemetrii rozwali 'cala transmisje'. Bedzie mialo wplyw jedynie na telemetrie.

Autor:  Gmeracz [ środa 19 paź 2016, 21:00 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

crybaby pisze:
czy wraz z wyborem profilu na apce binodwanie mi przejdzie

Nie. Każdy nowy odbiornik ma być zbinowany od nowa. Tylko raz. Wtedy dostaje unikatowy kod, który Rx zapamiętuje i go używa przy transmisji.
Dodatkowo pamiętaj, że przy bindowaniu resetuje się stan Failsave. Czyli w każdym modelu trzeba to ustawić od nowa.

Autor:  Greif [ piątek 08 cze 2018, 14:57 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

Cześć,

temat o bindowaniu, to nie zakładam nowego, chociaż ten trochę stary...

przyszedł mi z naprawy Walkera F210, OSD znowu działa, ale ja nie o tym... W międzyczasie żeby ćwiczyć kupiłem sobie też Walkera, ale Rodeo 110. Do obu jest ta sama aparatura Devo 7. Naoglądałem się filmów w necie, jak przekopiować ustawienia z jednej aparatury do drugiej, bo jedna ma zmniejszoną moc (opcja AMPLI max. +10 zamiast +20 - jakieś normy europejskie itp.) i chcę używać tylko tej drugiej z większą mocą.
Na próbę włączyłem drona i udało mi się sparować tę samą aparaturę raz z jednym, a raz z drugim dronem bez żadnych ingerencji z opcją COPY.
Mało tego, włączyłem oba drony i oba się zbindowały, jednocześnie oba uzbroiłem i włączyłem silniki, potem rozbroiłem normalnie oba naraz. Myślałem, że kto pierwszy ten lepszy i tylko jeden się zbinduje a tu jakieś latanie synchroniczne mógłbym robić...

W związku z tym pytanie, czy to jest normalna sytuacja? Myślałem, że po zbindowaniu i przypisaniu drona (max. 15 modeli w Devo 7) do danej opcji w menu, wybiorę sobie opcję w aparaturze np. F210 i będę mógł sterować tylko nim, nawet jak przed bindowaniem oba były włączone (wiem wiem, najpierw należy włączać aparaturę). Potem sobie wybiorę z menu R110 i tylko nim będę mógł latać. Teraz jestem w kropce, czy wystarczy taka akcja, żeby swobodnie latać oboma dronami (oczywiście nie jednocześnie), czy jednak trzeba tę opcję COPY wykorzystać, żeby nie było jakichś dziwnych zachowań dronów? Dodam, że nic nie grzebałem w aparaturze, żadnych krzywych ciągu czy tam różnych innych opcji nie zmieniałem... na oryginalnych ustawieniach latam.

Autor:  Z.W15 [ piątek 08 cze 2018, 19:39 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

Greif pisze:
Cześć,

temat o bindowaniu, to nie zakładam nowego, chociaż ten trochę stary...

przyszedł mi z naprawy Walkera F210, OSD znowu działa, ale ja nie o tym... W międzyczasie żeby ćwiczyć kupiłem sobie też Walkera, ale Rodeo 110. Do obu jest ta sama aparatura Devo 7. Naoglądałem się filmów w necie, jak przekopiować ustawienia z jednej aparatury do drugiej, bo jedna ma zmniejszoną moc (opcja AMPLI max. +10 zamiast +20 - jakieś normy europejskie itp.) i chcę używać tylko tej drugiej z większą mocą.
Na próbę włączyłem drona i udało mi się sparować tę samą aparaturę raz z jednym, a raz z drugim dronem bez żadnych ingerencji z opcją COPY.
Mało tego, włączyłem oba drony i oba się zbindowały, jednocześnie oba uzbroiłem i włączyłem silniki, potem rozbroiłem normalnie oba naraz. Myślałem, że kto pierwszy ten lepszy i tylko jeden się zbinduje a tu jakieś latanie synchroniczne mógłbym robić...

W związku z tym pytanie, czy to jest normalna sytuacja? Myślałem, że po zbindowaniu i przypisaniu drona (max. 15 modeli w Devo 7) do danej opcji w menu, wybiorę sobie opcję w aparaturze np. F210 i będę mógł sterować tylko nim, nawet jak przed bindowaniem oba były włączone (wiem wiem, najpierw należy włączać aparaturę). Potem sobie wybiorę z menu R110 i tylko nim będę mógł latać. Teraz jestem w kropce, czy wystarczy taka akcja, żeby swobodnie latać oboma dronami (oczywiście nie jednocześnie), czy jednak trzeba tę opcję COPY wykorzystać, żeby nie było jakichś dziwnych zachowań dronów? Dodam, że nic nie grzebałem w aparaturze, żadnych krzywych ciągu czy tam różnych innych opcji nie zmieniałem... na oryginalnych ustawieniach latam.



musisz ustalic dla kazdego modelu -fixed ID,masz to w model menu

Autor:  Greif [ sobota 09 cze 2018, 00:50 ]
Tytuł:  Re: bindowanie nadajnik - odbiornik

Z.W15 pisze:
musisz ustalic dla kazdego modelu -fixed ID,masz to w model menu

Dzięki, pobawię się z tym i dam znać o efektach.

Patrzę na ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=V9I9SKKeiyk
Pod spodem jest lista czynności, jednej nie rozumiem:
2. Insert the bind plug into the Rx in the BATT port.
Co to jest "bind plug"?

EDIT - scalenie

Miałem dać znać o efektach, nie wiem dalej, jak ustalić fixed id, na filmiku jest "bind plug", który w pewnym momencie trzeba włożyć do kontrolera lotu. Musi być ten bind plug czy da się to jakoś inaczej to zrobić?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/