Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 08:14

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 02 kwie 2010, 11:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
jasiekbrej pisze:
Podejrzewam ,że zastosowanie tego odbiornika na drastyczną poprawę zasięgu też nie będzie miało wpływu :-(

czemu tak myślisz :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 kwie 2010, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
ECO400 pisze:
Powiedzcie mi jeszcze gdzie można dostać ten odbiornik 319DPS :?:


Zacznij wreszcie używać google.pl ... plisss


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 kwie 2010, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
ECO400 pisze:
czemu tak myślisz :?:


Dokonywałem już pomiaru czułości wielu odbiorników. Wniosek jest jeden:
W olbrzymiej większości odbiorniki(zapewne również ten)- osiągają czułości bardzo zbliżone do maksymalnej , jaką da się osiągnąć. Także - ten czy inny to w zasadzie mała różnica.(oczywiście pomijam odbiorniki uszkodzone).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 kwie 2010, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4868
Lokalizacja: skąd
A to 1 wynik w google
http://www.mscomposit.com/electronics/r ... 35mhz.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 kwie 2010, 15:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 09:48
Posty: 902
Lokalizacja: Zgorzelec, Monachium
jasiekbrej pisze:
ECO400 pisze:
czemu tak myślisz :?:


Dokonywałem już pomiaru czułości wielu odbiorników. Wniosek jest jeden:
W olbrzymiej większości odbiorniki(zapewne również ten)- osiągają czułości bardzo zbliżone do maksymalnej , jaką da się osiągnąć. Także - ten czy inny to w zasadzie mała różnica.(oczywiście pomijam odbiorniki uszkodzone).


a czemu kolega w takim wypadku nie pochwali sie jakas moze lista z wynikami swoich badan na temat czulosci? Przydaloby sie cos konkretniej na ten temat przedstawic, oprocz zwyklego "wniosek jest jeden...","ten czy inny to w zasadzie mała różnica".
Taka wypowiedz jest naprawde ... sprowadzajaca wszystkie RXy do jednej ligi.
:mrgreen: poprosimy moze w koncu jakies konkrety :mrgreen:

ACHA : moj post nie ma charakteru negatywnego tylko po prostu chcialbym konkrety poczytac

_________________
Pozdrawiam


"If flying were the language of man, soaring would be it's poetry"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 kwie 2010, 07:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
L_I_S pisze:

a czemu kolega w takim wypadku nie pochwali sie jakas moze lista z wynikami swoich badan


Jesteś w zasadzie pierwszy, który prosi mnie o takie rzeczy. Gdybyś miał większe chęci do goglowania - na pewno natrafiłbyś na jakieś zestawienie tych parametrów - chociażby takie jakie zostało zrobione w przypadku "long range linków" . Tam podstawowy parametr odbiorników który decyduje o zasięgu podawany jest w granicach 106-116 dbm , a jego rozrzut powoduje w zasadzie niewielkie (procentowe) różnice w zasięgu. Moje pomiary czułości odbiorników(modelarskich 35MHz) wykazały mi jeszcze mniejszy rozrzut tego parametru-co popierało by moje stanowisko w tej kwestii (zaznaczam ,że pomiaru dokonywałem tylko na odbiornikach sprawnych i pełnozasięgowych). Jeżeli chodzi o konkretne wartości to stwierdziłem, że podanie na wejście odbiorników sygnału o poziomie 0,8 do1,5 mikrowolta - powodowało już poprawną pracę odbiorników - to znaczy: osiągając ten poziom sygnału, drgania serw były już na tyle małe, że działanie odbiornika uznałem za poprawne.



[quote]L_I_S Taka wypowiedz jest naprawde ... sprowadzajaca wszystkie RXy do jednej ligi.
:mrgreen: poprosimy moze w koncu jakies konkrety :mrgreen:[quote]L_I_S




Moje testy nie dotyczyły wszystkich :-D odbiorników a jedynie tych pełnozasięgowych .

Eco 400 wybiera pomiędzy pełnozasięgowym, a pełnozasięgowym - dlatego moim zdaniem ten wybór nie jest do końca właściwy.

No i na koniec chciałbym jeszcze dodać, że moje wpisy nie mają charakteru zaczepnego, ani prowokującego, a jedynie mają na celu uświadomienie tego że poszukiwania coraz to lepszych odbiorników mogą po prostu wpędzić Was w niepotrzebne koszta, co w przypadku młodych modelarzy nie jest kwestią nic nie znaczącą. pozdrawiam . Janusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 kwie 2010, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 09:48
Posty: 902
Lokalizacja: Zgorzelec, Monachium
Cytuj:
Gdybyś miał większe chęci do goglowania....

nie no, google to ja zdecydowanie naduzywam w wielu dziedzinach. :-)

takowa liste ( http://www.rccostatropical.com/tablacomparativa_rx.htm ) to ja juz dawno znalazlem. Wiesz, mam taka slabostke, ze jak ktos pokazuje mi sie z takiej strony jak duzo lepiej od innych wszystko wie i jak duzo sam juz posprawdzal..., to ja sie wlasnie pytam o szczegoly, o jakies konkrety. ;-) ja sam sie na tym malo znam i chetnie sie dopytuje co i jak, wiec nie miej mi tego za zle.

Cytuj:
...a jedynie mają na celu uświadomienie tego że poszukiwania coraz to lepszych odbiorników mogą po prostu wpędzić Was w niepotrzebne koszta, co w przypadku młodych modelarzy nie jest kwestią nic nie znaczącą


tu zgadzam sie w zupelnosci z Toba. taka nowa futabka, co ma leif to naprawde spory wydatek, a wiadomo ze nieznanego uzywanego RXa sie po prostu nie kupuje. Gdy w gre wchodzi rowniez kasa, to RP8D1 jest w zupelnosci zlotym jajkiem w swoim przedziale cenowym.
A z drugiej strony Leif ogolnie ma konstrukcje o wiele prostsze niz wielu na starym forum przedstawialo (pod wzgledem elektryki). Same plecionki, zadnych ekranow, zadnych rozwinietych filtrow --- i osiaga odleglosci o jakich inni marza. To ze mieszka w malo "zasmieconym radiowo" terenie to jedno, ale watpie zeby wlasnie ogolnym lekarstwem na nasze wszystkie zaklocenia byla ta tylko jedyna megadroga Futaba.

_________________
Pozdrawiam


"If flying were the language of man, soaring would be it's poetry"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 kwie 2010, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
jasiekbrej pisze:
że poszukiwania coraz to lepszych odbiorników mogą po prostu wpędzić Was w niepotrzebne koszta, co w przypadku młodych modelarzy nie jest kwestią nic nie znaczącą.

święta racja. Czyli moge zostać przy Coronie 8CH synteza ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 kwie 2010, 10:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
L_I_S pisze:
jak ktos pokazuje mi sie z takiej strony jak duzo lepiej od innych wszystko wie i jak duzo sam juz posprawdzal.


Nie- no zawstydzasz mnie :oops: Moja wiedza w tej dziedzinie jest w zasadzie żadna :mrgreen: . Po prostu dorwałem się do urządzenia pomiarowego, dokonałem pomiarów i dlatego śpieszę , aby Was o tym poinformować :-) Myślę , że nie dopatrujesz w tym jakichkolwiek dwuznaczności ???

Cytuj:
taka nowa futabka, co ma leif to naprawde spory wydatek,


Raz mówisz ,że Lejf posługuje się standardowym sprzętem, a ten cytat świadczyłby o czymś innym- Czy mógłbyś zdecydować jak jest naprawdę??

Cytuj:
Gdy w gre wchodzi rowniez kasa, to RP8D1 jest w zupelnosci zlotym jajkiem w swoim przedziale cenowym.


Ja mieszkam w terenie średnio zurbanizowanymi moje "doświadczenia naukowe" :mrgreen: Swiadczą o czymś zupełnie innym :-D , mianowicie o tym, że duży zasięg można otrzymać również w dużym mieście i używając standardowych odbiorników

Porównałem też czułość tego odbiornika do czułości odbiornika linku Thomasa i wygląda na to, że to, to samo.

Cytuj:
To ze mieszka w malo "zasmieconym radiowo" terenie to jedno, ale watpie zeby wlasnie ogolnym lekarstwem na nasze wszystkie zaklocenia byla ta tylko jedyna megadroga Futaba


Ja mieszkam w rejonie średnio zurbanizowanym i moje "doświadczenia naukowe" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: pokazują ,że duży zasięg można otzymać równierz w mieście i to używając mocy wcale nie większej jak np w Dragon linku (bodajże). Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 kwie 2010, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
L_I_S pisze:
To ze mieszka w malo "zasmieconym radiowo" terenie to jedno, ale watpie zeby wlasnie ogolnym lekarstwem na nasze wszystkie zaklocenia byla ta tylko jedyna megadroga Futaba.

no własnie LIS powiedz co masz na myśli pisząc mega droga futaba. Bo jeśli masz na myśli 9CP to nie jest to "mega drogi" sprzęt. No chyba że on używa futaby z linkiem rc :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 kwie 2010, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 09:48
Posty: 902
Lokalizacja: Zgorzelec, Monachium
:-) chyba nie tyle pisalem "standardowe" ale "o wiele prostsze konstrukcje" ;-) ....ale mniejsza w to...sprowadzaja sie obydwa slowa do tego, ze sa to rzeczy normalnie uzywane w modelarstwie jak APka T9cap, regulator Turnigy, serwa bodajze Hiteca, 14A silnik, kable w formie normalnej plecionki, no i ten odbiornik Futaba z gornej polki z w wiekszosci przypadkow 4m antena (wiem ze czasami mial 2m, ale na dlugich lotach mowil o 4m. antenie). No oczywiscie FPV to tez standard (no na miare tego co uzywaja inni) - 0,5W TX, dobra kamerka i duzy panel 14dBi na RXie.

Piszac, ze taka Futabka co ma Leif, to spory wydatek mialem na mysli tylko ten odbiornik (ECO, oczywiscie nie pisalem o TX 9cap, bo ona uzywana(ff9 juz chyba tylko uzywane mozna kupic) naprawde duzo nie kosztuje i warta jest kupna)....
...sie rozchodzi o ten odbiornik, jego cena jest kosmiczna. wystarczy dolozyc troche i juz jest link Thomasa albo oszczedzic duzo i kupic Corone (a nawet kilka) i te 2, 3 km tez zrobisz na nich (Zimi chyba w polaczeniu z FF7 tak polecial)

Cytuj:
mianowicie o tym, że duży zasięg można otrzymać również w dużym mieście i używając standardowych odbiorników

Cytuj:
Porównałem też czułość tego odbiornika do czułości odbiornika linku Thomasa i wygląda na to, że to, to samo.


no tak, ale teraz dwa pytania:
1. przy jakim nadajniku? jakiej mocy lub firmy(no tu krazy wiesc, ze Futaba i Walkera powalaja moca i zasiegami)
2. co rozumiesz przez duzy? jestem pewien ze napewno >1km

_________________
Pozdrawiam


"If flying were the language of man, soaring would be it's poetry"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 kwie 2010, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
L_I_S pisze:

no tak, ale teraz dwa pytania:
1. przy jakim nadajniku? jakiej mocy


Na to pytanie odpowiedziałem w poprzednim wpisie :-D . Powtórzę: chodzi mi o nadajnik, którego moc nie jest większa od tej, jaką dysponuje Dragon Link(bodajże-już nie chce mi się już zaglądać do danych katalogowych)

Cytuj:
2. co rozumiesz przez duzy? jestem pewien ze napewno >1km


Duży to u mnie oznacza 10-20 km po ziemi(tu ważną rolę gra ukształtowanie terenu)w ekstremalnym przypadku "duży" to 30km :-D albo i więcej


cd jutro :-D

..... i to z mocą nie większą niż w nadajniku "DL". Dlatego poszukując rezerwy zasięgu nie brną bym w co raz to nowsze odbiorniki. Ta rezerwa leży w zupełnie innym miejscu, ale o tym już pisałem . Pozdrawiam . Janusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 kwie 2010, 07:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
.......A może nie o to w tym temacie chodzi??? :oops: :oops: Pozdrawiam . Zyczę obfitego Dyngusa :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 kwie 2010, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:27
Posty: 112
Lokalizacja: Kraków
Jasiekbrej ja cie prosze ty mów dalej , tylko widze że ty wijesz sie jak węgorz :mrgreen: i żadnymi konkretami nie chcesz sypnąć :shock: to oczywiste że zasięg to składowa wielu czynników można jej pomóc w różny sposób (antena, miejsce latania , dopałka ...)ale pojawiło sie już na tyle różnego sprzętu że coś by wybrał jeżeli ty badał to coś konkretnie byś powiedział . No rzecz oczywista ktoś zaraz sie z tobą nie zgodzi i od czci i wiary odsądzi ale to forum jest i do czegoś dojdziem . Sorry za gatke, jeszcze mi zostało po wizycie rodziny ze wschodnich rubieży :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 kwie 2010, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 09:48
Posty: 902
Lokalizacja: Zgorzelec, Monachium
Cytuj:
jeszcze mi zostało po wizycie rodziny ze wschodnich rubieży


gdybym to zdanie przeczytal od razu, to nie zastanawialbym sie 10 minut nad poprzednimi.

hehe...dobree

_________________
Pozdrawiam


"If flying were the language of man, soaring would be it's poetry"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.