Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów + telemetria + RSSI
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=4&t=34342
Strona 1 z 3

Autor:  haczy [ czwartek 10 mar 2016, 12:43 ]
Tytuł:  FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów + telemetria + RSSI

Pewnie niektórzy z Was już o tym słyszeli, jednak dla tych, którzy mają ta apkę i nie słyszeli - napiszę.

Niedawno koledzy z RCG napisali alternatywny soft do FlySky FS-i6, umożliwiający transmisję 10 kanałów. Odbiornik FS-iA6B wypuszcza je bez problemu po iBUS, który jest poprawnie obsługiwany przez CleanFlight/BetaFlight/BaseFlight.

Ja swoją już przerobiłem i potwierdzam - mod działa, jest stabilny i jak najbardziej nadaje się do używania.
Dodatkowo przerobiłem odbiornik aby na telemetrii dawał napięcie pakietu, a nie ustabilizowane 5v.

Wszystkie informacje na temat interfejsu do programowania, samego programowania i pozostałych modyfikacji zostały zebrane na githubie
https://github.com/benb0jangles/FlySky-i6-Mod-

Gdyby ktoś był zainteresowany i miał pytania, chętnie odpowiem.

Miłego modowania :)

Autor:  bajer0 [ czwartek 10 mar 2016, 13:51 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

To mnie zainteresowałeś... ehh a już myślałem o wymianie Apki
A jak wykonałeś sprawdzanie napięcia pakietu?

Autor:  Majk99 [ czwartek 10 mar 2016, 13:54 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

Ja w swojej Turnigy 9x mam moduł frsky XJT, odbiornik X4R SB i możliwość 16 kanałów przez S.bus :-P

Autor:  pawelsky [ czwartek 10 mar 2016, 14:28 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

haczy pisze:
Niedawno koledzy z RCG napisali alternatywny soft do FlySky FS-i6, umożliwiający transmisję 10 kanałów.

No to jak juz sie chlopaki tak rozpedzaja, to mogliby sprobowac jakis port OpenTX lub czegos podobnego zrobic :-)

Byloby kolejne tanie radyjko dla poczatkujacych z zacieciem do dlubania...

Autor:  haczy [ czwartek 10 mar 2016, 14:30 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

bajer0, https://github.com/benb0jangles/FlySky- ... nsor%20Mod
Wszystko ładnie nakreślone. Napięcie z pakietu podajesz wtedy na ten pin, który wyizolowałeś i podłączyłeś wewnątrz kablem pod jedną z nóżek rezystora. Testowane na pakiecie 3s, pomiar wychodzi identyczny jak na mierniku UNI-T, dokładność 0,01V.

Autor:  Rurek [ czwartek 10 mar 2016, 14:32 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

haczy pisze:
Odbiornik FS-iA6B wypuszcza je bez problemu po iBUS
A czy po zmianie firmware na ten 10-kanałowy dalej jest funkcjonalność (jak w oryginalnym firmware) wypluwania zwyczajnego PPMsum? Czy tylko iBUS ?

Drugie pytanie odnośnie w końcu sensownego pomiaru napięcia pakietu , czy:
github pisze:
Tried with 3s, the voltage divider is 38.4K + 10K, feel free to try on 4s.

Oznacza że to są wartości elementów występujące tam fabrycznie na płytce czy trzeba dodatkowo jakiś dzielnik budować?

Autor:  haczy [ czwartek 10 mar 2016, 14:45 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

Rurek, nie trzeba dzielnika, looknij na zdjęcia https://github.com/benb0jangles/FlySky- ... ollage.jpg

Po zmianie firmware PPMsum i PWM działa. Na standardowym firmware iBUS też działa, ale podaje jedynie 6 kanałów. Mod polega tylko na tym, że TX ma możliwość skonfigurowania dodatkowych 4 kanałów. Sam link radiowy w standardzie ma zdolność przeniesienia tej dziesiątki, również RX ma zdolność jej odbioru i wyplucia po iBUS.

Autor:  haczy [ czwartek 10 mar 2016, 14:50 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

Majk99 pisze:
Ja w swojej Turnigy 9x mam moduł frsky XJT, odbiornik X4R SB i możliwość 16 kanałów przez S.bus :-P

I wydałeś na to kilka razy więcej :) Nie to, żeby i6 była lepsza, albo ten mod znacząco podnosił jej walory. Nadal będzie mieć te same słabości, jednak pozwoli na więcej fajerwerków :)

Autor:  Rurek [ czwartek 10 mar 2016, 14:53 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

haczy pisze:
również RX ma zdolność jej odbioru i wyplucia po iBUS.
Ale czy PPMsum też jest wtedy? Czy tylko iBUS i trzeba sobie zbudować konwerter dla systemów które nie operują iBUSem ?

Autor:  haczy [ czwartek 10 mar 2016, 15:02 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

Rurek pisze:
haczy pisze:
również RX ma zdolność jej odbioru i wyplucia po iBUS.
Ale czy PPMsum też jest wtedy? Czy tylko iBUS i trzeba sobie zbudować konwerter dla systemów które nie operują iBUSem ?

PPMsum po modzie jest, ale daje tylko 6 kanałów. Dodatkowe wychodzą tylko po iBUS. Jeśli chcesz pełne 10 po PPM, musisz zastosować konwerter iBUS-PPM, lub zastosować inny RX, np FS-iA10 - wtedy będzie 8 kanałów (PPM nie przenosi więcej w tej konfiguracji).

Autor:  klauszw [ niedziela 13 mar 2016, 09:05 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

A czy wiadomo coś o wysyłaniu RSSI przez tę apkę, no raczej przez odbiornik (mam FS-ia6 oraz FS-IA6B) ?

Autor:  haczy [ poniedziałek 14 mar 2016, 14:13 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów

Ktoś coś gdzieś pisał, ale jeszcze nie zgłębiłem tematu.
Tu masz do poczytania:
https://www.insidegadgets.com/2015/11/2 ... v-display/

i trochę tutaj:
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 19&page=33


Warto też spojrzeć tutaj:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=47
zgodnie z tym co piszą, dokładność RSSI w tym odbiorniku to +/-6dBm, czyli możesz mieć na prawdę zasięg 4x lepszy albo 4x gorszy niż uzyskane wskazanie :D Tak więc nie wiem czy jest to coś warte. Jak dojedzie do mnie micro minimOSD to podłączę i sprawdzę jak to śmiga :)

Autor:  DzikuVx [ wtorek 15 mar 2016, 16:05 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów + telemetria + RSSI

haczy pisze:
dokładność RSSI w tym odbiorniku to +/-6dBm, czyli możesz mieć na prawdę zasięg 4x lepszy albo 4x gorszy niż uzyskane wskazanie


6dB to 2 razy większy lub 2 razy mniejszy zasięg, nie 4. Zysk 4 razy wyższy (niższy), ale zasięg tylko 2

Autor:  kapi0908 [ sobota 26 mar 2016, 11:49 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów + telemetria + RSSI

A czy po takiej modyfikacji można sparować aparaturę z odbiornikiem FS-iA10 i używać 10 kanałów z normalnych wyjść ?

Autor:  haczy [ środa 30 mar 2016, 20:44 ]
Tytuł:  Re: FlySky FS-i6 - MOD na 10 kanałów + telemetria + RSSI

Sparować z FS-iA10 możesz, ale z tego co czytałem, przeniesiesz tylko 8 kanałów, bo ta apka więcej po PPM nie wypuści. Tak jak mówię, tylko czytałem na RCG, nie mam iA10 i nie testowałem.

Strona 1 z 3 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/