Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 13 lis 2018, 00:04


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 13 lip 2016, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 12:44
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Przepraszam za odkop czy ktoś próbował uzyskać RSSI wg https://www.insidegadgets.com/2015/11/25/extracting-ia6-receiver-rssi-and-outputting-to-osd-for-fpv-display/ tego tutoriala? I jeszcze jedno czy jak podłącze bezpośrednio pod pin w odbiorniku wskazany w RCG to odczyt będzie do niczego nie nadawał, piszą że jest dirty ale nie za bardzo wiem jak mam to rozumieć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sie 2016, 14:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 sie 2016, 12:27
Posty: 4
Lokalizacja: łódź
Witam, chcialbym wziac sie za mod na 10 ch jednak mam receiver fs ia6 i nie wiem czy w ogole da rade.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sie 2016, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 12:54
Posty: 46
Dzisiaj zrobiłem moda w firmware oraz moda FS-iA6 do odczytu napięcia pakietu.
W przypadku FS-iA6 modyfikacja firmwareu daje tylko ustawienia alarmu baterii, odbiornik nie ma PPM i iBus i przeniesie tylko 6 kanałów PWM.
Za to przeróbka pomiaru napięcia jest bardzo prosta i polega na przecięciu 1 scieżki. A mianowicie odizolowanie + kanału pierwszego od pozostałych. Od tego + odchodzi ścieżka na dzielnik napięcia do pomiaru.
Po zrobieniu tego podłączyłem sobie + kanału pierwszego do pierwszej celi i ustawiłem alarm na 3.4V, pełną na 4.15V i pustą na 3.2V. Zasilanie odbiornika z pozostałych plusów, przez pierwszy kanał po przecięciu ścieżki tylko pomiar.
Pomiar niby z dokładnością do 0.01V ale pomiar jest niestety przekłamany w dół o 0.05V w stosunku do oryginalnego napięcia (przy 1S, przy 3S różnica jest większa) -> Multimetr pokazuje 3.97V a aparatura 3.92V.

Oczywiście po modzie zamówiłem sobie FS-iA10. Wszak warto mieć więcej niż 6 kanałów :)

EDIT - scalenie

Jakby ktoś chciał się pobawić z radiem FlySky FS-i6/Turnigy i6 to dorzuciłem od siebie moda z 6 pozycyjnym przełącznikiem ;)
Opis po prawie angielsku z fotkami tutaj: https://github.com/benb0jangles/FlySky- ... switch-mod


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sie 2016, 17:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 sie 2016, 12:27
Posty: 4
Lokalizacja: łódź
Cześć, słuchajcie próbuje zrobic mod na 10 kanałów lecz mam problem z połączeniem sie z komputerem robie tak jak jest na zdjeciu https://github.com/benb0jangles/FlySky- ... -cable.jpg na dwóch kompach i dwóch różnych donglach jest to samo :/


ktoś jaki pomysł ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 wrz 2016, 08:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 12:54
Posty: 46
Zamień TX z RX przy donglu bo pewnie podłączyłeś na wprost. TX zaznaczony na rysunku ma iść do RX dongla.
I pamiętaj że logika jest na 3.3V.
Podanie 5V może skutkować uszkodzeniem aparatury.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 wrz 2016, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
1. Z ciekawosci po MODzie odbiornik dziala juz tylko po iBUS czy PPM rowniez? (nie potrzebuje wiecej jak 8ch)

2. Czy ktos ma moze pinout ktore piny mapuja sie do iBUS? Dla zmniejszenia rozmiarow odlutowalem caly "panel" z pinami i mam na krotko przylutowane tylko 3 piny bo uzywam PPM

3. Jakies pomysly na zmniejszenie odbiornika? Za licho nie miejsci mi sie w x210... Ew czy moglby ktos polecic jakis mini odbiornik ktory dzialalby z TS6 (ppm lub ibus)?

Dzieki z gory!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 wrz 2016, 13:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 07:10
Posty: 8
Lokalizacja: Kielce
Witam
Zrobiłem moda na 10 kanałów i chciałem przerzucić się na i-BUSa. Mam naze v2 i fs-ia6b . Przepiąłem kable, i przestawiłem w programie na D-BUS. Czy coś jeszcze należy zrobić bo gdy ruszam drążkami to w programie widać jakieś chaotyczne wychylenia, opóźnione, tak jakby się wszystkie kanały mieszały. Naza V2 jest niekompatybilna?

EDIT - scalenie

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2717688
taki cudo by się przydało


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 09:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 12:54
Posty: 46
MorF PPM działa, ale tylko 8 kanałów.
Kupiłem se odbiornik FS-iA10 i mogę potwierdzić, że na PWM działa wszystkie 10 kanałów, a na PPM jest 8.
Odbiornik FS-iA6 ma tylko PWM'y, FS-iA6B ma PPM i PWM i i-Bus.

W FS-iA6B masz po prawej stronie patrząc od strony pinów gniazdo poziome.
Od prawej masz Sygnał, + i masę. Tam wpinasz FC.
Obrazek

A tutaj jest konwerter iBus na PPM jakby ktoś potrzebował: https://github.com/povlhp/iBus2PPM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 12:54
Posty: 46
Taki mały news: Z odbiorniczka FS-iA6 też idzie wyciągnąć 10 kanałów. Z tym że trzeba się wlutować w układ wewnątrz i przerobić obecną tam komunikację, na np. PPM.
Wpinamy się w pin po którym leci UART i robimy mały konwerter a'la i-Bus -> PPM na Arduino, lub wpinamy w kontroler(np. Cleanflight) i w kodzie odbiornika przerabiamy obsługę i-Bus na tamtejszy format ramek.

Szczegóły tutaj: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2711184


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 lut 2017, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
witajcie . zrobiłem właśnie moda na 10 kanałów . odbiornik mam IA6B . FC to naze32 rev6 10dof .
połączyłem to jako PPM i mam 8 kanałów . bez zbędnych kombinacji . polecam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 mar 2017, 08:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 22:21
Posty: 16
Lokalizacja: Rzeszów
Witam !!

Mam odbiornik FS i-6B i Apm w wersji 2.8. Udało mi się przerobić radio Flysky FSI6 na wersję 10 kanałową wgrywając patch.
Ale mam potem problem z podłączeniem do kontrolera APM.

Rozumiem, że powinienem podłączyć z odbiornika kanał 1 do kontrolera. W odbiorniku włączam tryb PPM. A w kontrolerze muszę jeszcze połączyć piny z sygnałem 2 i 3 wg. tego:
http://ardupilot.org/copter/docs/common ... -apm2.html

I po wykonaniu tego niestety w Mission Planner nie widać w ogóle żadnych ruchów na aparaturze na żadnym kanale.

Czy ktoś może pojaśnić jak to poprawnie wykonać?

Z góry dziękuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 mar 2017, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
Apm obsługuje tylko PWM - każdy kanał osobnym kablem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 mar 2017, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
Nieprawda

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 mar 2017, 17:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 22:21
Posty: 16
Lokalizacja: Rzeszów
Dlatego czekam na odpowiedź czy coś trzeba dokupić czy da się wykorzystać w takim zestawie więcej niż 6 kanałów czy jest to niewykonalne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 lip 2017, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Panowie ratujcie prosze!
Chcialem zrobic moda, radio niby sie zaflashowalo ale nie zrestartowalo na koniec pomimo 100% (wisialo pare minut)
Teraz nie wlacza sie w ogole poza firmware mode (trymy + wlacznik)
Probowalem roznymi toolami recovery update i orginalnym ale na koncu mam flash programming failed a radio trup...
Edit :
Po paru próbach wgrywanie starszej wersji 1.3 moda ruszyło. Być może coś z moim ftdi nie tak chociaż wcześniej nigdy mnie nie zawiódł :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.