Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 14:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: czwartek 14 wrz 2017, 11:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 28 sie 2017, 21:57
Posty: 1
Lokalizacja: Łódź
Witam... mam pytanie jak wygląda współpraca FS-i6 po aktualizacji oprogramowania (10CH) z odbiornikiem FS-iA10B. U mnie binduje się z odbiornikiem, łączy ale nie ma żadnego sygnału/reakcji na wszystkich kanałach. Po podłączeniu do drona ardupilota, żadnej reakcji.
Druga sprawa do czego służy przycisk update na FS-iA10B - czy jest jakaś aktualizacja firmware do tego odbiornika??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 21:15 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
chciałbym przerobić FS-i6 z odbiornikiem ia6b na 10 kanałów. Kupiłem taki konwerter ibus->ppm
http://www.banggood.com/IBus-To-PPM-Con ... ds=myorder
i jak rozumiem podłączam go do wyjścia ibus w ia6b. A jak z podłączeniem z wyjść z konwertera? Sygnał z serw do pinów znaczonych CH1...10 a GND i +5V? Wspólne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 21:01 
Offline

Rejestracja: sobota 20 kwie 2013, 10:38
Posty: 7
Lokalizacja: warszawa
Witam
Chciałbym spróbować nowego firmware. Jak zrobić backup oryginalnego firmware które znajduje się w nadajniku?
Będę wdzięczny za wskazówki.
Wgranie nowego nie jest trudne , ale nie mogę w Google znaleźć informacji jak zrobić zrzut pamięci eeprom
Pozdrawiam
Zibi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 12:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
Pomóżcie przy którymś updacie z kolei radio przestało działać. Oto zachowanie radia:
- po włączeniu zasilania ekran mruga - miga czy jak to się mówi (włącza i wyłącza podświetlenie nic nie wyświetla)
- po przełączeniu przełącznika wydaje dźwięk jak normalnie przy uruchamianiu (ostrzeżenie o niewłaściwej pozycji przełącznika lub drążka i podświetlenie ekranu jest wtedy ciągłe ekran nic nie wy światle chociaż jak się dokładnie przypatrzeć widać jak by wyświetlał jakieś literki ale jest to ledwo widzialne)
- do radia bez problemu można wgrać oprogramowanie procedura przechodzi pomyślnie tylko później ekran nadal mruga
- po podłączeniu oprócz masy, Tx i rX dodatkowo +3,3V radio działa poprawnie wszystko wyświetla można skonfigurować wejść w co się chce ale radio po podłączeniu 3,3 V włącza się nawet nawet gdy włącznik jest na off tyle, że brak wtedy podświetlenia i jest alarm informujący o niskim napięciu aparatury. Po włączeniu zasilania (label nadal podłączony) pojawia się podświetlenie ekranu i znika alarm niskiego napięcia wszystko jak by aparatura była sprawna. Gdy pozostawiając zasilanie odłączę kabelek (tx,rx,gnd i 3,3v )ekran zostaje podświetlony nic nie wyświetla.
starałem sie nakręcić i pokazać to na filmiku poniżej ale niestety jakość jest słaba.


Czy apka nadaje się tylko na śmietnik lub dawcę? Czy może można ją jeszcze uratować?

Edit:
Przy którymś flashu radio "ożyło" i już prawie jest dobrze. Radio działa można wszystko ustawiać jedynie ekran słabo wyświetla (podświetlenie jest oki jedynie to co ma być wy świetlane jest słabe) nawet na max jasności w słońcu na dworze może być problem coś zobaczyć. W domu bez problemu można wszystko ustawić z poziomu radia. Oczywiście nadal podłączając z tyłu do gniazda masę i +3,3V ekran wtedy działa normalnie wszystko jest wyraźne po odłączeniu wyświetlane elementy "bledną" (są mniej widoczne).
Ponadto zauważyłem że aparatura nie pokazuje właściwie napięcia zasilania (np. są 4 akumulatorki 1.3V każdy), a aparatura pokazuje 6,6V (jest to wartość domyślna ustawiona w aparaturze w funkcji extra -> Ajustment voltage czy jakoś tak). Jak zmienię jen parametr na np. 5V to pokazuje że napięcie jest 5V, a nie odczytuje rzeczywistego napięcia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 12:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
Jak pisałem wcześniej apka ożyła jednak mam problem z czytelnością ekranu w załączeniu film ukazujący problem. W momencie jak pod gniazdo trenera podłączę +3,3V i masę ekran działa jak powinien po odłączeniu spada kontrast. Wgrywałem różne firmware ale nic to nie daje - próbowałem nawet oryginał od Eachine i6 bez poprawy. Może macie pomysł co mogło się popsuć podczas zmiany oprogramowania w apce?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 wrz 2018, 23:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 sie 2018, 15:28
Posty: 5
Lokalizacja: młynary
Odgrzewam kotleta, próbuje ze swoją flysky fs-i6 zrobić MOD i nie daje rady. Do programowania używam pl2303 wiem stary ale arduino programuje się. A fs-i6 już nie chce. Tx i Rx zamieniane i nic nie wyskakuje w programie tzn. numer oprogramowania w aparaturze. Próba była też przez arduino nano z resetem do GND i również nic. Co może być przyczyną? Sprawdzę wtyczkę i kabelki w środku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.