Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lis 2018, 03:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 10 mar 2016, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 31 sty 2016, 10:27
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Pewnie niektórzy z Was już o tym słyszeli, jednak dla tych, którzy mają ta apkę i nie słyszeli - napiszę.

Niedawno koledzy z RCG napisali alternatywny soft do FlySky FS-i6, umożliwiający transmisję 10 kanałów. Odbiornik FS-iA6B wypuszcza je bez problemu po iBUS, który jest poprawnie obsługiwany przez CleanFlight/BetaFlight/BaseFlight.

Ja swoją już przerobiłem i potwierdzam - mod działa, jest stabilny i jak najbardziej nadaje się do używania.
Dodatkowo przerobiłem odbiornik aby na telemetrii dawał napięcie pakietu, a nie ustabilizowane 5v.

Wszystkie informacje na temat interfejsu do programowania, samego programowania i pozostałych modyfikacji zostały zebrane na githubie
https://github.com/benb0jangles/FlySky-i6-Mod-

Gdyby ktoś był zainteresowany i miał pytania, chętnie odpowiem.

Miłego modowania :)


Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 mar 2016, 14:55 przez haczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 13:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 449
Lokalizacja: Łódź
To mnie zainteresowałeś... ehh a już myślałem o wymianie Apki
A jak wykonałeś sprawdzanie napięcia pakietu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 517
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ja w swojej Turnigy 9x mam moduł frsky XJT, odbiornik X4R SB i możliwość 16 kanałów przez S.bus :-P

_________________
Hangar: De Stik x2.5
Suweren
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 14:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
haczy pisze:
Niedawno koledzy z RCG napisali alternatywny soft do FlySky FS-i6, umożliwiający transmisję 10 kanałów.

No to jak juz sie chlopaki tak rozpedzaja, to mogliby sprobowac jakis port OpenTX lub czegos podobnego zrobic :-)

Byloby kolejne tanie radyjko dla poczatkujacych z zacieciem do dlubania...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 14:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 31 sty 2016, 10:27
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
bajer0, https://github.com/benb0jangles/FlySky- ... nsor%20Mod
Wszystko ładnie nakreślone. Napięcie z pakietu podajesz wtedy na ten pin, który wyizolowałeś i podłączyłeś wewnątrz kablem pod jedną z nóżek rezystora. Testowane na pakiecie 3s, pomiar wychodzi identyczny jak na mierniku UNI-T, dokładność 0,01V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
haczy pisze:
Odbiornik FS-iA6B wypuszcza je bez problemu po iBUS
A czy po zmianie firmware na ten 10-kanałowy dalej jest funkcjonalność (jak w oryginalnym firmware) wypluwania zwyczajnego PPMsum? Czy tylko iBUS ?

Drugie pytanie odnośnie w końcu sensownego pomiaru napięcia pakietu , czy:
github pisze:
Tried with 3s, the voltage divider is 38.4K + 10K, feel free to try on 4s.

Oznacza że to są wartości elementów występujące tam fabrycznie na płytce czy trzeba dodatkowo jakiś dzielnik budować?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 31 sty 2016, 10:27
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Rurek, nie trzeba dzielnika, looknij na zdjęcia https://github.com/benb0jangles/FlySky- ... ollage.jpg

Po zmianie firmware PPMsum i PWM działa. Na standardowym firmware iBUS też działa, ale podaje jedynie 6 kanałów. Mod polega tylko na tym, że TX ma możliwość skonfigurowania dodatkowych 4 kanałów. Sam link radiowy w standardzie ma zdolność przeniesienia tej dziesiątki, również RX ma zdolność jej odbioru i wyplucia po iBUS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 31 sty 2016, 10:27
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Majk99 pisze:
Ja w swojej Turnigy 9x mam moduł frsky XJT, odbiornik X4R SB i możliwość 16 kanałów przez S.bus :-P

I wydałeś na to kilka razy więcej :) Nie to, żeby i6 była lepsza, albo ten mod znacząco podnosił jej walory. Nadal będzie mieć te same słabości, jednak pozwoli na więcej fajerwerków :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
haczy pisze:
również RX ma zdolność jej odbioru i wyplucia po iBUS.
Ale czy PPMsum też jest wtedy? Czy tylko iBUS i trzeba sobie zbudować konwerter dla systemów które nie operują iBUSem ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 31 sty 2016, 10:27
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
haczy pisze:
również RX ma zdolność jej odbioru i wyplucia po iBUS.
Ale czy PPMsum też jest wtedy? Czy tylko iBUS i trzeba sobie zbudować konwerter dla systemów które nie operują iBUSem ?

PPMsum po modzie jest, ale daje tylko 6 kanałów. Dodatkowe wychodzą tylko po iBUS. Jeśli chcesz pełne 10 po PPM, musisz zastosować konwerter iBUS-PPM, lub zastosować inny RX, np FS-iA10 - wtedy będzie 8 kanałów (PPM nie przenosi więcej w tej konfiguracji).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 mar 2016, 09:05 
Offline

Rejestracja: sobota 20 lut 2016, 20:46
Posty: 6
Lokalizacja: opolskie
A czy wiadomo coś o wysyłaniu RSSI przez tę apkę, no raczej przez odbiornik (mam FS-ia6 oraz FS-IA6B) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 mar 2016, 14:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 31 sty 2016, 10:27
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Ktoś coś gdzieś pisał, ale jeszcze nie zgłębiłem tematu.
Tu masz do poczytania:
https://www.insidegadgets.com/2015/11/2 ... v-display/

i trochę tutaj:
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 19&page=33


Warto też spojrzeć tutaj:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=47
zgodnie z tym co piszą, dokładność RSSI w tym odbiorniku to +/-6dBm, czyli możesz mieć na prawdę zasięg 4x lepszy albo 4x gorszy niż uzyskane wskazanie :D Tak więc nie wiem czy jest to coś warte. Jak dojedzie do mnie micro minimOSD to podłączę i sprawdzę jak to śmiga :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 mar 2016, 16:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 321
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
haczy pisze:
dokładność RSSI w tym odbiorniku to +/-6dBm, czyli możesz mieć na prawdę zasięg 4x lepszy albo 4x gorszy niż uzyskane wskazanie


6dB to 2 razy większy lub 2 razy mniejszy zasięg, nie 4. Zysk 4 razy wyższy (niższy), ale zasięg tylko 2

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 mar 2016, 11:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 maja 2015, 15:03
Posty: 63
A czy po takiej modyfikacji można sparować aparaturę z odbiornikiem FS-iA10 i używać 10 kanałów z normalnych wyjść ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 31 sty 2016, 10:27
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Sparować z FS-iA10 możesz, ale z tego co czytałem, przeniesiesz tylko 8 kanałów, bo ta apka więcej po PPM nie wypuści. Tak jak mówię, tylko czytałem na RCG, nie mam iA10 i nie testowałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.