Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 24 mar 2019, 11:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 30 sty 2019, 18:44 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 969
Lokalizacja: Toruń
Cześć,
Zacząłem pisać o tym w innym wątku, ale chyba trzeba założyć osobny.
Niedawno postanowiłem zakupić pierwsze FrSky. Padło na XJT i X8R (nowa wersja z analogowym RSSI i antenkami PCB). Niestety po podłączeniu wszystkiego na stole i podpięciu multimetru do wyjścia RSSI pokazał się taki widok:

Ponieważ nie miałem innego takiego odbiornika, wczoraj zakupiłem kolejny (może mój jest uszkodzony). Mam dostępny też drugi XJT.
Dzisiaj sprawdzałem z nowym odbiornikiem. Sprawdzałem też z drugim XJT na krzyż. Zawsze tak samo źle. Przytachałem więc z piwnicy oscyloskop i podpiąłem do niego wyjście RSSI. Na filmie niestety synchro między kamerą a kineskopem daje się we znaki. RSSI jest faktycznie analogowe, nie ma tam żadnego PWMa, samo DC, ale sygnał wygląda kiepsko. Na filmie ustawione 1V/dz. Odbiornik zasilany z 4xAA NiMH, więc nic z zasilania nie włazi.



Straszna lipa. Nie mam niestety nadajnika, który by pokazał wartość numeryczną RSSI. Niestety nie stać mnie na zakup Taranisa itp.
Tutaj prośba do Kolegów, czy ktoś z Was ma X8R z analogowym RSSI i by mógł zmierzyć multimetrem jak to wygląda u niego, a może nawet podać wartość numeryczną z telemetrii z nadajnika? Jest jeszcze szansa, że nadajnik mi nawala, ale to mała szansa. Bez sensu takie RSSI, które na stole OSD pokazuje od 99% do 70%. O kant nie powiem czego potłuc.

Przeszukując internet, trafiłem na stary już wątek, gdzie też były problemy. Co prawda RSSI PWM, ale filtry nie dawały rady. https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2025263-Problem-with-Frsky-X8R-receiver-RSSI-0-3-3v-output/page5

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sty 2019, 23:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 345
Lokalizacja: Biała Podlasla
Musisz używać tego analogowego rssi?
Jakie masz radio? Obsługuje telemetrię xjt? Nie możesz rssi wstrzyknąć do któregoś kanału?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sty 2019, 07:54 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 969
Lokalizacja: Toruń
Niestety nie mam radia, które by obsługującego telemetrię. Mam FS th9x

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sty 2019, 08:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 345
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ale możesz mu zrobić moda, żeby tą telemetrię obsługiwał.

Ja kiedyś miałem takie, moda zrobiłem sam. Potrzebny był nóż, śrubokręt, usbasp, lutownica, gniazdko dla USB ASP, kabelki i oczywiście komputer. Jeszcze chyba parę opornikow kupiłem i przy okazji założyłem podświetlenie i zmieniłem gimbale na taranis owe. Zdecydowałem się wtedy na er9x. Do wyboru był jeszcze opentx i radioclone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 lut 2019, 21:07 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 969
Lokalizacja: Toruń
To nie jest robota dla mnie, a u mnie nikt tego nie zrobi. Poza tym jestem przeciwnikiem grzebania w nadajniku, bo znając życie "w razie czego", ubezpieczyciel się wypnie, bo radio było "grzebane".

EDIT: Sprawdzałem z kondensatorem 10uF i 22uF, ale to są za wolne zmiany i kondensator nic nie daje.

EDIT2: Tak to wygląda w logu Mission Plannera po locie. (W środku było zatrzymanie, więc tam telemetrii nie ma.) Lipa straszna :( Wahania 100%-70%.
Obrazek

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
labo pisze:
To nie jest robota dla mnie, a u mnie nikt tego nie zrobi. Poza tym jestem przeciwnikiem grzebania w nadajniku, bo znając życie "w razie czego", ubezpieczyciel się wypnie, bo radio było "grzebane"


Skoro masz dostęp do miernika oscyloskopu itp, to sądzę, że mod telemetrii nie był by dla ciebie skomplikowany.
Ja mam niestety stary link FR-Sky D8R-II z sofrem XP, ale RSSI śmiga jak po sznurku.

Z ubezpieczycielem - jaki ubezpieczyciel i kto ci to opowiedział?
Tak samo może się "wypiac" wtyczka z Pixhawka, albo o zgrozo - jesli stosujesz , polaczenie "na bananki" esc z silnikiem.
Mialem szkodę związaną z dronem - ja skasowałem koledze jego drona - poszło z ubezpieczenia. Bylo ogrom pytan o zgody, strefy powietrzne itp - ale zadnej odnosnie tego co bylo robione w dronie (a moj tez.latal wtedy na APM i apce takiej jak Twoja, tylko zmodzonej).

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 12:12 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 969
Lokalizacja: Toruń
kuczy pisze:
Skoro masz dostęp do miernika oscyloskopu itp, to sądzę, że mod telemetrii nie był by dla ciebie skomplikowany.

Cieszy mnie, że ktoś we mnie wierzy . :-D ;-) Wiesz, ja to człowiek starej daty jak mój oscyloskop, jeszcze na lampach. :D Zatrzymałem się przed cyfrówką i to już raczej dla młodych. ;)

kuczy pisze:
Ja mam niestety stary link FR-Sky D8R-II z sofrem XP, ale RSSI śmiga jak po sznurku.

A ja się nawet ucieszyłem, że nowe X8R ma RSSI analogowe, bo bez filtrów, bo prosto otrzymać wynik itp., a tu "Zonk". Było kupić jeszcze stary odbiornik z PWM.

kuczy pisze:
Z ubezpieczycielem - jaki ubezpieczyciel i kto ci to opowiedział?

Żaden nie powiedział. Z doświadczenia niemodelarskiego.

kuczy pisze:
Tak samo może się "wypiac" wtyczka z Pixhawka, albo o zgrozo - jesli stosujesz , polaczenie "na bananki" esc z silnikiem.

Bananków nie użwamy, mamy polutowane. Wtyczka może się wypiąć, ale to wypadek losowy, a nie świadome działanie. Jest to jednak pewna różnica.

kuczy pisze:
Mialem szkodę związaną z dronem - ja skasowałem koledze jego drona - poszło z ubezpieczenia. Bylo ogrom pytan o zgody, strefy powietrzne itp - ale zadnej odnosnie tego co bylo robione w dronie (a moj tez.latal wtedy na APM i apce takiej jak Twoja, tylko zmodzonej).

Jaki to był ubezpieczyciel, jeśli można?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
labo pisze:
Jaki to był ubezpieczyciel, jeśli można?


Ubezpieczenie w "Finansowej Chacie" - jak chyba 99% użytkowników dronów. Czyli de facto ErgoHestia.
przetrzepali mega jeśli chodzi o zgody - chcieli nawet papier z MATZ gdzie ustawa mówi o zgodzie telefonicznej, oraz zgody PAŻP, gdzie PAŻP nie ma nic do tej strefy.. - potem czepiali się, że kolega musiał mnie widzieć (bo poruszyla sie jego kamera) więc nie zachował VLOS - ciekawa interpretacja - dobzre, ze w przepisach to juz poprawili.

Ostatecznie skończyło się OK, ale na przegląd uszkodzeń poszedł tylko dron kolegi - uszkodzony. Mojemu miałem robić zdjęcia. Nikomu nie przyszło aby sprawdzać czy aparatura jest czy nie modyfikowana - nie ona zresztą była przyczyną.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.