Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 kwie 2018, 19:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 07 gru 2017, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Witam, buduję większą platformę naziemną do filmowania modeli a dokładniej będzie to platforma na 4 silnikach z ramieniem na serwach i gimbalem na końcu.
Kupiłem aparaturę Flysky FS-i6X z odbiornikiem 10 kanałów ale potrzebuję zamienić wszystkie przełączniki na potencjometry by zrobić własny kontroler na podstawie tej aparatury.
Wiem, że do jednej strony idą 3 przewody (jak podejrzewam VCC, GND, signal) a do drugiej 4 (VCC, GND, SIgnal, ????) Przełączniki łączą się między sobą jednym przewodem ale nie wiem jak aparatura rozróżnia poszczególne przełączniki i nie wiem jak się wpiąć a potencjometrem.
Minimum jakie potrzebuję to jakieś 7 potencjometrów łącznie z joystickami.
Pytanie zadałem jeszcze na jednym forum i wysłałem także do Flysky może oni by mi odpowiedzieli na to pytanie :)
Proszę was o pomoc w tym problemie ponieważ nie mam aparatury wiec nic nie mogę sprawdzić a zanim przyjedzie chciał bym wiedzieć jak się do tego zabrać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 10:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1689
Lokalizacja: Schwerin
A nie wymagasz za dużo jak na taką prostą aparaturę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 11:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3126
Lokalizacja: Olsztyn
Adrian202, chyba zrobiłeś błąd kupując tą tanią aparaturę... jest takie powiedzenie: "z gówna bata nie ukręcisz" trzeba było kupić Taranisa X9D Plus i nie miał byś takich problemów.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 13:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Szczerze powiedziawszy to nie.
Oglądając zdjęcia widzę jak to wszystko jest podłączone i potrzebuję aparaturę by zobaczyć schemat.
Podłączenie do głównej płyty jest takie same tylko podwójne przełączniki nie mają podłączonego jednego przewodu tak więc przełączniki tak samo jak potencjometry sa podłączone w ten sam sposób co daje mi możliwość (po sprawdzeniu gdzie jest napięcie) przełączenia całego modułu potencjometrów do portu przełączników.
Projekt przewiduje zrobienie maszyny na którą będzie stać każdego a zapewne aparatura jest w cenie tej całej maszyny.
No i kupowanie drogiej aparatury by ją przerobić mija się z celem :D
Jak będzie aparatura to dam znać by także inni mogli takie modyfikacje zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1402
Lokalizacja: Mielec
Skoro chcesz przerobić przełączniki na potencjometry to nie wiem czy dasz radę.
To są podstawy elektroniki (różnica pomiędzy wejściem analogowym i cyfrowym w MCU).

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 14:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Mi się wydaje, ze dla przełączników to system 0 1 a rezystory dodają do tego rezystancję by było cos pomiędzy.
To wygląda jak by przełączniki przełączały miedzy VCC a GND ale nie sprawdzę bez aparatury.
Czekam tez na informację od producenta :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 01:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9099
Lokalizacja: Bytom
Muszę Cię zmartwić. Przełączników na potencjometry nie zamienisz, bo są wprowadzone na wejścia dwustanowe mikrokontrolera w aparaturze. Możesz zastąpić potencjometr przełącznikiem, ale na odwrót się nie da.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 03:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
W dalszym ciągu brak odpowiedzi od producenta ale chętnie to sprawdzę w praktyce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Dobra więc dostałem aparaturę i myślę, że jest możliwe przerobienie jej na same potencjometry.
W samym układzie głównym aparatury różnica polega na dwóch dodatkowych rezystorach obok gniazd przełączników.
Muszę zobaczyć do czego sa podpięte i w jaki sposób a kilku warstwowe układy tego nie ułatwiają.
Z tego co rozumiem rezystory zastępują potencjometr więc usuniecie ich pozwoli na użycie potencjometrów.
Tak samo przeniesienie rezystorów na układ przełączników pozwala na przełączanie między przełącznikiem a potencjometrem
Przyjrzałem się trochę i wychodzi na to, że te rezystory łączą vcc z sygnałowym przewodem a drugi sygnałowy z gnd
Jestem ciekaw co wy an to ??
Rezystor ma wartość 10K a potencjometry 5K
Wylutowałem rezystory z jednego portu, wlutowałem je w włącznik i zamieniłem przewody włącznika z potencjometrem i efekt jest dziwny :D
Więc włącznik na złączu potencjometru działa jako 2 pozycyjny (jak utrzymam na środku to jest środkowa pozycja) a potencjometr także jako 3 pozycyjny :D
Efektem ubocznym jest alarm i trzeba potencjometr ustawić w odpowiedniej pozycji ale to nie problem.
Co mi to dało ??
Możliwość zrobienia 4 przełączników 3 pozycyjnych a to jest cenna modyfikacja.
W dalszym ciągu do podstawy z silnikami potrzebuję drugiej aparatury ale tutaj mogę podłączyć więcej serwomechanizmów dla animatroniki !!
Hotair musiałem rozgrzać do 250C bo dranie nie chciały puścić więc zaraz wylutuję resztę i wlutuje na przełączniki.
Znając jak to jest podłączone przetnę przewody i wyprowadzę je na zewnątrz obudowy co da mi możliwość podpięcia zewnętrznych sterowników jakie mi się wymarzą (np manipulator do ramienia na potencjometrach)
No więc melduje wykonanie zadania. NIE POLECAM HOT AIR !! robi więcej szkód niż pożytku (chyba, ze jesteś w tym dobry)
Głośnika już nie ma :D i tak mnie denerwował i pewnie by poszedł jak w Turnigy 9x :D
Zaznaczyłem na zdjęciach rezystory do wylutowania. Są to na stępujące rezystory:
Po prawej na górze: R12, R14
Po prawej na dole: R5, R11
Po lewej na dole: R34, R27
Po lewej na górze: R16, R15 (NIE R31 !!!! To mój błąd nie sprawdziłem)
Rezystory o tych wartościach (10K) wystarczy wlutować miedzy żółtym a zielonym i białym a zielonym (na płytkach potencjometrów są specjalne pola)
ja rezystory wlutowałem tylko dla testu czy wszystko działa i działa jak trzeba.
Oczywiście zamiast tych rezystorów można dać potencjometr ale będzie działał jako 3 pozycyjny przełącznik ale to zawsze daje nam kilka dodatkowych pozycji.
To zadanie wymaga precyzji ale jest to wykonalne a daje możliwość wymiany wszystkich przełączników na 3 pozycyjne !!
Pozdrawiam


Komentarz: Potencjometr
Fri Dec 29 22-05-27.jpg
Fri Dec 29 22-05-27.jpg [ 73.99 KiB | Przeglądany 473 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Aparatura została skończona.
Zamiast buzzera (tak mogłem wlutować nowy) zamontowałem diodę by widzieć czy trymowanie jest na środku.
Z tylu wyprowadziłem złącze zasilania do podłączenia np lipo z zabezpieczeniem przed odwrotnym podłączeniem.
Nie podłączyłem dwóch przełączników bo w tym miejscu jest wyprowadzone gniazdo ale aparatura nie wykazuje problemu a po chwili status w display znika.
Wyprowadzenie obejmuje wszystkie 10 kanałów oraz zasilanie do nich (3,3v oraz GND)
Zasilanie i GND znalazłem obok siebie w dolnej prawej części układu (chyba do bluetooth)
Dodatkowo wyprowadzona jest wtyczka z 8 kanałami aparatury jeśli bym chciał skorzystać z wbudowanych :)
Teraz wystarczy na potencjometrach i przełącznikach zbudować własny kontroler (np joystick do samolotu z przepustnicą) i podpiąć do gniazda.
Ja nie latam maszynami więc w moim przypadku będzie to ramie robota bym mógł na żywo ustawiać pozycję :)


IMG_20180104_214052_HDR_zmien rozmiary.jpg
IMG_20180104_214052_HDR_zmien rozmiary.jpg [ 730.56 KiB | Przeglądany 396 razy ]


Ostatnio zmieniony piątek 05 sty 2018, 14:31 przez Adrian202, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1689
Lokalizacja: Schwerin
Adrian202 pisze:
potrzebuję zamienić wszystkie przełączniki na potencjometry

Z tego opisu zrozumiałem tylko, że udało ci się pozamieniać dwupozycyjne na trzypozycyjne a co z siedmioma potencjometrami. Masz je czy nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
dzięki tej modyfikacji mogę mieć nawet dziesięć potencjometrów ale 4 z nich będą miały tylko 3 pozycje (będą działać jak 3 pozycyjny przełącznik) Ostatecznie do podstawy użyje drugiej aparatury bo tak jest mi wygodniej ale ta modyfikacja daje mi znacznie większe możliwości.
Podejrzewam, że musiało by to być już zmienione w oprogramowaniu, chyba, ze to ograniczenie procesora do np. maksymalnie 6 PWM.
No i najważniejsze, że mogę budować własne kontrolery w zależności od maszyny :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1689
Lokalizacja: Schwerin
Dla mnie nie jest to raczej sukces. Nawet gdyby chodziło o kasę to lepiej kupić używkę starej x9 i dopiero wtedy na oprogramowaniu open będziesz miał pole popisu. Pełne 16 kanałów dowolnie konfigurowane.
Ale zrobisz jak chcsz:)
Adrian202 pisze:
mogę mieć nawet dziesięć potencjometrów ale 4 z nich będą miały tylko 3 pozycje

Te cztery to raczej nie potencjometry:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
No tak a jak bym sam zbudował aparaturę to miał bym 32 kanały ale jaki to sens jak musiał bym budować wszystko od podstaw :D
a no właśnie potencjometry :) W niektórych aplikacjach (np animatronika) lepszy jest potencjometr 3 pozycyjny bo lżej działa.
W tym momencie ja mam wybór bo mogę podłączyć co chcę.
Ja wiem dla was specjalistów od inżynierii RC :P to może być drobnostka ale w moim przypadku to ułatwia mój projekt a w tym projekcie też chodzi o cenę, chcę pokazać, że można tanio takiego robota złożyć i jak :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.