Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 lip 2018, 17:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: sobota 20 sie 2016, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
pawelsky pisze:
Taka ciekawostka przyrodnicza o ktorej sie dzis dowiedzialem. Moduly XJT (w Taranisach, ale pewnie tez i samodzielne) sprzedawane w EU maja zablokowana mozliwosc zmiany firmware przez uzytkownika
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2607537


XJT (także Taranisy), które mamy z ostatniej dostawy, dają się uaktualniać. Sprawdzam z FrSky jak będzie w następnej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 sie 2016, 18:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6179
Lokalizacja: Polska
mak pisze:
XJT (także Taranisy), które mamy z ostatniej dostawy, dają się uaktualniać. Sprawdzam z FrSky jak będzie w następnej.

Jesli to nie tajemnica, dostawy macie od dystrubutora EU czy z Chin?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
Współpracujemy bezpośrednio z FrSky. Teraz mamy trochę utrudniony kontakt, bo wracają z targów :).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6179
Lokalizacja: Polska
mak pisze:
Współpracujemy bezpośrednio z FrSky.

Moze dzieki temu nie ma blokady. A moze juz zrezygnowali z utrudniania zycia. Tak czy inaczej wiadomo u kogo kupowac zeby nie bylo niespodzianek.

P.S. Post zawiera lokowanie produktu ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
pawelsky pisze:
Moze dzieki temu nie ma blokady. A moze juz zrezygnowali z utrudniania zycia. Tak czy inaczej wiadomo u kogo kupowac zeby nie bylo niespodzianek.

P.S. Post zawiera lokowanie produktu ;)


:)

Tak, czy siak dam znać, jak dostanę odpowiedź z FrSky...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sie 2016, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
Otrzymałem odpowiedź z FrSky. Była to jednorazowa partia na początku tego roku, ale dostawy do 77Hobby nie były jej częścią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sie 2016, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6179
Lokalizacja: Polska
Dzieki. A orientujesz sie jakie FrSky ma plany po 30 listopada, kiedy ETSI EN 300 328 1.9.1 (zakazujace wlasciwie importu modulow bez takiej blokady) zastapi obecna wersje 1.8.1?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sie 2016, 09:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
Niestety obawiam się, że coś będą musieli zrobić. Nie mam jeszcze informacji jak to dokładnie będzie wyglądało, ale regulacja wchodzi w życie - to fakt.

Osobiście uważam, że takie regulacje EU to walka z wiatrakami, ale to moja prywatna opinia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sie 2016, 11:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6179
Lokalizacja: Polska
mak pisze:
Niestety obawiam się, że coś będą musieli zrobić. Nie mam jeszcze informacji jak to dokładnie będzie wyglądało, ale regulacja wchodzi w życie - to fakt.

Osobiście uważam, że takie regulacje EU to walka z wiatrakami, ale to moja prywatna opinia.


To rob zapasy, bo sprzedazy z tego co czytalem nie zakazuja, tylko importu ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sie 2016, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
pawelsky pisze:
To rob zapasy, bo sprzedazy z tego co czytalem nie zakazuja, tylko importu ;-)


Zapasy mamy zawsze :).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 11:59 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 425
Mam małe zawirowanie z XJT i obsługą trybów w sofcie 151223 (apka: turnigy 9xr pro). Działa w nim D8 czy pozostają mi tylko odbiorniki z serii X oraz L9R ?

Problem wynika z tego, że szukam taniego odbiornika do microquada który da się sparować z XJT. Poniższe RXy mam na względzie.
- VD5M - wymiana softu na opensky
- Airwolf - http://www.banggood.com/DIY-FRSKY-8CH-Receiver-RX-PPM-Output-For-X9DPLUS-XJT-DJT-DFT-DHT-p-987247.html
- http://www.banggood.com/Tiny-Frsky-8CH-Receiver-Compatible-With-FRSKY-X9D-Plus-DJT-DFT-DHT-For-QX90-DIY-Micro-Quadcopter-p-1079963.html
- XJT / X4RSB - cena odpycha ale za to brak problemów z softem i kompatybilnością

-- Edit --
Nie dawało mi to spokoju czy sparuję XJT na protokole D8. Przypomniałem sobie, że mam w rupieciarni CC2500 (nieużywany od multiprotocol) i jakieś arduino.
Schemat F801, plik hex też się znalazł no i sprawdzone:
Obrazek

XJT z softem 151223
Tryb D8 Eur - paruje się i jak widać nawet ładnie RSSI podaje (sprawdzałem D16 i LRP - rozłącza się)
Turnigy 9XR
Soft Ersky

RSSI słabe - nie było aktywne jeszcze LNA. Po aktywacji RSSI leci na wartości rzędu 120.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 10:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
Uaktualniłem naszą tabelkę z najważniejszymi parametrami i kompatybilnością odbiorników FrSky:

Obrazek

Do ściągnięcia jako PDF ze strony artykułu:

https://77hobby.pl/odbiorniki-frsky-kto ... c-n-9.html

Mam nadzieję, że się przyda jako informacja w pigułce o najważniejszych parametrach odbiorników. Nie ma tam jeszcze serii R, ale że dopiero niedawno dostała certyfikację EU, poczekam na dostawę i dopiero wtedy dodam do zestawienia. Wolę je "pomacać", niż opisywać tylko na podstawie dokumentacji.

Jak zwykle - gdybyście zauważyli jakieś błędy, będę wdzięczny za info na PM lub tutaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 lut 2018, 22:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 06 sty 2015, 15:42
Posty: 106
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Ej ludzie bo kupiłem właśnie swojego pierwszego Taranisa w wersji EU i teraz będę go potrzebował skomunikować z r-xsr w wersji EU LBT.Pójdzie to razem czy raczej będę musiał przegrywać firmware?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 06:17 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Pójdzie bez konieczności wgrywania firmware. Z drugiej strony warto sprawdzić czy masz najnowsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.