Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 lip 2017, 03:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 lut 2014, 07:37
Posty: 93
Lokalizacja: Mielec
Mam eleres max. Wywalę ten rezystor i zobaczę jaki jest kolor diody wieczorem bo nie pamietam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
arek2081 pisze:
czy konwerter można podłączyć pod ten port https://github.com/opentx/opentx/wiki/T ... erial-port czy będzie działać prawidłowo telemetria z eleresa?
Z taranisem nie sprawdzałem, ale powinno. Z 9X i 9XR działa.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 697
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Czyli tak, Moda łącze normalnie zasilanie i PPM z taranisa. Następnie z Mod-a sygnał TX do RX na arduino, z D10 przez rezystor 1K do RX w Taranisie i powinna ruszyć telemetria z eleresa na aparaturze?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Z D11, bo taranis oczekuje odwróconej logiki. No i nie wiem czy do tego gniazdka dodatkowego, bo powinno działać poprzez pin telemetrii modułu (pin SPORT) tak samo jak to działa w 9XR.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 697
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
miś pisze:
Z D11, bo taranis oczekuje odwróconej logiki. No i nie wiem czy do tego gniazdka dodatkowego, bo powinno działać poprzez pin telemetrii modułu (pin SPORT) tak samo jak to działa w 9XR.


Miś działa. W jaki sposób wyświetlić ilość satelit na taranisie, współrzędne pokazuje poprawnie.

edit: ok już wiem nie doczytałem.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 697
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Nie wiem dlaczego ale w żaden sposób nie da rady załączyć żeby logowały się dane na temat GPS, aktualnie zapisują się tylko stany drążków, przełączników i RSSI przesyłane z eleresa .

edit: Dobra czas chyba iść spać. Tak to jest jak człowiek siedzi i uczy się nowej aparatury, oczywiście wszystko dział i ładnie zapisuje pozycje.
edit 2: sprawdzone w locie działa jak powinno.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
Witam
posiadam eLeReSa max 1W
Podłaczam tx z eleresa to rx arduino dioda rx szybko miga
a dioda kontlolna miga wolno 1 raz . z opisu wynika ze nie przyjmuje tlemetrii . co robie nie tak??
próbowałem na prędkości UART 9600 i 57600 zmienionej w eleresie max


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Sprawdź czy na D10 i D11 arduino pojawia się jakikolwiek sygnał. No i czy telemetria jest włączona w eleresach.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
w eleresie telemetria właczona . jaka predkosc ma być ustawiona w eleres max?
na piniach 10 i 11 chyba nic niema po podłączeniu do 9xr pro nic nie wyświetla .
Konwerter od scoot działa wiec niema pomyłki jeżeli chodzi o nóżkę procka w radiu , wolał bym Misiowy konwerter , bo każda konstrukcja twojego autorstwa jest po prostu dobrze działająca .
Dobrze rozumiem ze telemetria z konwertera mam byc podłączona z COM 1 w radio
Jest jeszcze com 2 z mozliwoscia ustawiania predkosci.
protokuł włączony jest w radiu PPM
a w modelu telemetria 57600 i (tlemetria prosta )
Sprawdzę jeszcze jedna plytke andurino, ale ta wydaje sie byc ok można ją czyścić i wgrywać program ...
Jakies podpowiedzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
W radiu ma być COM1. W eleresie prędkość 57600. Arduino zwykłe promini czy jakiś wynalazek z wbudowanym USB ? 16MHz ? Próbowałeś pobierać telemetrię zarówno z D10 jak i z D11 ?
Do konwertera wgrany ten soft: http://members.upcpoczta.pl/r.bialy6/MK ... S_v201.zip ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sie 2016, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
no własnie nie miałem Arduino mini , i zapodałem ARDUINO NANO 3.0 z usb
próbowałem pobierać telemetrie z D10 i D11 i nic .

wgram na adruino mini i dam znać czy dzial
soft ten najnowszy z poprawkami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sie 2016, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Chip USB na nano może blokować linię RX procesora i uniemożliwiać odbiór telemetrii.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 11:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
Po raz kolejny miałeś racje . po wgraniu na normalne arduino mini , ruszyło.
Ale zauważyłem dwa problemy
1 rozbieżność danych TSSI w telemetrii od Ciebie zamontowanej w radiu jest 80 a na TrackMyRc 100
2 radio nie wyświetla danych GPS , na trackMyRc jest . telefon podłaczony przez HC-05 z eleresem max( model oczywiście ma fix-a)
jak to ogarnąć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
1. Tak wiem, to było uproszczenie programowe w konwerterze które zapomniałem poprawić. Zrobię poprawkę.
2. A ilość satelit (fuel), czy też wysokość czy temperatura są wyświetlane (dość istotne jest czy wyświetla temperaturę) ? Jakie radio ? 9x czy 9xr ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
fuel 0 temp 0
a1 i a2 pokazuje 0,57
TmOK 1
na arduino led miga 2 razy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.