Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 13 lis 2018, 17:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 19 maja 2017, 08:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 maja 2012, 11:59
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Proszę o pomoc. Mam Taranisa +, eleres MOD, UART w eleres ustawiony na 57600, PPM. Taranis nie odbiera telemetrii, LED na Arduino miga 3 razy więc wysyła i odbiera wszystko, na D10 i D11 jest transmisja a Taranis nie odbiera danych telemetrii. W Taranisie próbowałem ustawiać różne warianty ale nic nie pomogło.

Przepraszam, już znalazłem, jak zawsze po naświetleniu problemu przyszło oświecenie.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 437
Lokalizacja: Wawa
Wgrałem soft do arduino przez xloadera. Po zasileniu i podłączeniu Tx z MOD'a, dioda błyska 2 razy. Podłączony pin D11 z konwertera do Taranisa. W Taranisie ustawiony PPM i telemetria S.port i niestety cisza. Nie wykrywa żadnych sensorów. Sprawdzałem też z D10, to samo.
Po odłączeniu Tx z MOD'a miga tylko 1 dioda. PPM połączony bezpośrednio z apki do eleresa. Co może być?

EDIT: Prędkość UART'a ustawiona na 57600, po odączeniu konwertera i podłączeniu w to miejsce BT, TrackMyRc śmiga aż miło.
Chyba, że nie ten pin wyjśćiowy, pin D11 ma oznaczenie 11 na płytce arduino pro mini?

EDIT2: Ruszyło, zmieniłem w Taranisie telemetrę z S.PORT na FRSKY D.

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 paź 2017, 00:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
No właśnie. A było pisane że konwerter obsługuje tylko FrSky na 9600baud, czyli wersja FrSky-D.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 20:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 659
Lokalizacja: Łódź
No to teraz ja poległem...

Na początku chciałem słać PPM przez UARTa, sygnał leci ładnie, od razu zapala się zielona dioda na MODzie, niestety arduino miga 2 raz a nie 3 i nie ma telemetrii na taranisie. Zrobiłem kabel Y i wpiąłem się od razu BT by zobaczyć czy aby na pewno wszystko idzie jak należy. Na telefonie wszystko ładnie pokazuje, taranis nadal milczy. Sprawdzałem pin 11 jak i 10 i niestety brak reakcji. Baud ustawiony w MODzie na 57600, telemetria w taranisie jako frsky D.
Bez próby wysyłania PPMa przez uarta (zworka wylutowana i podłączony klasycznie) arduino miga raz i nadal brak telemetrii na taranisie. Co mogę jeszcze sprawdzić?

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
1. Protokół telemetrii w MOD'zie ustawiony jako "eLeReS" ?
2. Podczas testów arduino jest odłączone od programatora ?
3. Używasz arduino promini (a nie jakiegoś mikro z wbudowanym interfejsem USB) ?
Jeśli używasz mikro z USB, to spróbuj podłączyć TX z MOD'a wprost do RXI na arduino (bez rezystora). Jeśli to nie pomoże to zmień arduino na promini - bez interfejsu USB na pokładzie, lub odetnij połączenie RXI ze scalakiem USB na samej płytce arduino.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 21:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 659
Lokalizacja: Łódź
1. Tak, ustawiony eleres, aplikacja trackmyrc dobrze działa jako potwierdzenie.
2. Odłączone, Jedynie D11 podłączone przez rezystor 1k do taranisa, RXI przez rezystor 1k do TX MODa, i masa do taranisa. Zasilanie arduino z 5V na pinie VCC z racji że bluetooth będzie zamknięty w tym samym pudełeczku, a nie wiem czy arduino by wytrzymało jakbym z niego podkradł 5V.
3 Używam dokładnie arduino pro mini, czytałem właśnie że ktoś walczył z podobnym problemem i okazało się że chip od USB w arduino nano był problemem.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Wywal ten 1K pomiędzy TX MOD'a a RXI (bo jest już w MOD'zie). Jak arduino zacznie w końcu mrugać potrójnymi błyskami to znaczy że czyta dane z MOD'a.
Jeszcze softy... zalecam najnowsze dostępne wersje w RX, TX i arduino.
A 5V do BT i arduino możesz ukraść z MOD'a (jest na złączu UART'a).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 22:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 659
Lokalizacja: Łódź
Softy najnowsze wszędzie, ostatnio aktualizowałem eleresy, soft na arduino też dziś wrzucony. Rezystor wywaliłem, ale to też nie pomogło. No nic, spróbuję jeszcze inne arduino, może coś go "boli", wrzucę na świeże arduino soft i zobaczę czy pomoże.

Edit:
Arduino wrzuciłem nowe, dioda wesoło miga 3x, ale niestety po włączeniu w taranisie wyszukiwania sensorów nic nie znajduje. Na pewno ustawiony frsky D i podłączone D11 arudino do Sport taranisa przez rezystor 1k. Muszę przysiąść na spokojnie za dnia do tego bo teraz raczej nic nie wykombinuję.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 00:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Teraz pozostaje Ci opcja sprawdzania ustawień taranisa. No i jeszcze... D11 podpiąłeś na pin telemetrii dla modułu RF czy do złącza uarta w taranisie ? Bo nie wiem czy ta druga metoda zadziała. W każdym bądź razie dane z eleresa do konwertera docierają, o on napewno wypluwa ramki w formacie FrSky D (nie S-port). Teraz musisz zmusić taranisa aby to łyknął.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lip 2018, 15:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Lubelskie
Hej, mam MAX'a i do niego FrSKy XSR, ktoś gdzieś kiedyś pisał że da się telemetrie tloczyć i do Taranisa i do TrackMyRC jednocześnie, jak podłączę TX MAX'a do Arduino i ten sam do BT (przez rezystory?) to mi to zarybi? Wolę się upewnić żeby nie wysadzić MAX'a :-P

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lip 2018, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Tak, zatrybi. Nie potrzeba rezystorów.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 lip 2018, 01:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki, a mogę HC-06 + FrSKY + Arduino nakarmić prosto z MAX'a czy lepiej dać jakąś małą przetworniczkę albo stabilizator?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 lip 2018, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
MAX ma impulsową przetwornicę 5V więc da radę.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 02:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Lubelskie
Mój pajączek ;-)
Obrazek

Sterowanie jest.
Telemetria przez BT na TrackMyRC śmiga pięknie.
Telemetrii na Taranisie brak, próbowałem D10 i D11, co skopałem? :mrgreen:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 05:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Jaki rodzaj telemetrii jest ustawiony w taranisie

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.