Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 lip 2017, 17:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 17 sie 2016, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8879
Lokalizacja: Bytom
Aaa, masz 9XR pro ? Bo powinno pokazać TmOK 2.
Wgraj nową wersję softu do konwertera i powinno być OK. W tej wersji była poprawka dla 9xr pro.
http://members.upcpoczta.pl/r.bialy6/MK ... S_v202.zip

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
TmOK 2
ruszyło
Dziękuje


Ostatnio zmieniony środa 17 sie 2016, 22:18 przez spyramax, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 19:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
a da sie zrobić tak aby wysokosc Galt w punkcie startu była 0. i wraz ze wznoszeniem sie modelu wysokosc rosła 1..2..3...4m
bo trosze 273 +3=276 m


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 19:32 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 697
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
w parametrze Galt jest coś takiego jak Auto Offset po zaznaczeniu automatycznie ustaw Ci 0m o ile wcześniej był fix jeśli nie było to robisz reset telemetry i powinno działać

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
"Zero Alt.'' Mi sie zawiesiło nie chciało sie resetować ale wróciło do normy . I wszystko działa PIĘKNIE !!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Zrobiłem konwerter Taranis -> Arduino -> BT BT -> Tx i niestety mam trzy problemy.

Soft Rx i Tx najnowszy, konwerter 2.02

1. Po właczeniu konwerter nie rozpoznaje sygnału PXX (led miga 1x) muszę zmienić na dowolny inny protokół i z powrotem na DJT i wtedy jest ok
2. Co kilkanaście sekund następuje 'kopnięcie' serwa, ponieważ nie ma tego w normalnym połączeniu (Taranis -> Tx po PPM) to zakładam, że coś jest nie tak z konwersją, kopnięcie nie zależy od ilości kanałów (8/16) i od protokołu DJT D8/D16
3. Zarówno z D10 jak i z D11 Taranis nie wykrywa telemetrii (led miga 3x)

Jakieś pomysły?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8879
Lokalizacja: Bytom
Czytaj dwie strony do tyłu. Telemetria nie działa z protokołem PXX. Albo wybierzesz protokół SBUS w nadajniku i konwerterze, albo PPM, albo zrezygnujesz z telemetrii.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
hmmm w Taranisie nie mogę wybrać sbus, a z tego co napisałeś nei będzie działać z odbiornikiem sbus (zamiast BT)
Bez telemetrii przeżyję, co z pozostałymi dwoma problemami?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 23:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8879
Lokalizacja: Bytom
Ale możesz wybrać PPM, a konwerter też łyka PPM. I będziesz miał pełną funkcjonalność po BT.
A pozostałe problemy (jak się upierasz przy PXX) to odłącz zarówno wejście telemetrii od konwertera (z modułu BT) jak i wyjście telemetrii z konwertera do aparatury.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1065
Lokalizacja: Lubelskie
miś, a zadziała mi taki bajer: odbiornik s-bus do Twojego konwertera i TX z konwertera do RX eLeReS, a TX z eLeReS do BT HC-06 żeby dostać telemetrie na TrackMyRC? Czy z BT musi być też połączone z RX eLeReS'a?

Co do s-bus, który frsky będzie najlepszy? Obojętnie który z X'ów byle pracował na D16?

Jeszcze takie pytanie: co się stanie jeśli coś z retransmisją pójdzie nie tak, eLeReS nadaje samą falę nośną i odbiornik w modelu będzie wiedział że ma wejść w tryb F/S? Czy konieczne jest wyłączenie przekaźnika żeby RX w modelu połapał się co jest grane?

Tak w ogóle to ogromne dzięki za ten projekt, w końcu będę mógł mieć eLeReS'a bez eLeReS'a w apce :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8879
Lokalizacja: Bytom
Głuś pisze:
miś, a zadziała mi taki bajer:
Zadziała.
Głuś pisze:
Jeszcze takie pytanie: co się stanie jeśli coś z retransmisją pójdzie nie tak
TX się wyłączy (przestanie nadawać cokolwiek, zaświeci się na nim czerwona dioda) co zostanie zinterpretowane przez odbiornik w modelu jako F/S. Jak dane pchane uartem wrócą do TX to ten znów zacznie nadawać i odbiornik w modelu się z nim połączy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 09:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
A więc tak, PPM (13 kanałów) + telemetria D działa ok. Działa też przesyłanie przed odbiornik (akurat ten się w D8 binduje tylko).

Jeśli chodzi o PXX to jest jeszcze jeden problem jak wyłaczę radio to b. długo trwa zanim Tx przejdzie w F/S. Przy PPM i przez odb działa to natychmiast.

Sprawdzić jeszcze muszę czy na wyjściu trenera nie pojawia się s.bus (można wybrać SBUS/Master) ale obawiam się, że to będzie wejście niestety.

Sprawdzę też wersję zaproponowaną przez Głusia (telemetria po BT, a przesyłanie przez odb)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1065
Lokalizacja: Lubelskie
pma_ pisze:
A więc tak, PPM (13 kanałów) + telemetria D działa ok. Działa też przesyłanie przed odbiornik (akurat ten się w D8 binduje tylko).


Telemetria z misiowego konwertera idzie odbiornikiem do taranisa - dobrze rozumiem? To co to za odbiornik, jak żeś Ty to wymotał?

pma_ pisze:
Sprawdzę też wersję zaproponowaną przez Głusia (telemetria po BT, a przesyłanie przez odb)


Daj znać, ja czekam na graty, ani nie mam odbiornika wolnego na razie, ani promini, mam wiadro innych, a pro mini wyszły :-/

Rozważam jeszcze opcję BT - BT i telemetria na taranisa, tylko czy w tej opcji dam radę przesłać konsolę jakoś na wyświetlacz taranisa? Potrzebne mi to to bo eLeReS AP będę męczył :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Głuś pisze:
pma_ pisze:
A więc tak, PPM (13 kanałów) + telemetria D działa ok. Działa też przesyłanie przed odbiornik (akurat ten się w D8 binduje tylko).


Telemetria z misiowego konwertera idzie odbiornikiem do taranisa - dobrze rozumiem? To co to za odbiornik, jak żeś Ty to wymotał?

Dobra sprawdziłem 3 wersje (coś chyba niejasno napisałem)

1. Taranis --> odb -> s.bus -> arduino -> eleres
Działa, zero problemów bez telemetrii oczywiście, ponieważ miałem wolny taki odb http://www.banggood.com/IRangeX-RX800-2 ... 74060.html to go musiałem zbindować w D8 zamiast w D16

2. Taranis -> PPM -> arduino -> BT --> BT -> eleres
Działa 13 kanałów (na 13 mam przełączanie mocy), telemetria w taranisie ustawiona na D i wyświetla i gada np. RSSI

3. Taranis -> PXX -> arduino -> BT --> BT -> eleres
Kiepsko, nie rozpoznaje PXX i kopie serwo co kilkanaście sekund.

Na razie zastanawiam się czy zrobić 1 czy 2

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 791
Lokalizacja: Warszawa
Osobiście mam zestawione 2, ale zmieniam na 1. BT działa, ale zawiodłem się na zasięgu, ciągle z tyłu głowy mam, że muszę uważać, aby nie przesłonić sobą linku, albo, żeby nikt nie wszedł mi pomiędzy mnie a maszt. No i bezpiecznie czuję się tak do 2 metrów. Rezygnuję z tele na Taranisie, bo w sumie jedyne co mi daje to ostrzeżenie głosowe o kończeniu się baterii no i log. Oba mam na OSD, pozycję nagrywam na DVR, więc dla wygody linku zmieniam właśnie na 1.
Szkoda że nie da się zrealizować wariantu pośredniego z tele wracającą do Taranisa przez BT. Nie sprawdzałem, ale wydaje się oczywiste, że wejście UART Taranisa nie przyjmie danych przy włączonym wewnętrznym module nadawczym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.