Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 27 maja 2017, 03:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 22 wrz 2016, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
No to mnie nieco zmartwiłeś z tym zasięgiem.
Składam więc 2.

Wydaje mi się, że telemetria jest do ogarnięcia na sprzętowym UART (57600) tłumaczączym w locie na S.Port, tyle, że wtedy trzeba dodać inwerter (tranzystor i 2 rezystory)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 759
Lokalizacja: Warszawa
U mnie mały zasięg BT bierze się chyba z tego, że moduł po stronie aparatury siedzi niejako poziomo w gnieździe JR. Stąd słaba polaryzacja anten - nie da się tego sensownie spolaryzować w tym układzie. Podejrzewam, że jak oba moduły będą pionowo, zasięg będzie lepszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 00:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8815
Lokalizacja: Bytom
Pfff, to ten BT na maszcie też daj poziomo.
U mnie 2szt BT (HC05+HC06) gadają ze sobą bez problemów z jednego pokoju do drugiego (przez ścianę z cegły na jedne cegłę) na odległość jakichś 3-4m. Więc ktoś łażący pomiędzy modułami przy odległości 5m nie powinien zablokować sygnału.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 08:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 795
Lokalizacja: Ruda Śląska
przy moim zestawie gdzie jeden hc-06 siedzi na maszcie 2m a ja siedzę w zamkniętym aucie 5m dalej nie ma żadnych problemów, więc chyba coś nie tak masz z bt ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1032
Lokalizacja: Lubelskie
miś, a w opcji BT <-> BT da się wyciągnąć tą konsolę na wyświetlacz taranisa czy etam?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 13:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8815
Lokalizacja: Bytom
Jaką konsolę ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1032
Lokalizacja: Lubelskie
Na TrackMyRC jest takie cóś "konsola" inaczej chyba "Debug". Chodzi mi np. o odczytanie wartości ACC w eLeReS AP jak będę chciał zrobić "Dokładne trymowanie trybu LEVEL (autopoziomowania)" :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 16:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8815
Lokalizacja: Bytom
Dane do konwertera dotrą, ale konwerter nie parsuje danych debug (bo w protokole FrSky nie ma takiego pola), więc na taranisie nie będzie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 19:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1032
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki, rozwiałeś moje wątpliwości więc zostaję przy pierwszej wersji: S-BUS, a telemetria po BT do Androida ;)
Czyli do konwertera bez telemetrii wgrywać soft 1.02 z pierwszego postu bo 2.02 chyba nie ma sensu?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8815
Lokalizacja: Bytom
Wsjo rybka.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 wrz 2016, 08:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 11:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Dane do konwertera dotrą, ale konwerter nie parsuje danych debug (bo w protokole FrSky nie ma takiego pola), więc na taranisie nie będzie.

A nie można do tego użyć pól T2 oraz AccX, AccY i AccZ ? (nawet przy Debug1 = 0 te pola byłyby wykorzystane do tego do czego zostały stworzone ;-)

_________________
--
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 lut 2017, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 120
Lokalizacja: Chrzanów
witam zauważyłem pewien błąd u mnie. ostatnio zacząłem się bawić APM ,
przesyłając do radia telemetrie przez eleresa , koordynaty które są wyświetlane na wyświetlaczy czy tez w TRACKMYRC nie wskazują położenia modelu tylko miejsce Bazy, da się coś z tym zrobić ? bo nie wiem czy ja coś źle robię czy jest jakiś błąd w programie ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 lut 2017, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8815
Lokalizacja: Bytom
Hmmm, wygląda to mi na błąd w APM, albo parsera MAVLINK'a w odbiorniku eLeReS.
Czy prędkość, wysokość z GPS czy ilość satelit i "Fix Indicator" są wyświetlane prawidłowo ?
Nie mam teraz APM'a czy PixHawk'a aby to sprawdzić.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 kwie 2017, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 120
Lokalizacja: Chrzanów
TrackMyRc działa dobrze po bluetooch 57600 , raz na jakiś czas nie wyświetla pozycji , ale kierunek i wysokość zawsze.

teraz mam dodatkowe pytanie , co trzeba zrobić aby te dane telemetryczne z APM można było pościć na mision planer . próbowałem znaczyć sie z tym blutooch wpietym w eleresa, i mision nie widzi danych ,próbowałem podłączyć ftdi i łaczyć sie z mision planer , i nic . JAK mam to zrobic??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 kwie 2017, 11:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8815
Lokalizacja: Bytom
Mission planer nie będzie działał przez telemetrię eleresa. On wymaga radiomodemu i bezpośredniej komunikacji z APM.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.