Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 paź 2018, 23:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 24 paź 2017, 11:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Tak jest.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 437
Lokalizacja: Wawa
Dzięki.
A czy zadziała taka konfiguracja?
Eleres podłączony jako zewnętrzny Rx w modelu z Inav. Czy jak ustawię w eleresie parser telemetrii, a w inav telemetrie s. Port, podłącze uarty to przejdzie to na ziemię do Taranisa z konwerterem z podłączeniem opisanym w poprzednim poście?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Przejdzie, ale nie tak. W eleresie RX ustawiasz parser telemetrii na "Multiwii" a w Inav telemetrię albo MSP albo LTM. Wtedy zadziała.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 437
Lokalizacja: Wawa
Super, dzięki Misiu.
Pytanie odnośnie konwertera: czy w momencie gdy konwerter podłączony jest do eleres i 'wypluwa' nam telemetrie do Taranisa, to MOD musi być karmiony sygnałem PPM /S. BUS prosto z aparatury? Czy można wpiac sygnał z apki do konwertera, a później uartem do MODA?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 17:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Może być i tak i tak. Obie metody działają.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 paź 2017, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Najprościej w przypadku taranisa używać jakoś przekaźnika zwykłego odbiornika S.Bus z S.Port FrSky, przy z zanegowanym S.bus i S.Port i mamy zarówno 16 kanałów jak i pełną telemetrię w Taranisie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 14:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Czesc,
odkopuje troche watek.
Jedzie do mnie taranis qx7 docelowo do uzycia z eleresem.
Mam eleresaTX DYI w obudowie oraz kfc32 z eleresem onboard wgrany inav.
Calosc kupione w tym roku wiec zakladam ze sa to "nowe" moduly.
Czy trzeba cos zalutowac jakas zworke czy cos zgodnie z info w 1 poscie?

Wszystko jest zbindowane i obecnie dziala w konfiguracji kanapki (tj outut ppm z odbiornika 2.4 idie na input eleresa TX)

Jestem troche zielony jesli chodzi o openTx'a ale obejrzalem kilkanascie filmikow na YT z setupem.

Pytanko jak to pozenic - czy dobrze kombinuje
1. W setupie modelu Internal module na OFF
2. External module na ON
3. External module MODE na PPM

No wlasnie a co z telemetria?
Niby mam podpiety modul BT pod output z modulu i mam telemetrie na komorce ale fajnie byloby ewentualnie miec tez na radio i ustawic sobie alarmy.
Czy na opentx 2.2.0 nadal trzeba cos kombinowac ze skryptami z pierwszego postu?
Dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Generalnie tak...

Aby taranis widział telemetrię to w nadajniku trzeba ustawić rodzaj telemetrii S.Port i ustawić w Q7 aby takową akceptował. Zworkę wew modułu raczej masz zalutowaną gdyż w 99% modułów zalutowuje. Co do Bluetooth to wtedsy TrackMyRc odpada bo na uarcie będzie wtedy telemetria S>Port a track my RC takowej nie akceptuje.

Co do skryptu to raczej nie zadziała ten z pierwszego postu bo 2.2 miał jakieś zmiany. Może ktoś poczęstuje uaktualnionym. Ale generalnie możesz używać dowolnego skryptu, mogą wyjśc nieścisłości w polach bo niestety wszyscy musza dostosowywać się do pól jakie udostepnia FrSky a one nie są kompletne i trzeba posiłkować się jakimiś podmiankami - nie mniej do ogarnięcia ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Dzieki marbalon ale rozumiem ze samo sterowanie bedzie dzialac "od strzala"?
Ok zastanowie sie w takim razie, TrackMyRC ma wiele zalet, ale jedna z nich to to ze nawet po utracie modelu nadal mozna odczytac ostatnie koordynaty
Przydalo mi sie juz raz :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
W taranisie też można odczytać, niektóre skrypty zostawiają ostatnią wartośc na ekranie, oraz w logach się zapisuje. Ja zawsze robię fotkę po utracie sygnału ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lis 2017, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
marbalon pisze:
Co do skryptu to raczej nie zadziała ten z pierwszego postu bo 2.2 miał jakieś zmiany. Może ktoś poczęstuje uaktualnionym.

Mogę się podzielić - skrypt Marbalona zmodyfikowany tak, żeby chodził na OpenTX 2.1. Podejrzewam, że na 2.2 też może chodzić, ale trzeba to sprawdzić.

Skrypt pod model z eLeReS'em jako AP wyświetla tryby AP w zależności od ustawień przełączników SA i SB.
Jak ktoś chce inaczej, trzeba sobie zmodyfikować. No i zmienne w telemetrii mogą się inaczej nazywać niż u mnie.
Obrazek
Kod:
local function run(event)
lcd.clear()

   switch_mode = getValue("sa")
   switch_feat = getValue("sb")
   throttle = getValue("thr")
   if switch_feat < 0 then
      if switch_mode <0 then lcd.drawText(4,28,"MA",0)
      elseif switch_mode >0 then lcd.drawText(4,28,"LV",0)
      else lcd.drawText(4,28,"AC",0)
      end
   elseif switch_feat > 0 then
      if switch_mode <0 then lcd.drawText(4,28,"CD",0)
      else lcd.drawText(4,28,"CH",0)
      end
   else    if switch_mode <0 then lcd.drawText(4,28,"PH",0)
      else lcd.drawText(4,28,"BA",0)
      end

   end


   if switch_feat < 0 then
      if switch_mode <0 then lcd.drawText(4,37,"Manual",0)
      elseif switch_mode >0 then lcd.drawText(4,37,"Level",0)
      else lcd.drawText(4,37,"Acro",0)
      end
   elseif switch_feat > 0 then
      if switch_mode <0 then lcd.drawText(4,37,"Level/RTH_D",0)
      else lcd.drawText(4,37,"Level/RTH",0)
      end
   else    if switch_mode <0 then lcd.drawText(4,37,"Level/PosHold",0)
      else lcd.drawText(4,37,"Level/AltHold",0)
      end

   end

if switch_feat < 0 then
      if switch_mode <0 then lcd.drawText(4,45," ",0)
      elseif switch_mode >0 then lcd.drawText(4,45," ",0)
      else lcd.drawText(4,45," ",0)
      end
   elseif switch_feat > 0 then
      if switch_mode <0 and throttle > 1000 then lcd.drawText(4,45,"AutoThrottle",0)
      else if throttle > 1000 then lcd.drawText(4,45,"AutoThrottle",0)
         end
      end
   else    if switch_mode <0 and throttle > 1000 then lcd.drawText(4,45,"AutoThrottle",0)
      else lcd.drawText(4,45," ",0)
      end

   end

lcd.drawRectangle(0, 0, 40, 14)
lcd.drawRectangle(0, 14, 40, 12)   
lcd.drawRectangle(40, 14, 40, 12)
lcd.drawRectangle(40, 0, 40, 14)
lcd.drawLine(137, 2, 137, 61, SOLID, FORCE)
lcd.drawLine(82, 21, 209, 21, SOLID, FORCE)
lcd.drawLine(82, 42, 209, 42, SOLID, FORCE)
lcd.drawLine(105, 42, 105, 61, SOLID, FORCE)

lcd.drawText(4, 16, "MODES", 0)
lcd.drawChannel(73, 1, "Vnap", MIDSIZE)
lcd.drawChannel(50, 16, "Vnad", LEFT)
local timer = model.getTimer(0)
lcd.drawTimer(4, 1, timer.value, MIDSIZE)

lcd.drawText(82, 3, "RSSI", 0)
lcd.drawChannel(82, 12, "RSSI", LEFT)
lcd.drawText(105, 12, "/", 0)
lcd.drawChannel(112, 12, "RSSI-", LEFT)

lcd.drawText(82, 24, "Sats/HDOP", 0)
lcd.drawChannel(82, 33, "Sats", LEFT)
lcd.drawText(105, 33, "/", 0)
lcd.drawChannel(112, 33, "HDOP", LEFT)

lcd.drawText(82, 45, "Hdg", 0)
lcd.drawChannel(82, 54, "Hdg", LEFT)
lcd.drawText(110, 45, "Temp", 0)
lcd.drawChannel(111, 54, "Temp", LEFT)

lcd.drawText(140, 3, "Distance", 0)
lcd.drawChannel(140, 12, "Dist", LEFT)
lcd.drawText(173, 12, "/", 0)
lcd.drawChannel(180, 12, "Dist+", LEFT)

lcd.drawText(140, 24, "Altitude", 0)
lcd.drawChannel(140, 33, "GAlt", LEFT)
lcd.drawText(173, 33, "/", 0)
lcd.drawChannel(180, 33, "GAlt+", LEFT)

lcd.drawText(140, 45, "Speed", 0)
lcd.drawChannel(140, 54, "GSpd", LEFT)
lcd.drawText(173, 54, "/", 0)
lcd.drawChannel(180, 54, "GSpd+", LEFT)

end

return { run=run }

Skrypty w OTX 2.1 muszą być w katalogu /SCRIPTS/TELEMETRY
Wyświetlanie właściwego skryptu ustawia się w konfiguracji ekranów telemetrii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 11:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 522
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Cześć wszystkim:)
Mam pytanie czy te skrypty będą działać z taranisem x9e ? Właśnie takiego zakupiłem i jestem ciekaw logowania telemetrii, chociaż bardziej chodzi mi o ostatnie odebrane współrzędne, tak w razie W ;)
Trackymyrc jest fajny, ale trochę mnie trafia jak mam tą komórkę na radiu instalować, a potem jeszcze się okaże że jak wygasiłem ekran to trackmyrc rozłącza się z bluetoothem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 13:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Nie musisz używać skryptu, możesz sobie odpowiednio zdefiniować okna telemetrii. A działanie skryptu to raczej nie zależy od modelu aparatury tylko od wersji oprogramowania Open TX, więc prawdopodobnie skrypt będzie działać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 14:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 522
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Własnie dlatego się upewniam, bo zdaje się że opentx jest ten sam.
Przeczytałem dzisiaj ten temat ale chyba coś pominąłem, bo myślałem że skrypt jest po to żeby telemetria z eleresa działała na taranisie:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Skrypt to tylko dodatek, żeby sobie np. telemetrię wyświetlić inaczej niż standardowo, ale nie tylko. Różne bajery ludziska wymyślają https://rcsettings.com/index.php/viewca ... ua-scripts Więc tele z eleresa sobie ładnie skonfigurujesz również bez skryptu, wystarczy manual od open TX.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.