Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 14:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 31 sie 2017, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Tak mam retransmisje przez odbiornik

Edition: Dziś polatałem z eleresem przy tranisie, czyli bez retransmisji, niestety problem dalej występuje.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Miś i jak tam, jakieś postępy? Problem częściowo rozwiązałem, ustawiłem offset od wysokości na 600 i teraz rysuje całą trasę bez problemu. Też są szpilki około 300m ale cały czas wysokość jest n.p.m.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 864
Lokalizacja: Warszawa
1) Przy podłączeniu telemetrii z TX w formacie Fr.Sky bezpośrednio do Taranisa, UART speed ma być 57600 czy S.BUS receive czy bez znaczenia?
2) Co ma być w Telemetry data interval? Mam 50 ms.
Pytam, bo ostatnio miałem zrywy telemetrii przy dość krótkim dystansie i szukam przyczyny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
57600baud. Interval nieistotny, dla frsky jest nieużywany.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 07:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 864
Lokalizacja: Warszawa
Ach, przełączyłem się na polu z retransmisji X8R na kabelek i zostało S.BUS zamiast 57.600. Czy przez to mogły być te zwiechy w tele?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
NeXuS pisze:
Ach, przełączyłem się na polu z retransmisji X8R na kabelek i zostało S.BUS zamiast 57.600. Czy przez to mogły być te zwiechy w tele?
Tak, to może powodować przycinki telemetrii.

Arek, dalej nie miałem kiedy do tego przysiąść :oops:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ok, to tylko luźne pytanie. W takim razie czekam dalej, temat częściowo ogarnięty i rysuje trasę więc nie ma tragedii.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 17:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 656
Lokalizacja: Łódź
Czytam i się trochę pogubiłem.
Może ktoś mi wytłumaczyć to robię w przypadku jak posiadam X9D plus i eleres moda? Chce używać trackmyRC to podpinam do BT tylko RX, następnie mam wykonać ten inwerter z 1 strony?
W taranisie co muszę zrobić? Wrzucić zmodyfikowany soft co parę razy się przewija, skrypt lua czy używam dowolnej wersji opentx (z opcja frsky telemetry podczas wrzucania softu?) i włączam wykrywanie czujników?

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Żeby mieć jednocześnie telemetrię na aparaturze oraz na trackmyRc to musisz użyć konwertera na eleres serial viewtopic.php?f=4&t=29317 . Inaczej to albo telemetria na trackmyRc albo na wyświetlaczu aparatury.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 22:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 656
Lokalizacja: Łódź
Niestety jestem za mało rozgarnięty i nie jestem w stanie ogarnąć po co mi ten konwerter. Zamierzam eleresa karmić dalej PPM po kabelku, a chciałem pociągnąć spowrotem RX z inwerterem sygnału by wpiąć się w s.port w taranisie, a BT byłby przed tym inwerterem. Pomijając ten BT z trackmyrc to czy ten inwerter wystarczy by podpiąć telemetrię eleresa pod taranisa? temat trackmyrc bym zostawił sobie na później bo jednak gdzieś już logi będę się zapisywać (karta sd taranisa) jak będę latał czymś małym dość blisko.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Assur92 pisze:
chciałem pociągnąć spowrotem RX z inwerterem sygnału by wpiąć się w s.port w taranisie, a BT byłby przed tym inwerterem.
No więc to Ci się nie uda, bo TrackMyRC wymaga telemetrii w formacie "eleres", a taranis w formacie "S.PORT" puszczonej przez inwerter. Więc bez dodatkowych wynalazków masz albo telemetrię na TrackMyRc (przez bluetooth) albo na Taranisie (przez inwerter). Ale nigdy na obu jednocześnie. Oczywiście możesz podłączyć BT i inwerter jednocześnie, do MOD'a ale potem ustawiając format telemetrii (w MOD'zie) będziesz wybierał czy będzie ona widoczna na aparaturze, czy będzie działać na TrackMyRc (przez BT).
Assur92 pisze:
Pomijając ten BT z trackmyrc to czy ten inwerter wystarczy by podpiąć telemetrię eleresa pod taranisa?
Tak. Nie potrzeba żadnych skryptów czi innych wynalazków do taranisa. Wystarczy w modzie ustawić telemetrie w formacie s.port (baudrate 57600), podłączyć inwerter i będzie hulać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 23:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 656
Lokalizacja: Łódź
I od razu jak tak napisałeś to mi rozjaśniło się wszystko.
No to już wiem co przegapiłem z moim pięknym planie. Podpiąłem i rzeczywiście formaty różne do wyboru :(
Zrobiłem między czasie "pająka" by wpiąć się do taranisa i od razu ożyło wyszukiwanie sensorów. Teraz dokładnie muszę przeczytać temat z konwerterem, może uda mi się ogarnąć to wszystko do kupy by śmigało wszystko. Jakie arduino nawet chyba nie odpakowane się poniewiera w szufladzie to będzie okazja by powalczyć i może coś wywalczyć.

Dziękuję

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 07:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 435
Lokalizacja: Wawa
miś pisze:
Więc bez dodatkowych wynalazków masz albo telemetrię na TrackMyRc (przez bluetooth) albo na Taranisie (przez inwerter). Ale nigdy na obu jednocześnie.


A z jakim wynalazkiem zadziała telemetria na Taranisie i TrackMyRc?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 11:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 656
Lokalizacja: Łódź
Konwerter Radio -> eLeReS serial. viewtopic.php?f=4&t=29317&start=75
6 strona tamtego tematu :) W przyszły weekend będę walczył dalej z tym to pewnie następne pytania się pojawią bo elektronika średnio chce mnie słuchać.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 435
Lokalizacja: Wawa
Assur92 pisze:
Konwerter Radio -> eLeReS serial. viewtopic.php?f=4&t=29317&start=75
6 strona tamtego tematu :) W przyszły weekend będę walczył dalej z tym to pewnie następne pytania się pojawią bo elektronika średnio chce mnie słuchać.

Czyli jeśli dobrze rozumiem,
1. BT zostaje podłączony do MOD'a tak jak jest,
2. Z pinu Tx MOD'a, do którego podłączony jest BT, przez rezystor 1k łącze do pinu RXI na arduino.
3. Na D11 arduino mam telemetrie FrSky, którą łącze z Taranisem, a na BT zostaje bez zmiany telemetria, którą czyta TrackMyRc?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.