Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 23 cze 2018, 22:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 227 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 29 lis 2014, 00:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4037
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Witam Kolegów!

Jakieś 3 tygodnie temu nabyłem w drodze kupna Taranisa gdyż T9x i radioclone mnie już trochę ograniczało jak i chciałem sobie coś więcej pogrzebać w sofcie/skryptach itp. jak i podnieść trochę jakoś mechaniki ilości przełączników itp.

Jako ze używam tylko i wyłącznie eleresa+eLdispa to oczywiście chciałem i w tej aparaturze mieć telemetrię logi itp. ale doczepianie eLdispa do kombajna jakim jest taranis wydało mi się "lekko" nadmiarowe - nie mniej bardzo lubię i polecam eLdispa który i tak u mnie w zapasowej T9x zostanie ;-)

No to do roboty, przegląd sieci co i jak i gdzie tu się wpiąć, potem kodów no i wyszło co wyszło:

- Taranis w na złączu JR ma wyprowadzony "ichniejszy" uart który potrafi odbierać dane, nie mniej musimy mu podać odwrócony sygnał TTL. ja miałem pod ręka BSS138 i całego moda zrobiłem w module JR. Sygnał podciągnięty do 5V rezystorem 5-10k. Noga to pierwszy od dołu pin złącza JR.
-prędkość uart w eleresie ustawiamy na 57600
-wgrywamy załączony poniżej firmware, ewentualnie skrypt lua do wyświetlania telemetrii i cieszymy się wbudowana telemetrią.

Dodatkowe informacje to:
Zakresy dla kanałów analogowych ustawiamy na:
- A1 - napięcie główne - 25.5V
- A2 - prąd - 25.5A
- A3 - ilość satelit - 255-
- A4 - HDOP - 25.5A
- w skryptach LUA tryb lotu to pole RPM, niestety protokół FrSky nie miał odpowiedniego do tego pola

Logi działają tak jak byśmy mieli wbudowanego FrSky. Podpinamy się pod jakiś przełącznik najlepiej tego od ARM i zapominamy ;-)

==> Download <==

Uwaga!
Nowe wersje nadajnika eleresMAX mają już ten inwerter wbudowany - wystarczy tylko zalutować zworkę aby przekazywał UART i tyle

Obrazek

Obrazek


Ostatnio zmieniony czwartek 04 gru 2014, 18:48 przez marbalon, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 lis 2014, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1645
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Świetna robota!!!!
Ja również umieściłem w Taranisie eLeReSa i z przyjemnością go wykorzystam na Twój sposób.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 lis 2014, 12:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 14:58
Posty: 72
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Witam.

Zadziala to takze z nadajnikiem eleres w wersji w obudowie JR?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 lis 2014, 13:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4037
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tak, ja własnie taki używam.. tylko to co piszę, trzeba zanegowac uarta i doprowadzic do dolengo pinu na złaczu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 lis 2014, 13:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 14:58
Posty: 72
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Ok, lapie za lutownice :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 lis 2014, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
...jaka jest wartosc opornika R2 ?

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 lis 2014, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
waszka pisze:
...jaka jest wartosc opornika R2 ?
1..10k, daj taki sam jak R1.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 lis 2014, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
ok, dzieki MIS-u.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 30 lis 2014, 15:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 779
Lokalizacja: lubelskie
A ten tranzystor to musi byc jakis szybki , impulsowy - czy zwykly BC.... wystarczy?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX, Z-84(APM)-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 30 lis 2014, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Byle jaki BC, byle NPN.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 gru 2014, 17:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 01 lis 2013, 14:19
Posty: 134
Lokalizacja: Zgierz/Wroc
Marbalon, czy jest opcja, żeby ta modyfikacja była domyślnie wprowadzona przy zakupie nadajnika eLeReS w drukowanym pudełku JR? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 gru 2014, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4037
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tak ale trzeba zaznaczyć bo to "szycie" trochę a jak ktoś nie ma taranisa to mu to nie potrzebne. Nowa seria będzie pewnie miała na płytce już moda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 gru 2014, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Cytuj:
Nowa seria będzie pewnie miała na płytce już moda.
Tylko zrób tam jakąś zworkę do zalutowywania bo na tym pinie może być co innego (przy radiach 35MHz chyba antena). A taka antena podpięta do modułu mogłaby trochę zakłóceń zrobić...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 gru 2014, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4037
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Zworka już jest teraz ale do zwykłego uarta... to se wymyślili zanegowanego co udaje pełnego RS232...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 02 gru 2014, 23:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 14:58
Posty: 72
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
A jest szansa na firmware do Taranisa Plus?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 227 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.