Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 20 cze 2019, 08:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 12 paź 2014, 16:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4288
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Czy mogę sobie "podebrać" 5V z MOD-a, do zasilenia odbiornika FrSky V8R7SP :roll:
Jeśli tak, to z którego miejsca... :roll:
MOD "idzie na maszt" a sygnał z aparatury będzie przekazywany właśnie linkiem FrSky :-D

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Ostatnio zmieniony wtorek 21 paź 2014, 21:11 przez Kowal, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 12 paź 2014, 16:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2638
Lokalizacja: Warszawa
FrSky V8R7SP możesz zasilić napięciem max. 16V, więc nie ma potrzeby wyciągać ze środka 5V. Oba sprzęty zasil z jednego pakietu.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 12 paź 2014, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4288
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
FuckTycznie :shock: Dzięki Cobretti :-D

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 12 paź 2014, 17:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9181
Lokalizacja: Bytom
Oj, Artu, chyba musisz zainwestować w okulary.
Z pierwszego postu:
Cytuj:
RS232

Służy do zasilania urządzeń zewnętrznych (do 150 mA) oraz [...]
+5V - wyjście zasilania + 5 V dla zasilania urządzeń zewnętrznych BT, eLDisp, etc.
G - GND-masa dla sygnałów i zasilania.
RxD - wejscie danych w standardzie rs232 ttl
TxD - wyjście danych w standardzie rs232 ttl

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 12 paź 2014, 17:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4288
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
miś pisze:
Oj, Artu, chyba musisz zainwestować w okulary.

Chyba je czas wreszcie wymienić :mrgreen: Nawet czytałem dzisiaj pierwszy post, a to info mi "uciekło" :shock:
Niemniej jednak, RX mogę zasilić bezpośrednio z 12V, jak zwrócił mi uwagę Kobretti :-D
To 5V zostawię sobie do zasilania BT :mrgreen: Mam nadzieję, że nie będzie mi "zatykał" FrSky-a :roll:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 paź 2014, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 824
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Artu, FrSky jet w stanie posłać więcej niż 8ch? Jak tak, to bardzo mnie cieszy to info :)
Szkoda być tak ograniczonym przez głupi naziemny link ;p
Zwykły sygnał PPM-sum z Frsky podany prosto na eleresa na maszcie na pewno zadziała?
Jak tak to można wysłać koptera długolota (rekordowe latają 1h), i niech sobie wisi na 500m, to będziesz mógł latać między budynkami :D

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 paź 2014, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4288
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
uszy19922 pisze:
Artu, FrSky jet w stanie posłać więcej niż 8ch?

Potrafi nawet 12ch :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 paź 2014, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ale chyba po tuningowaniu softu? :roll: Bo nawet producer sprzętu ostrzega przed zbyt dużą ilością kanałów bo w niekorzystnym zbiegu okoliczności (ileś tam kanałów w tym samym czasie w pozycji "max") strumień PPM może być nieprawidłowy=zachodzące na siebie kanały...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 paź 2014, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 824
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Sprawdzałeś Artu czy bez modyfikacji pluje tyloma sygnałami? :)

Jeszcze jedno pytanko, czy modulik BlueTooth przy eleresie na maszcie 5m, spokojnie ogarnie komunikacje z telefonem powiedzmy w promieniu 10m od masztu?
Pozdrawiam

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 paź 2014, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3955
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
FrSky daje spokojnie 16 kanałów ale po SBUS, PPM to max 8 po wymienie softu (na wszelki wypadek)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 paź 2014, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9181
Lokalizacja: Bytom
Wersja PPM FrSky - niestety tylko 8ch.
Wersja S.BUS - 16 kanałów. Ale tej nie podepniesz prosto pod eleresa. Sposobem na to jest podłączenie wersji S.BUS FrSky poprzez mój konwerter S.BUS->PPM do TX eLeReS.

A BT spokojnie da rade nawet na 20m.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 17 paź 2014, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 824
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Wielkie dzieki Misio ;)
Nadajnik bluetooth i odbiornik frsky moze byc przymocowany przy samym modzie, czy tez zachować jakąś odległość? Na wedce ciężko cokolwiek rozstawic.
Pozdrawiam

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 18 paź 2014, 01:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9181
Lokalizacja: Bytom
FrSky i BT to 2.4G, więc czym dalej tym lepiej. Ale myślę że kilkanaście cm starczy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 18 paź 2014, 09:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 824
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Kurcze blade, jak to teraz rozwiązać bo myślałem o wędzisku.

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 18 paź 2014, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9181
Lokalizacja: Bytom
Wzdłuż. Na górze MOD, pod nim BT a 10cm niżej FrSky z anteną puszczoną w dół.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.