Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 lis 2019, 20:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 05 sty 2017, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 mar 2016, 19:08
Posty: 17
Lokalizacja: Piotrowice
Witam.
Przyszła do mnie aparatura z HK, gdzie zaraz po włączeniu był "eeprom error".
Zobaczyłem, że procesor to klon Atmegi128 czyli Green ED040501-H16D
IMG_20161118_000750_463.jpg
IMG_20161118_000750_463.jpg [ 274.42 KiB | Przeglądany 1739 razy ]


Zatem przylutowałem programator (USBTinyIsp ATtiny44) i próbuje flashować. Jedynym programem którym da się cokolwiek zrobić jest eepe - inne nie komunikują się wcale. Cały proces przechodzi niby ok, ale przy weryfikacji wywala błąd:
Kod:
avrdude.exe: verification error, first mismatch at byte 0x10000
             0x63 != 0x0c
avrdude.exe: verification error; content mismatch

Radio uruchamia się normalnie, ale co jakiś czas przy grzebaniu w opcjach modelu robi taki jakby "szybki reset" (mignie tylko splash screen) i wywala do ekranu głównego. Nie wiem co z tym zrobić. Nie chcę,żeby przy użytkowaniu modelu mi się czasem nie zresetowała...
Jakieś sugestie? Porady?
Na openrcforums znalazłem podobny temat, gdzie ludzie przelutowywali się na org Atmegę i wszystko było ok. Natomiast w samym temacie koleś z FlySky zarzeka się, że te procesory są zgodne z w 100% z Atmelem... (żródło: http://openrcforums.com/forum/viewtopic ... 126&t=9387)

Całość procesu flasowania wygląda tak:
Kod:
=================================================================================
Started AVRDUDE
C:/Program Files (x86)/eePe/avrdude.exe -c usbtiny -p m128 -U flash:w:C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex:i
=================================================================================

avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9702
avrdude.exe: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
             To disable this feature, specify the -D option.
avrdude.exe: erasing chip
avrdude.exe: reading input file "C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex"
avrdude.exe: writing flash (131070 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 149.25s

avrdude.exe: 131070 bytes of flash written
avrdude.exe: verifying flash memory against C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex:
avrdude.exe: load data flash data from input file C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex:
avrdude.exe: input file C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex contains 131070 bytes
avrdude.exe: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 111.75s

avrdude.exe: verifying ...
avrdude.exe: verification error, first mismatch at byte 0x10000
             0x63 != 0x0c
avrdude.exe: verification error; content mismatch

avrdude.exe done.  Thank you.


=================================================================================
AVRDUDE done - exit code 1
=================================================================================


Dodam,że ten sam programator z drugą aparaturą (z org prockiem m64) współpracuje bezbłędnie.
Natomiast przy wgrywaniu pamięci modeli do aparatury oraz czytaniu bezpieczników, czy zapisaniu romu z radia na dysk nie ma żadnych problemów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9187
Lokalizacja: Bytom
Wydaje mi się że jednak jest to wina programatora. Były programatory które źle programowały procki z pamięcią większą od 64kB, a dokładnie w miejscu przejścia na drugie 64kB wywala Ci błąd. A z drugą aparaturą sobie radzi bo tam jest M64 który ma tylko 64kB flash.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 11:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 mar 2016, 19:08
Posty: 17
Lokalizacja: Piotrowice
Chyba masz rację - właśnie próbowałem na zwykłym USBasp i przeszło bez błędu. Jednak dalej kiedy "szybko" skacze po menu, to resetuje się :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9187
Lokalizacja: Bytom
A spróbuj wgrać inną wersję softu, np starszą.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 mar 2016, 19:08
Posty: 17
Lokalizacja: Piotrowice
Popróbuje później i dam znać. Dzięki za rady :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 14:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1958
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Napięcia masz w porządku ? ( Akumulator i napięcie za stabilizatorem ? )
Sprawdź jeszcze czy nie jest to zależne od położenia potencjometrów - czy któryś z nich nie robi zwarcia.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 18:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 439
Lokalizacja: Biała Podlasla
U mnie za takie restarty odpowiadała obluzowana wtyczka od pakietu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 mar 2016, 19:08
Posty: 17
Lokalizacja: Piotrowice
To nie wtyczka - sprawdzałem. Nie mam niestety hotaira żeby poprawić lutowania :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 22:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1958
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Takie lutowania najlepiej poprawić lutownicą albo zwykłą stacją.
Dużo kalafonii, trochę cyny i poprawiasz.

Miałem kiedyś problem w aparaturze samochodowej ( pistoletowej ) - sygnał gazu chodził jak chciał, skakał, itp.
Po przelutowaniu Atmegi ( Atmega została - tylko luty poprawione ) - do dzisiaj śmiga idealnie.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lis 2019, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 316
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Panowie mam problem z Turnigy 9x z procesorem Green... H16D i wgraniem er9x.
Wyświetla się komunikat: " Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02
Double check chip, or use -F to override this check."
Czy ktoś przerabiał temat er9x na klonie atmegi :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 lis 2019, 08:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2017, 21:01
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
1. dodaj do ustawien avrdude parametr -m128
2. na wszelki wypadek zrob backup aktualnego firmweru, epromu i fusebitów, jak cos pojdzie nie tak, to zawsze jest szansza przywrocic dotychczasowy fw, o ile procek nie byl zablokowany)
3. do wgrywania uzyj wsadu 'er9x for mega128'
nie pracowalem z tym klonem, wiec nie powiem na 100%, natomiast w moim radiu jest atmega128 i jesli dobrze pamietam tak to nalezy zrobic

_________________
Pozdro,
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.