Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 03:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 01 mar 2010, 11:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4868
Lokalizacja: skąd
Panowie mam problem jak nigdy z zaprogramowaniem funkcji Failsafe
Czy ma ktoś po polsku ?
Kiedyś znalazłem taką ale teraz mam problem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 mar 2010, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11970
Lokalizacja: Mikoszewo
Zakładam że Coronę masz dostrojoną do nadajnika.
Włączasz nadajnik
Włączasz Coronę - powinna mignąć 2 razy i zaświecić światłem ciągłym
Ustawiasz serwa i silnik tak jak mają być w momencie załączenia Fail Safe
Przytrzymujesz SCAN dłużej niż 2 sekundy
Corona sygnalizuje po kolei 3 tryby
Pierwszy STROJENIE - trzy krótkie mignięcia w krótkich odstępach czasu (powtarza się 3 razy)
Drugi KASOWANIE FAIL-SAFE - trzy długie mignięcia rozdzielone dłuższym odstępem czasu (powtarza się 3 razy)
Trzeci USTAWIANIE FAIL-SAFE - trzy krótkie mignięcia rozdzielone dłuższym odstępem czasu (powtarza się 3 razy)
Jak Corona dojdzie do trzeciego trybu naciskasz na chwilę SCAN
Corona powinna mignąć dwa razy i zaświecić światłem ciągłym
Zrestartuj Coronę.
Sprawdź ustawienia Fail-Safe po restarcie włączając i wyłączając nadajnik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 mar 2010, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4868
Lokalizacja: skąd
Ale w pierwszym etapie miga 3x ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 mar 2010, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 16:09
Posty: 424
Lokalizacja: Warszawa-Ząbki
Włącz nadajnik.
Po włączeniu odbiornika dioda mignie 2 razy.
Jeśli odbiornik miał ustawiony kanał i nadajnik jest włączony dioda zaświeci po chwili ciągle. Jeśli odbiornik nie miał ustawionego kanału lub nie wykryje nadajnika na ustawionym kanale dioda zgaśnie.

Programowanie:
Odbiornik ma trzy mody (opcje menu)
Mode 1: programowanie kanału nadajnika
Mode 2: wyłączenie fail safe
Mode 3: włączenie i ustawienie fail safe.

Aby przejść do trybu programowania należy
1. Włączyć nadajnik
2. Włączyć odbiornik.
3. Dioda mignie dwa razy
4. Wcisnąć przycisk na 2 sek.
5. Odczekać 1 sek i znów wcisnąć przycisk na 2 sek.
6. Odbiornik jest już w trybie programowania, sygnalizując kombinacjami błysków przez jaki Mode „przechodzi”:

Mode 1
1. Dioda miga 3 razy w trzech seriach (błyski są krótkie, przerwy są krótkie)
2. W tym czasie należy wcisnąć przycisk na 2 sek
3. Jeśli Mode 1 nie został wybrany odbiornik przechodzi do Mode 2
4. Odbiornik zaczyna skanować kanały.
5. Jeśli znajdzie kanał odbiornika miga 3 razy na potwierdzenie i zaczyna świecić ciągle
6. Wyłączyć i włączyć odbiornik

Mode 2
1. Dioda miga 3 razy w dwóch seriach (błyski są krótkie, przerwy są długie)
2. W tym czasie należy wcisnąć przycisk na 2 sek
3. Jeśli Mode 2 nie został wybrany odbiornik przechodzi do Mode 3
4. Odbiornik potwierdzi wybór migając 2 (lub 3 razy)
5. Wyłączyć i włączyć odbiornik

Mode 3
1. Dioda miga 3 razy w dwóch seriach (błyski są długie, przerwy są długie)
2. W tym czasie należy wcisnąć przycisk na 2 sek
3. Jeśli Mode 3 nie został wybrany odbiornik przechodzi do Mode 1
4. Odbiornik potwierdzi wybór migając 2 (lub 3 razy)
5. Ustawić nadajnik na zadane wartości fail safe
6. Wcisnąć przycisk na 2 sek
7. Odbiornik potwierdzi wybór migając 2 (lub 3 razy)
8. Wyłączyć i włączyć odbiornik

Cykl mignięć Mode 1, 2, 3 powtórzy się 10 razy. Jeśli przycisk nie zostanie wciśnięty odbiornik wyjdzie z trybu programowanie

To z grubsza to tyle, co udało mi się zapamiętać. Weź jednak pod uwagę, że nie jestem pewny na 100% tego opisu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 mar 2010, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11970
Lokalizacja: Mikoszewo
Na każdym etapie powinna migać 3 razy w trzech cyklach tyle że różna jest długość mignięcia i czas pomiędzy mignięciami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 mar 2010, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
Przykleilem temat, duzo osob posiada ten odbiornik wiec sie przyda :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 maja 2014, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1508
Lokalizacja: Warszawa
Tylko, która metoda jest poprawna, ZiMi-ego czy Verida?
Programowanie tego odbiornika to jest wielka niewiadoma.
W terenie trzeba spędzić dużo czasu, zanim się to ustawi i toi tylko metodą wykorzystania wszystkich możliwości.
Ten co pisał ten opis (oryginalny) to chyba był na haju :shock:

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 06 wrz 2014, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2011, 12:49
Posty: 490
Lokalizacja: B-stok
Porażka z tym programowaniem. Raz wychodzi ,a potem po poprawkach nic .
W trakim razie jak wynika z opisu potrójnych cyklicznych mrógnięć mamy pow. 18 by wejść w failsefe ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 06 wrz 2014, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1508
Lokalizacja: Warszawa
szoja, problem jest z wejściem w trym programowania.
To nie jest 2 sek. jak piszą w instrukcji.
Trzeba trzymać ten przycisk ze 4 sekundy dla pewności.
Ja miałem z tym największy problem.

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 06 wrz 2014, 19:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2011, 12:49
Posty: 490
Lokalizacja: B-stok
Aha


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.