Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 19 sie 2017, 23:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1075 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 72  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 01 paź 2016, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Dzięku misiu za obszerną odpowiedź :-) Pytam bo ostatnio tak na wysokości może 70m mój GPS pokazał z 320m a wciągu sekunudy już 120 i się troche przeraziłem "co by było gdyby". :-)

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 19:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2546
Lokalizacja: Warszawa
Dziś wreszcie z powodzeniem oblatałem AP na platformie Ariel (delta 1,4m rozpiętości).
Mam trzy pytania:
1. Jak podnieść sztuczny horyzont? Dopiero jak sporo oddam wysokość, linia sztucznego horyzontu pokrywa się ze znacznikiem v. MPU6050 jest przyklejony. Da się to zrobić jakoś programowo?
2. Jak skasować odometr? Pokazuje jakieś tysiące kilometrów.
3. Nie znalazłem, jak się zeruje czas lotu i ponownie zapamiętuje pozycję bazy. Bez rozpinania zasilania.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
1. Kalibracją akcelerometru. Jak masz linię za nisko, to w trybie STAB będzie Ci pikował w dół.
2. Jest opisane w pierwszym poście wątku o OSD
3. Wyzerowanie licznika czasu bez odpinania zasilania jest możliwe w firmware OSD v1.12 . We wcześniejszych nie da się.
Aby ponownie zapisać bazę należy najpierw rozbroić AP (3 szybkie przełączenia pomiędzy trybami MANUAL I STAB) - w tym momencie nastąpi też ewentualny reset czasu lotu w OSD - a potem komendą z drążka zerujemy żyroskop i zapisujemy ponownie bazę. Czytaj pierwszy post tego wątku.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 paź 2016, 18:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 paź 2014, 10:01
Posty: 164
Lokalizacja: Opole
Od 2 godzin męczyłem się z niedziałającym buzzerem.
Sprawdziłem ścieżki, podłączyłem oscyloskop. Na kanale 7 nic nawet nie drgnie. Podejrzewałem nawet upalony kanał w odbiorniku.
Pomogło dopiero wgranie softu RX (chciałem sprawdzić czy mi kanał działa) i ponowne wgranie AP.
Teraz buzzer śmiga ;)

_________________
Easy Star II, 450, 250, 120, 90, 33 ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 13:06 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 193
Lokalizacja: Częstochowa
AP lata w małym skrzydełku - 85cm, teraz chce dołożyć gps. Posiadam takie maleństwo: MediaTek MT3329 GPS 10Hz - opisywane dokładniej tutaj: http://www.ardupilot.co.uk/guide/upgrad ... pilot-mega

Moduł sprawdzony programikiem MTK - pokazuje satelity fix itd. po podłączeniu do AP cisza. W opcjach gps wszystko powłączane,a cały czas "no fix" ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Podłączyłeś zarówno RX jak i TX z GPS'a ? Czy zielona dioda na eleresie równomiernie miga ok 1x na sekundę ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 paź 2016, 14:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 lip 2015, 08:04
Posty: 51
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
panowie jestem przed oblotem AP i mam male pytanko , moj mini talon na 100% zakresie pracy serw jest bardzo nerwowy i dlatego chcialbym ograniczyc zakres przed oblotem , i teraz czy ograniczajac w aparaturze zakres pracy w trybie Manual musze to ograniczenie usunac przed kalibracja drazkow , czy zostawic i nie ruszac ????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 paź 2016, 14:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Jak zapiszesz kalibrację z ograniczeniem to tak też będzie sterował AP. W żadnym z trybów nie będzie miał większych wychyleń niż te Twoje ograniczenie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 paź 2016, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Misiu ten twoj post powinien być dodany grubym drukiem w 1 poscie. Kazdy jeden sie o to pyta:)

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 paź 2016, 23:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Echhh, dopisałem, ale jestem pewien że zobaczę to pytanie jeszcze milion razy. Ale przynajmniej będę mógł odsyłać pytających do pierwszego posta :-P

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 paź 2016, 06:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
dokładnie :) ale na pewno jakiś procent pytań odpadnie :)

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 07:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 193
Lokalizacja: Częstochowa
GPS działa, wszystko było ok tylko bardzo długo łapał fixa, chyba ze wzgledu na słąbą pogodę...
Jeszcze takie pytanie nie daloby rady zrobić sterowania wszystkimi trybami lotu z jednego kanału rc - tak jak w apm z 8 pozycyjnego pokrętła?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 07:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
co do kanałów to się nie wypowiem, ale samo pokrętło możesz sobie zmiksować w aparaturze i będzie działać (próbowałem z potencjometrem).

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 10:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 801
Lokalizacja: Warszawa
PiotrC, pewnie by się dało, tylko teraz 100 użytkowników ma sobie zmieniać konfigurację sterowania i przyzwyczajać się od nowa, bo Ty chciałbyś inaczej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Cytuj:
PiotrC, pewnie by się dało, tylko teraz 100 użytkowników ma sobie zmieniać konfigurację sterowania i przyzwyczajać się od nowa, bo Ty chciałbyś inaczej?
Dokładnie. A co z użytkownikami co nie mają przełącznika obrotowego ? Tak jak jest to jest najbardziej uniwersalnie, choć zajmuje 2 kanały RC, ale da się to przeboleć.
Zrób sobie mixa w aparaturze i będziesz to miał z przełącznika. Da się na pewno bo ja tak mam zrobione na TG9X.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1075 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 72  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.