Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 mar 2017, 23:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1019 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 wrz 2016, 03:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 953
Lokalizacja: Lubelskie
yyyy sory za głupie pytanie ale ja się na buzerach nie znam :-P, on ma być pasywny czy aktywny?
Strzelam że pasywny, może taki z tranzystorem sie nada sie https://pl.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 25e7e19dce ?

Trochę zależy mi na takim gotowym bo majątku to nie ksztuje, a ograniczy te wystające kiszki (pajęczyny) z modelu :roll:

_________________
Jak $ dojdzie do 5zł to rzucam to hobby :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 wrz 2016, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
Ma być aktywny. Ten zalinkowany nie nadaje się.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 wrz 2016, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 953
Lokalizacja: Lubelskie
Czyli aktywny + tranzystor czy wszytko jedno jaki plus tranzystor?

_________________
Jak $ dojdzie do 5zł to rzucam to hobby :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 wrz 2016, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2489
Lokalizacja: Warszawa
Aktywny + tranzystor

Ja natomiast mam problem, nad którym siedzę i już zgłupiałem.
Mam skonfigurowanego autopilota, model w układzie delta i generalnie wszystko gra.
Ale nie mogę dokonać oblotu, bo mam bardzo ograniczone wychylenia serw na wysokości. Przy oddaniu drążka serwa ledwie drgną, przy zaciągnięciu wysokości ruch jest ok. Przy pracy lotkami serwa wykonują pełen ruch. Co może powodować ograniczenie ruchu serw w tym jednym przypadku? Nie mam już pomysłu :-?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 wrz 2016, 00:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
cobra,
Podłącz FTDI, odpal AP_Info_Tool, i się dowiesz co jest nie tak. Mam nadzieję że w aparaturze nie masz włączonego mix'a dla delty.
Ale stawiam na nie zapisane trymy aparatury w AP. Dla trybu delta są one używane nawet w trybie MANUAL, bo muszą być robione mixy, więc AP musi znać środki i zakresy drążków.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 wrz 2016, 08:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2489
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Mam nadzieję że w aparaturze nie masz włączonego mix'a dla delty

Oczywiście, że nie. Delta ustawiona jest tylko w AP.
Cytuj:
stawiam na nie zapisane trymy aparatury w AP

To może być to. Robiłem wstępną kalibrację drążków, ale potem korygowałem zerowe położenie lotek.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 wrz 2016, 09:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1574
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Misiu, mogę się tylko upewnić jednej rzeczy?

Jak trymuje model i na przykład w położeniu neutralnym mam lotki lekko uniesione (latające skrzydło) i dość mocno poobcinane zakresy ruchu (duże te moje lotki) i dodam że mam to zrobione w aparaturze, a nie fizycznie na popychaczach.
Potem robię kalibrację drążków i pojawia się pytanie czy dla trybów acro i stab mam mieć w apce ustawione 100% ruchu i offset zerowy który wskoczy mi z automatu po kalibracji (tak zapisze się w AP), czy dla każdego trybu takie same wychylenia jak dla manuala?
Obecnie latam i mam ładnie wytrymowany model, ale dla każdego trybu dorobiłem sobie mix które poprzez aparaturę zwiększają lub zmniejszają wychyły lotek (zależnie od położenia przełącznika 3pozycyjnego).

Pytam, bo model oczywiście lata w obu przypadkach, ale chciałem się upewnić jaki był Twój zamysł i jak powinno być wg "instrukcji".

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 wrz 2016, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
ci3jk4, Trymy, czyli pozycje środkowe są takie same dla każdego trybu, więc tu nie ma problemu. A w AP zapamiętaj maksymalne możliwe zakresy pracy serw, bo jak zapamiętasz mniejsze, to AP obetnie wszystko co dostanie więcej.
Tak więc raczej zrobiłeś dobrze.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 wrz 2016, 11:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1574
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Ok, czyli dobrze tłumaczyłem innym.
Dziękuję.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 wrz 2016, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Ja mam pytanie z innej beczki. Wczoraj mój GPS miał odświeżanie i dokładność na poziomie węgla ( w pewnym momencie byłem 50m pod ziemią... ) i mam obawę że przy włączonym FS po prostu zanim sie zorientuje że jest za nisko wyłapie kreta.
Czy po montażu HP203B, AP czerpie z niego dane o wysokości czy dalej z GPSa?

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 wrz 2016, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
Nie, wysokość jest nadal z GPS. Baro służy tylko do przekazywania telemetrią ciśnienia na potrzeby wariometru w elDispie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 wrz 2016, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 119
Lokalizacja: Chrzanów
hej
mam problem z ustawieniem delty
w tybie stab lotki NIE idą w dół jak dziób dam do góry
wszystko inne dobrze stabilizuje na boki i jak model dam w doł to lotki do góry
lotki podłączone do 1 i 8 kanału silnik do 3 .
kalibracje drążków zrobiłem zielona led swieci ja w instrukcji
co robię źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 wrz 2016, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 750
Lokalizacja: Ruda Śląska
rewers na jednym z kanałów w konfiguratorze ustaw ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 wrz 2016, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Zamień kanały ;-)
A propo dokładności wysokości modelu. Jest szansa na "ficzer" odczytu wysokości z baro czy lepiej inwestować w dokładniejszy GPS?

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 paź 2016, 01:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
dexter_ck pisze:
Jest szansa na "ficzer" odczytu wysokości z baro czy lepiej inwestować w dokładniejszy GPS?
Teoretycznie jest szansa, tylko po co ? To jest AP do samolotów, który nie ma i nie będzie miał opcji automatycznego lądowania. A powrót do domu jak ustawimy na 200m wysokości, to jak się GPS machnie nawet o 50m, to nic się nie stanie.
Tak więc nie widzę kompletnie sensu na to żeby pokazywać wysokość modelu co do 1m. Jest to zupełnie sprzeczne z założeniami eLeReS AP który miał być (w założeniach) prostym systemem stabilizacji z funkcją "dupochronu" w postaci RTH, tylko nieco "przytył" o inne funkcje :mrgreen: Ale że już osiągnął masę krytyczną to teraz pozostało już tylko miejsce na poprawki błędów.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1019 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.