Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 12 gru 2018, 18:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 75  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 18 wrz 2016, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
Czasami może zostać, ale tylko jak masz GPS MTK (z uBlox nie będzie działać), no i do OSD trzeba podać TX z GPS a nie z AP (ale to i tak zadziała tylko z MTK, z uBloxami nie).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 17:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Misiu, wgrałem Twój soft do OSD Remzibiego i działa! OSD narodziło się na nowo, w o wiele lepszym wcieleniu :-D
Nie działa mi tylko pomiar napięcia pakietu napędowego, ale pracuję nad tym.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 18:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
cobra pisze:
Nie działa mi tylko pomiar napięcia pakietu napędowego, ale pracuję nad tym.

bo to już nie kwestia OSD a podłączenia napięcia do eleresa ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
A ja próbowałem po staremu, przez wejście w OSD :oops:
A pomiar prądu przez OSD, czy AP?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 23:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
AP.
W OSD zostało tylko wejście pomiaru napięcia baterii video.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 05:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Cytuj:
-Załączyć telemetrię (jeśli używamy), oraz jeśli będzie podłączony GPS to opcję GPS i Autoconfigure GPS. W przypadku gdy AP ma "podsłuchiwać" GPS'a z np. OSD opcję "Autoconfigure GPS" wyłączyć, a prędkość UARTA ustawić na taką w jakiej gada ów GPS.


hmmm czyli jeśli chcę podłączyć minim OSD to GPS muszę skonfigurować ręcznie? Prędkość 57600 pewnie, a tak poza tym jakie ustawienia będą najlepsze (bo w u-center jest tego mnóstwo)?

Druga sprawa czy ten buzer jest niezbędny? ewentualnie czy taki http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html może być? Oczywiście już bez tranzystora.

Pytanie nr. 3 :-) Czy da się jakoś zdublować/wyprowadzić drugą diodę z eLeReSa? Kurcze mam już w skrzydełku dziurę na RX, ale od spodu, a bez komend świetlnych chyba będzie ciężko :-/

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Głuś, linkowany przez Ciebie buzzer wyzwalany jest sygnałem pwm, a tu potrzebny buzzer, który piszczy jak podasz zasilanie, a tranzystor jest potrzebny.

Wracam jednak do mojego AP.
Poskładałem wszystko dziś, AP "gada" z OSD Remzibiego. Jest wszystko, oprócz czujnika prądu.
Zauważyłem jednak jedną rzecz: na ekranie OSD wyświetlają się prawidłowe współrzędne:
https://1drv.ms/i/s!Apvajjxk8T2YiS6n7B8el4RL9qXr

Jednocześnie na ekranie eldispa mam jakieś niestworzone rzeczy:
https://1drv.ms/i/s!Apvajjxk8T2YiS1wknesyc5LW5-1

Na balkonie było 5 satelitów. W momencie robienia zdjęć wstawiłem wszystko do pokoju i wskazywało tylko 3 satelity.
Czy coś jest nie tak, czy na polu, w dobrych warunkach wszystko będzie ok i nie przejmować się tym na razie?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
OK, przeczytałem pierwszy post jeszcze raz i chyba sobie odpuszczę ten buzer bo chcę jak najmniej gratów, a co z pozostałymi pytaniami, podpowie ktoś?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
Głuś pisze:
hmmm czyli jeśli chcę podłączyć minim OSD to GPS muszę skonfigurować ręcznie? Prędkość 57600 pewnie, a tak poza tym jakie ustawienia będą najlepsze (bo w u-center jest tego mnóstwo)?

przeczytaj raz jeszcze pierwszy post;p
AP robi autoconfig dla GPS (jeśli taką opcję w konfiguratorze ustawisz), minim nie ma nic do rzeczy .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
lotpawel, przeczytałem

Cytuj:
W przypadku gdy AP ma "podsłuchiwać" GPS'a z np. OSD opcję "Autoconfigure GPS" wyłączyć, a prędkość UARTA ustawić na taką w jakiej gada ów GPS.


i wychodzi z tego że wraz z OSD nie robi autokonfiguracji. Dlatego pytam co tam ustawiacie bo do samolotu nie bardzo wiem ile np. Rate dać czy np. co wybrać w "dynamic model" ;-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
Ale ale. Rozumiem ze AP jest muzgiem i minim ktory podlaczasz nie jest samodzielnym osd tylko osd z softem od pma dla eleres AP?
Jesli tak to gps autoconf i osd tylko podsluchuje co daje AP, a AP przekazuje dane + gps.

Chyba ze masz samodzielne osd + gps to inna bajka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Tak właśnie chciał bym zrobić jak mówisz :-) Dzięki, to już nie będę kombinował, czekam na części jeszcze i tak, ale GPS już mam i chciałem się pobawić, a tu nie trzeba :-D

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 00:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
Głuś pisze:
i wychodzi z tego że wraz z OSD nie robi autokonfiguracji
Robi, jak jest podłączony zgodnie ze schematem z pierwszego posta. Przy innej "radosnej twórczości" w kabelkach może nie robić.

cobra pisze:
Poskładałem wszystko dziś, AP "gada" z OSD Remzibiego. Jest wszystko, oprócz czujnika prądu.
A czujnik podłączony do AP ? W konfiguratorze wyświetla prąd ? Bo jak prąd będzie cały czas "0" to OSD go nie będzie wyświetlał.
cobra pisze:
Zauważyłem jednak jedną rzecz: na ekranie OSD wyświetlają się prawidłowe współrzędne: ... Jednocześnie na ekranie eldispa mam jakieś niestworzone rzeczy...
Niekompatybilność softów w eleresach. W TX masz stary soft, w RX nowy. Stąd te kwiatki. Do tego być może również stary soft w eLDispie, który nie obsługuje przekazywania HDOP telemetrią.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Złe wyświetlanie na eldispie to na pewno sprawa softu. W Eldispie i eLeReS Mod nigdy nic nie aktualizowałem od nowości, czyli od liku lat.
eLeReS Mod ma zwykły soft Tx?

Co do czujnika prądu to może wyraziłem się niejasno: w instalacji którą mam nie ma czujnika prądu. Wystarcza mi kontrola napięcia pakietu.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
cobra pisze:
eLeReS Mod ma zwykły soft Tx?
Tak.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 75  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.