Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 22 wrz 2018, 08:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 75  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 22 sty 2016, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
No i się wyjaśniło. AP wysyła debug tylko wtedy gdy jest zaznaczony ptak "GPS Enabled". A więc jak chcesz używać pidatora to musisz odblokować GPS. Modułu GPS nie musisz podłączać. Wystarczy postawienie ptaka na "GPS Enabled". Brak podłączonego GPS'a nie będzie w niczym przeszkadzał.
Dopiszę ten problem do listy TODO na następne wydanie softu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 20:03 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
miś, teraz działa :)
a teraz sobie przypomniałem dlaczego to odznaczyłem (i jeszcze po głowie mi się dostało ;-) ):
viewtopic.php?p=344289#p344289

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
No widzisz... czasami przez przypadek wychodzi że niektóre rzeczy są ze sobą powiązane. Tak to już bywa w tak dużym sofcie że czasami trudno jest zapanować nad zależnościami.
Na razie jak chcesz pidować, to musisz się pomęczyć z szarpiącym przez chwilę silnikiem przed startem. Jak już zrobisz co trzeba to wyłącz pidator i GPS i będzie po problemie.
A w następnej wersji softu postaram się to poprawić, żeby wysyłanie debug nie zależało od załączenia opcji GPS.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 20:30 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
I o to chodziło, żeby wyłapywać błędy :)
Z pulsowaniem silnika dam sobie radę spokojnie do kolejnego softu.
Wielkie dzięki miś.

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 02:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
zybyzy pisze:
Z pulsowaniem silnika dam sobie radę spokojnie do kolejnego softu.
Tym razem nie jest to efekt przypadku, a jak najbardziej zamierzony. Ma informować o tym że w razie czego model sam do domu nie wróci, bo bazy nie zapisał.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Oprogramowanie dekodera AP na moje hardware : viewtopic.php?f=10&t=28596 gotowe.
Ze względu na 12 wyjść ma o jedno binarne wyjście mniej niż wersja dla arduino (chociaż po dolutowaniu kabelka wprost do nogi 16 procesora to brakujące wyjście też jest dostępne). 4 PWM'y do serw są, extender serw też.
Wejście w tryb programowania extendera robi się zwierając pin PPM/SBUS in do +5V, po czym wybór jest robiony również przez zwieranie tego pinu do VCC. Można sobie tam podłączyć chwilowy przycisk.
Na wyjściach CH1-CH4 jest PWM z kanałów 9-12, na CH5-CH8 są odpowiedniki binarne kanałów 9-12, a na wyjściach CH9-CH12 są wyjścia binarne BIN10-BIN13. BIN14 jest na 16 nodze procesora (jedna ze skrajnych).
Pin RX (środkowy w górnym rzędzie wejść) podłączamy wprost do TX od eleresa AP. No i oczywiście masę i 5V.

Extender ma 3 tryby : wyłączony, średni i mocny. Ustawia się to tak:
1. Naciskamy przycisk (zwieramy D2 do masy w arduino albo pin PPM/SBUS do +5V w hardware dekodera) i załączamy zasilanie.
2. Dioda LED mruga bardzo szybko
3. Puszczamy przycisk.
4. Dioda zaczyna wymrugiwać sekwencje błysków: 1 błysk - przerwa - 2 błyski - przerwa - 3 błyski - przerwa - 4 błyski - przerwa - 1 błysk... i tak w kółko. Oznacza to numer wyjścia (1-4) czyli kanału 9-12.
5. Jeśli po którejś serii naciśniemy przycisk (w trakcie jej wymrugiwania lub przerwy po) to zaświeca się dioda i świeci dopóki nie puścimy przycisku.
6. W ten sposób wchodzimy do ustawiania extendera dla wybranego kanału. Znów dioda wymruguje serie, ale tym razem od 1 do 3 błysków. Jeden błysk to extender wyłączony, dwa to tryb średni (1000-2000 -> 700-2300us) a trzy błyski to mocny (1000-2000 -> 400-2600us).
7. Aby wybrać tryb ponownie naciskamy przycisk - dioda zaczyna szybko mrugać, puszczamy.
8. Układ potwierdza wybrany kanał i tryb generując najpierw tyle błysków ile wynosił wybrany kanał a po chwili tyle ile wybrany tryb.
9. Znów widać serię szybkich błysków, ustawienie zostaje zapisane, program wraca do punktu 4. Można ustawić kolejny kanał.
10. Zakończenie ustawiania następuje poprzez wyłączenie zasilania.
Tyle.

Rozkład pinów dla wersji Arduino:
RXI - wejście UART - podłączyć przez rezystor 1k do TX od eleresa.
D2 - przycisk do masy
D4-D7 - wyjścia PWM kanałów 9-12
D8-D12 - wyjścia binarne BIN10-BIN14
A0-A3 - odpowiedniki binarne kanałów 9-12
VCC - +5V
GND - masa

Chętnych na testy proszę o PW. Poślę soft do AP i do arduino, albo oferuję zaprogramowaną płytkę dekodera.
Oczywiście zarówno w arduino jak i w dekoderze oprogramowanie można zmienić przy pomocy interfejsu USB->UART.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 lut 2016, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Wszystkie ostatnie modyfikacje wylądowały w najnowszym wydaniu softu do eleresa. Dostępny tam gdzie zwykle.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 lut 2016, 22:34 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
Kod:
[AP] Zwiększono maksymalny możliwy do ustawienia kąt przechyłu w trybie STAB/PH/RTH/FS do 80 stopni

Nie mogę ustawić więcej niż 50.

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 lut 2016, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
No tak, w firmware zrobione a w GUI się zapomniało. Będzie poprawka GUI o której poinformuję.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
"Miś", nawiązując do mojego poprzedniego pytania z wczoraj w innym wątku. Mam dwa dodatkowe pytania:

- czy w trybie MANUAL wychylenia drugiej lotki są analogiczne do wychyleń lotki pierwszej ale odwrócone o 180st?
- czy podczas procedury kalibracji drążków, w pamięci zapisują się zakresy wychyleń identyczne jakie mamy przypisane w aparaturze?

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
2x TAK.
To drugie (oraz przy okazji zapisane pozycje trymerów) są używane przy lotach autonomicznych, a szczególnie po załączeniu Failsafe - bo AP musi wiedzieć gdzie są środki kanałów i jak mocno może wychylać stery.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
miś pisze:
2x TAK.
To drugie (oraz przy okazji zapisane pozycje trymerów) są używane przy lotach autonomicznych, a szczególnie po załączeniu Failsafe - bo AP musi wiedzieć gdzie są środki kanałów i jak mocno może wychylać stery.


SUPER :-D czyli można ustawić różnicowe wychylenie lotek ,trochę będzie kombinacji przy drugiej lotce (dokładne ustawienie mechaniczne - ale da się zrobić ;-) ) Aileron też da radę ustawić włącznie z kompensatą wysokości, oczywiście starowany kanałem 7-mym, a w przyszłości butterfly.

Aż szkoda że całość nie jest zmontowana na jednej płytce - ale lepszy rydz niż nic.

a ... ten GPS się sprawdzi?

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 15:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
No tak, bo domiksowując w aparaturze do lotek CH7 dostajemy różnicowanie lotek (kanał lotek wychyla je naprzemiennie, a mix dorabia różnicę).
Ben pisze:
a ... ten GPS się sprawdzi?
Jasne, chodzi jak burza z AP.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
miś pisze:
No tak, bo domiksowując w aparaturze do lotek CH7 dostajemy różnicowanie lotek (kanał lotek wychyla je naprzemiennie, a mix dorabia różnicę).


Nie za bardzo to zrozumiałem :-/

Już ostatnie pytanie - czy w eLeReS'e jako AP, CH1 i CH8 działają jak kabel Y ?

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Ben pisze:
Już ostatnie pytanie - czy w eLeReS'e jako AP, CH1 i CH8 działają jak kabel Y ?
Nie do końca, bo tak jak pisałem jest możliwość ustawiania rewersu osobno na kanale 1 i osobno na 8, oraz po odblokowaniu opcji "flapperons" można sterować lotkami wspólnie - czego na zwykłym Y-kablu nie da się zrobić.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 75  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.