Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 05 gru 2020, 10:06

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76
Autor Wiadomość
Post: piątek 25 sty 2019, 09:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 881
Lokalizacja: Warszawa
Nie mam 100% pewności, ale nie przypominam sobie takiej opcji, tylko, że to taki mały kwadracik, że trudno znaleźć uzasadnienie dla jego innego montażu od przewidzianego, no chyba, że już sobie zamontowałeś nieprawidłowo i nie masz dostępu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 10:17 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 111
Lokalizacja: Poznań
Miejsca mam dużo, ale chciałem zrobić "kanapkę" z eleresem tak by wyjścia na serwa mieć w określonym miejscu - ale wtedy czujnik musiał by być obrócony o 90st. No nic - w takim razie kanapki nie będzie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 sty 2019, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 312
Lokalizacja: Perpignan, Francja
nowy pisze:
chciałem zrobić "kanapkę" z eleresem tak by wyjścia na serwa mieć w określonym miejscu - ale wtedy czujnik musiał by być obrócony o 90st
czekaj czekaj... przecież eLeReS nie ma wbudowanego czujnika MPU. Ten czujnik dolutowujesz sobie na kabelku i montujesz gdzieś w centralnym miejscu modelu w odpowiedniej orientacji. Kanapce to nic nie przeszkadza...

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 sie 2019, 22:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sie 2019, 12:03
Posty: 14
Jeszcze jedna metoda kalibracji ACC z GUI bez trackmyrc czy eldispa. Przed oblotem kalibrujemy acc na płaskiej powierzchni. Po kolejnym oblocie (jeśli nie jest ok), korygujemy położenie dzioba, odczytujemy wartości acc. Kalibrujemy acc. Jeśli dalej jest nie ok to znowu kalibrujemy na płasko. Korygujemy mocniej, patrząc na odczyty acc w GUI i kalibrujemy. Szybki i prosty sposób a w dodatku mamy zapisane na kartce wartości w razie potrzebnej ponownej kalibracji.

Przy pierwszym ustawieniu poziomu kalibrujemy acc na stole, dalej juz korzystamy z gui aby móc odwzorować poziom na polu i skorygować opadanie/wznoszenie w level.

- Potrzebny laprop z sprawną baterią lub ładowarką samochodową.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 sie 2019, 22:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 466
Lokalizacja: Kraków
Ale wniosłeś dużo do tematu, zwięźle, po polsku i zrozumiale. Brawo Ty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 sie 2019, 04:33 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sie 2019, 12:03
Posty: 14
Przepraszam, napisz proszę czego nie zrozumiałeś, wtedy będę wiedział co napisać ponownie. Tej metody nie ma nigdzie na tych 76 stronach. Więc mam nadzieję że jednak coś wniosę do tematu.

1. Odpalamy gui, klikamy callibrate acc
2. Robimy oblot w level, jeśli jest ok - to na tym kończymy.
3. Jeśli model w trybie level zadziera dziób do góry lub do dołu albo skręca na boki to:

4.Odpalamy gui
5. Korygujemy położenie modelu patrząc na dane z acc (staramy się odwzorować pozycję X a zmienić Y jeśli zadziera dziób, a odwzorować Y i zmienić X jeśli skręca na boki)
6. Zapisujemy pozycję acc na kartce ( lub robimy screenshot)
7.W GUI klikamy callibrate acc
8.Robimy oblot, jeśli jest ok to zostawiamy. Jeśli nie jest ok to wracamy do punktu 4.

Mając screenshota wiemy już o ile korygować ponownie. Można też wprowadzać niewielkie, świadome zmiany w położeniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 wrz 2019, 22:39 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Witam. Mam problem z ustawieniem PID dla skrzydła. Na stronie 54 tego tematu można znaleźć proste rozwiązanie tego problemu. Niestety, proponowane zwiększenie P od level i próba zakrętu powoduje jakby wytrącenie modelu na chwilkę z równowagi. Zwiększenie P D od roll powoduje oscylacje w osi roll.

Niskie P D roll nie powoduje ospałości modelu w trybie acro. Natomiast w trybie evel model leci równo, ale reakcja na stery jest albo słaba (gdy niskie P level) albo j.w. nerwowa (wysokie P level).

Obrazek


----------

Po dzisiejszych testach. Cała procedura.

1.trymowanie i kalibracja drążków w trybie manual
2.pidowanie w acro
3.zerowanie gyro i akcelerometru z przodem samolotu uniesionym do góry
4.oblot w trybie acro i level
5.odczyt gyro i akcelerometru po locie

Samolot w trybie acro lata dobrze. Po przełączeniu się na tryb level zaczyna opadać. Kontra sterem wysokości na chwilkę ratuje samolot, jednak po chwili samolot zaczyna walczyć i znowu obniża lot. Silnik i śmigło wyważone. Po zdjęciu gazu samolot dalej kontynuuje opadanie które można kontrować sterem wysokości. Odczyt z gyro po oblocie taki sam jak przed.
Za każdym razem podnoszę przód samolotu coraz wyżej. Wydaje się że nie ma to żadnego wpływu na lot.


------- H E L P -------

To moje aktualne pidy. Dane z gyro i acc gdy samolot leży płasko na stole.


Obrazek

--------

Strona 57. Muszę sprawdzić reversy, jeszcze raz przeprowadzić kalibrację drążków itp.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Sama reakcja lotek na ruch w trybie acro i lvl wydawała się prawidłowa.

-------

Rewersy są dobrze ustawione. Podczas kalibracji drążków, wychył drążka w prawo i w górę powoduje zaświecenie diody. (Rewersy w aparaturze wyłączone, a w eleres jak na zdjęciu wyżej). Reakcja na ruch prawidłowa. Tryb acro i lvl, model w lewo, lewa lotka w dół, prawa w górę, model w górę, obydwie lotki w dół.

-----

Na wszelki wypadek wymieniłem mpu i umieściłem w samym środku ciężkości samolotu. Testy dzisiaj/jutro.

------

A jednak mpu. Teraz lata dobrze. Choć nadal męczę te pidy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 maja 2020, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Koledzy, nie mam zastrzeżeń co do działania autopilota, zamontowanego w SkySurferze (pianka 1,4 m rozpiętości).

Podpowiedzcie, co zrobić z pidami, żeby nie telepał tak cały czas skrzydłami (na filmie tryb level). Prawie bez wiatru. Pidy domyślne, nic tam nie dotykałem.


_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 maja 2020, 10:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Zmniejsz P od ROLL tak o 20-30% i powinno się uspokoić.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 maja 2020, 17:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki Misiu!

A jeszcze jedna rzecz: wydaje mi się, że na OSD wyświetlał mi się tryb lotu CD. Nie mam niestety filmu na potwierdzenie.
Nie znalazłem czegoś takiego w dokumentacji.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 maja 2020, 17:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Jeśli to mój soft do osd Remzibi albo Minim to:
CD = RTH z obniżaniem pułapu
viewtopic.php?f=5&t=22657

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 maja 2020, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Tak, to jest osd od Remzibiego.
Nie mogę teraz sprawdzić, jaka wersja softu, ale pewnie najnowsza.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 maja 2020, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
No to masz odpowiedź. Tryb CD istnieje, i nie było to przewidzenie :D

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lis 2020, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 mar 2011, 21:07
Posty: 487
Lokalizacja: Olszewnica St.
Czy ktoś używa AP eleres w S800? to pochwalił by się pidami :)

Obrazek

_________________
fx 79, S-800, Vega, Ursus, pix , ostatnio Fimi x8
i kilka wynalazków ...
myślę że już starczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.