Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 lip 2018, 06:03


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 71, 72, 73, 74, 75  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 02 kwie 2018, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 88
Lokalizacja: Ruda Śląska
W pierwszej kolejności kable bym posprawdzał, albo je przedzwonić miernikiem bez podłączonej baterii, lub czy dochodzi napięcie do punktu pomiarowego - gdzie ma być podłączone napięcie z baterii.
Może masz jakieś zimne luty?

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 00:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
Napiecie video mierzy samo OSD. Więc coś nie tak jest z OSD (może jakaś scieżka pękła).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 192
Lokalizacja: Milanówek
Nie mogę sobie poradzić z ustawieniem RTH po przełączeniu kanału 6 na 100%. Na kanał 5 reaguje dobrze a na 6 nie chce :( Kanał 6 na przełączniku z wartościami -100, 100. Baza zapasami, minimum 9 satelit
Co robię nie tak, co sprawdzić ?

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
No, RTH się na ziemi nie załączy. Musisz włączyć silnik i odczekać conajmniej 15 sekund z włączonym silnikiem. Dopiero wtedy da się załączyć RTH.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 192
Lokalizacja: Milanówek
Dzięki wielkie , działa. :-)

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 184
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Czerwona dioda w AP po załączeniu to brak komunikacji z MPU6050. Może to jest jakiś trop ?


Tak dużo latam że dopiero odpisuje.
Testy na stole pokazały ze w przypadku mojego eleres'a, MPU nie ma z tym objawem nić wspólnego.
Czy podpięte na krótko, czy odłączone całkiem objawy pozostają bez zmian.

Dziś na pałacowej było jeszcze gorzej niż w zeszłym sezonie, wtedy starczyło kilka podłączeń, dziś w pewnym momencie zacząłem tracić nadzieje na latanie link zestawiłem po 15-20min walki z podpinaniem i odpinaniem zasilania.

Zmiana softu na najnowszy tez nic nie dała, obawiam się że bez odesłania na profesjonalny serwis nic domową metodą nie wskóram.

_________________
Pozdrawiam
kamilt
1% - http://www.dzieciom.pl/12659
************************************
różne latające + wiatrak

komu Bóg rozumu nie da, kowal mu go nie ukuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
m_atrix pisze:
Testy na stole pokazały ze w przypadku mojego eleres'a, MPU nie ma z tym objawem nić wspólnego.
Czy podpięte na krótko, czy odłączone całkiem objawy pozostają bez zmian.
To właśnie dowodzi że eleres nie widzi MPU. Czy go podłączysz czy nie, zachowuje się tak jakby go nie było. Sprawdziłbym zasilanie 3.3V do MPU oraz połączenia i luty na I2C pomiędzy eleres a MPU.
Bez podłączonego MPU eleres AP nie sparuje się z nadajnikiem.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 184
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję za odpowiedz.
wydłubie go dziś z kadłuba i sprawdzę połączenia krok po kroku.

_________________
Pozdrawiam
kamilt
1% - http://www.dzieciom.pl/12659
************************************
różne latające + wiatrak

komu Bóg rozumu nie da, kowal mu go nie ukuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 19:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 42
Lokalizacja: B-B
A ja mam taki problem z eLeReS AP że nie mogę skalibrować poprawnych wskazań temperatury ,limit kalibracji w konfiguratorze kończy się na 70 ale to nie wystarcza ,wskazanie jest zawyżone ,w pozostałych eLeReSach nie ma tego problemu.Jaka może być tego przyczyna ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 184
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
m_atrix pisze:
Testy na stole pokazały ze w przypadku mojego eleres'a, MPU nie ma z tym objawem nić wspólnego.
Czy podpięte na krótko, czy odłączone całkiem objawy pozostają bez zmian.
To właśnie dowodzi że eleres nie widzi MPU. Czy go podłączysz czy nie, zachowuje się tak jakby go nie było. Sprawdziłbym zasilanie 3.3V do MPU oraz połączenia i luty na I2C pomiędzy eleres a MPU.
Bez podłączonego MPU eleres AP nie sparuje się z nadajnikiem.


Witaj,
Po wczorajszym teście przyznam ze po części miałeś racje, 2 z 4 pinów były wątpliwe i wczoraj podpiąłem MPU do eleres'a na krótkim kabelku, punktu zalutowane. To jednak nie załatwiło całkowicie problemu choć go znacznie zmniejszyło.
Nagrałem z wczorajszych testów filmik i podsyłam go do wglądu na prv.

_________________
Pozdrawiam
kamilt
1% - http://www.dzieciom.pl/12659
************************************
różne latające + wiatrak

komu Bóg rozumu nie da, kowal mu go nie ukuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
Fixer, Ten egzemplarz ma procesor którego czujnik temperatury ma bardzo duże przekłamanie. Tylko wymiana procesora pomogła by na ten kłopot, więc chyba musisz żyć z tym problemem. Nie wpływa on na działanie reszty. CHYBA że zaraz po włączeniu jest dobrze, a potem temperatura szybko rośnie i procesor robi się ciepły. Wtedy masz gdzieś zwarcie.

m_atrix, PW.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 19:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 42
Lokalizacja: B-B
Miś wskazanie temperatury jest cały czas takie same ,nie rośnie pytam dlatego bo w innych moich eLeReSach udało się skalibrować temperaturę ,ale nie ma problemu .Dzięki za wyjaśnienie ,po prostu wyłączę wyświetlanie temp. w minimosd (z Twoim softem dla eleresa) i po problemie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 maja 2018, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 149
Lokalizacja: Szczecinek
mam pytanie czy taki GPS będzie się nadawał do eleresa v2 i minim osd ?
https://www.banggood.com/7M8M-Ublox-M8N ... rehouse=CN
lub ewentualnie taki
https://www.banggood.com/Smallest-Mini- ... h=9de15aca

ewentualnie na jakie paramtery należy zwrócić uwagę przy wyborze modułu GPS ?
Czy dobrze rozumiem że modele GPS z kompasem wymagają wsparcia ze strony autopilota i jeśli używam eleresa jako autopilota to nie ma sensu ich kupować ?

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 maja 2018, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 09:27
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Ostatnio miałem kłopot ze zlokalizowaniem mojego skrzydła S800 w trawie
Chwila nieuwagi, wiem że jest niedaleko tylko gdzie ?
W konfiguracji autopilota eleresa jest beeper
Czy można uruchomić go wolnym kanałem RC ?
Zawsze łatwiej szukać jak piszczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 maja 2018, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
KrzysW pisze:
W konfiguracji autopilota eleresa jest beeper
Oczywiście że jest. Patrz schemat na 1 stronie.

KrzysW pisze:
Czy można uruchomić go wolnym kanałem RC ?
Nie, ale sam się włącza po utracie linku RC - beep co 4 sekundy.

Fixer pisze:
mam pytanie czy taki GPS będzie się nadawał do eleresa v2 i minim osd ?
Oba powinny działać, ale tego nie testowałem.

attyla pisze:
Czy dobrze rozumiem że modele GPS z kompasem wymagają wsparcia ze strony autopilota i jeśli używam eleresa jako autopilota to nie ma sensu ich kupować ?
Tak. GPS z kompasem będzie działał jak zwykły tańszy GPS bez kompasu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 71, 72, 73, 74, 75  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.