Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 sie 2018, 12:41

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 04 paź 2017, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 154
Lokalizacja: Szczecinek
Hmm chyba nie przeczytałeś/aś dokładnie pierwszej strony tego wątku
viewtopic.php?f=4&t=19771

Obrazek

jak widać wszystko jest ogarniete jednym eleresem .

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4244
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Na tym polega ten projekt :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 19:36 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
To super, dzięki ;-) W takim razie eLeReS po crashu będzie robił za trackera anteny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 03:54
Posty: 15
Lokalizacja: PL (Ok. Suwałk)/AU
Witam,

Mam problem ze skonfigurowaniem trybu autopilot dla flyingwing :roll: . wygląda jakby osie X i Y były zamienione. MPU-6050 jest zamontowane jak na rysunku, ale lotki w trybie auto reagują jakby przód był na skrzydle. w OSD pokazuje poprawnie. Także jak ustawie tryb samolot to lotki reagują poprawnie na zmianę położenia skrzydła. Jak obrócę sensor o 90 stopni to działa poprawnie ale pokazuje bzdury na OSD. Najnowsza wersja firmware.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11728
Lokalizacja: Mikoszewo
Nie kombinuj z sensorem tylko z rewersami (tymi w sofcie eLeReS'a), ewentualnie z zamianą miejscami wtyczek serw jak rewersy nie będą chciały pomóc.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 03:54
Posty: 15
Lokalizacja: PL (Ok. Suwałk)/AU
Witam ponownie,

Testowałem wszystkie warianty, zamiana wejść, rewersy na lotkach i wysokości ale problem nadal jest. Rewersy tylko zmieniają kierunek pracy ale AP reaguje nieprawidłowo. Z aparatury lotki reagują poprawnie na komendy zgodnie z opisem. Natomiast w trybie level skrzydełko reaguje na zmianę pozycji jakby sensor był obrócony o 90 stopni w prawo. Jak już wcześniej pisałem dla sprawdzenia w trybie samolotu lotki reagują prawidłowo na przechyły. Także minimOSD pokazuje prawidłowo na sztucznym horyzoncie. Wygląda jakby tylko w trybie flying wing był problem. AP_InfoTool tez pokazuje prawidłowo.

Obrazowo:
Przechylam samolot w prawo -> obie lotki idą w górę
przechylam do przodu -> jedna się unosi druga opada
Przechylam w lewo -> obie lotki idą w dól
itp

Testowałem z wcześniejszymi wersjami i jest to samo.


EDIT: W końcu się udało, krok po kroku łącznie ze sprawdzeniem Taranisa.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11728
Lokalizacja: Mikoszewo
Fajnie że się udało. I gdzie był feler?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 03:54
Posty: 15
Lokalizacja: PL (Ok. Suwałk)/AU
Human error jak to mówią :). Zasugerowałem się zmapowanymi kanałami w Taranisie. Po szklaneczce szkockiej nowe podejście zastosowałem. Zresetowałem wszystko do default, i od nowa krok po kroku szukałem rewersow żeby wszystko zadziałało. Finalnie zgodnie z Twoja sugestią rewers jednego ailerona, elevatora i zamiana podłączenia serw. Generalnie dalekie od domyślnego i logicznego podłączenia :). Robiłem już dwa klasyczne samoloty Phoenix 2000 i ASW28 na tym sofcie i wszystko było bezproblemowe, człowiek się przyzwyczaja do łatwego. Bardzo fajne rozwiązanie, jedyny negatywny objaw to minimOSD nie zawsze mi się poprawnie załaduje, czasem tylko nazwa i "panic!' są widoczne. Reboot lub dwa załatwia sprawę.

Dzięki za poradę!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11728
Lokalizacja: Mikoszewo
Szerszu pisze:
Generalnie dalekie od domyślnego i logicznego podłączenia :)

Na pocieszenie ci powiem że ile razy muszę podchodzić do nowego skrzydła z AP to zawsze mi się to merda... Niby wiem jak to się robi, niby któreś skrzydło z kolei a zawsze czasu w plecy i nierzadko jakieś mięso w kierunku modelu poleci.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9158
Lokalizacja: Bytom
Verid pisze:
i nierzadko jakieś mięso w kierunku modelu poleci
Dobrze że w kierunku modelu a nie tego kto wymyślił tego AP :-P :lol:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 10:57
Posty: 542
Lokalizacja: Świętochlowice
No przeca pisze, że po szklaneczce ruszyło. I to jest klucz do tego AP :mrgreen: .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 05:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11728
Lokalizacja: Mikoszewo
Henryk_s pisze:
No przeca pisze, że po szklaneczce ruszyło.

A, to dlatego mi nie idzie....ach ta przeklęta abstynencja.... :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 paź 2017, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 261
Lokalizacja: Perpignan, Francja
mam kilka banalnych (mam nadzieję) pytań:
1. TrackMyRC pokazuje mi wszystko, oprócz odległości od bazy. Na mapie widzę model ale nie ma żadnego symbolu bazy. RTH działa poprawnie. Czy to kwestia ustawień czy coś się upaliło w AP podczas sławetnej kąpieli w morzu?
2. Czy podłączając zasilanie, model musi być ustawiony poziomo (tak jak przy kopterach) czy może być w dowolnej pozycji bo sprawę załatwia wcześniejsza kalibracja ACC/gyro?
3. W trybie LEVEL przy puszczonych drążkach model znacząco spogląda (i podąża) ku ziemi. Lepiej to korygować trymerami czy kalibracją ACC/gyro przy modelu ustawionym bardziej w górę?

_________________
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 paź 2017, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9158
Lokalizacja: Bytom
1. W samym trackmyrc musisz zapisać bazę. Pozycja bazy nie jest przesyłana telemetrią.
2. Nie musi być poziomo, ale nie powinien się poruszać. Wiem że to może być trudne, więc jest detekcja ruchu odwlekająca kalibrację gyro.
3. Kalibracją ACC.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 kwie 2018, 16:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 154
Lokalizacja: Szczecinek
Mam małe pytanie gdzie szukać przyczyny braku wyświetlania przez Remzibi OSD napięcia pakietu video ? Odkurzyłem model po zimie i nie bhardzo wiem czemu niema pomiaru napięcia , w modelu nic nie ruszane od poprzedniego roku.

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.