Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 sty 2018, 23:56

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1094 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 18 cze 2017, 01:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
No to żeby na przyszłość nie było takich problemów to poprawiłem program AP_InfoTool. Aktualna wersja to 1.3. Plik został podmieniony, więc wystarczy go ponownie ściągnąć (link w pierwszym poście).
Co zrobiłem:
- jeśli zadany tryb lotu (przez ustawienie CH5 i CH6) jest inny niż aktualnie realizowany przez AP to wyświetla się w postaci "TRYB ZADANY -> TRYB REALIZOWANY" i na dodatek na pomarańczowo.
- poprawiona komunikacja z eleresem - czasami nie wyświetlał danych OSD a powinien.
- poprawka do odbioru danych przy wyłączonej aparaturze (w trybie failsafe).

Znany efekt: przy zmianach trybu lotu na moment wyskakuje tryb na pomarańczowo (po przełączeniu, zanim AP zaktualizuje wysyłany tryb lotu). Tak musi być, więc to norma.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 21:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 40
Lokalizacja: B-B
Ja jestem na etapie testowania trybów lotu i w trybie CH czyli RTH model wraca ale nie wprost na bazę tylko po łuku ,GPS ok HDOP na poziomie 0,9 do 1,1 jest na to jakieś wytłumaczenie czy coś skopałem , drugie pytanie mam o tryby lotu z autogazem ,jak dam gaz na full to zostaje na full AP ma regulować obroty czy nie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 00:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
1. Może za mały PID od nawigacji (GPS)
2. A jaką masz ustawioną prędkość przelotową ? Może leci wolniej niż masz ustawioną i dla tego daje motorem na MAX

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 13:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 40
Lokalizacja: B-B
PIDa nie ruszałem ,jest default podniosę delikatnie zobaczymy co będzie.A z prędkością to też może być to ,sprawdzę ale chyba nie dziś bo wieje jak cholera.
Dzięki Miś za sugestie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 sie 2017, 09:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 181
Lokalizacja: Warszawa
Hej,
W jednym z odbiorników eleres v2 mam dziwny objaw, polegający na tym że najczęściej nie uruchamia się za pierwszym razem po podaniu zasilania, zazwyczaj muszę kilka razy podłączyć zasilanie dopiero eleres v2 sie odpala i zestawia link.
W tym dziwnym stanie pali się tylko czerwona dioda i nic się nie dzieje.
Na początku myślałem ze nie wyrabia bec w ryglu przy 6 serwach na pokładzie + mpu + gps, ale na zewnętrznym zasilaniu 5V 5A objaw jest dokładnie ten sam. Zmiana softu z 1.22f na którym był zakupiony na obecnie najnowszy 1.26c też nic nie dała.

_________________
Pozdrawiam
kamilt
1% - http://www.dzieciom.pl/12659
************************************
różne latające + wiatrak

komu Bóg rozumu nie da, kowal mu go nie ukuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 sie 2017, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Czerwona dioda w AP po załączeniu to brak komunikacji z MPU6050. Może to jest jakiś trop ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 181
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję za sugestie,
sprawdzę połączenia i dam znać.

pzdr m_atrix


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 sie 2017, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 paź 2014, 05:55
Posty: 163
Lokalizacja: Skalmierzyce / Kalisz / Ostrów
Panowie, konfiguruję sobie skrzydełko Reptile S800, głupie pytanie - skrzydło leżąc przede mną - w trybie flyingwing lewa lotka do ch1 to lewa patrząc od strony silnika czy lewa od strony dziobu? Zgłupiałem już totalnie :)

_________________
FPV : X-Alien 500 / BadCat / ZMR250 / Delta 120 / Phantom 1.1.1 / Quadro S500 / Pioneer 1400 eleres AP
Classic: Delta 120 EDF / STS Awionetka / B737 / Lama v3 / CX10 / Hubsan i inne badziewie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 sie 2017, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
A które drzwi w aucie są lewe ? :lol: Lewa to lewa patrząc na model od tyłu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 sie 2017, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 paź 2014, 05:55
Posty: 163
Lokalizacja: Skalmierzyce / Kalisz / Ostrów
Racja, system już mi wczoraj się wyłączał ;)

_________________
FPV : X-Alien 500 / BadCat / ZMR250 / Delta 120 / Phantom 1.1.1 / Quadro S500 / Pioneer 1400 eleres AP
Classic: Delta 120 EDF / STS Awionetka / B737 / Lama v3 / CX10 / Hubsan i inne badziewie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 139
Lokalizacja: Szczecinek
Mam pytanie na podgladzie w eleres konfiguratorze wskazania osi pitch i rol zmieniają się plynnie, na podglądzie w OSD i AP_infotool wskazania są wyswietlane z opóznieniem, jak przelacze z trybu manual na level lotki wychylaja się na maks-a już przy minimalnym pochyleniu modelu.OSD remzibi uart speed 57600 , gdzie szukac przyczyny takiego zachowania się autopilota ?

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
To jest normalne zachowanie w trybie level jeśli model nie leci.
A co do opóźnień, to masz podłączony GPS ? Bo jak nie to wyłącz obsługę GPS w AP.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 17:49 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
Czy to będzie dobra konfiguracja? eLeReS po crashu idzie na AP a nie crashowany jako rx. Wszystko będzie klejone super glue I lutowane (żadnych wtyczek nie chcę). Da się połączyć AP I rx przez SBUS ? MPU pójdzie albo do środka albo na góre (na piankę) jak GPS.

IMG_20171004_183730.jpg
IMG_20171004_183730.jpg [ 43.88 KiB | Przeglądany 194 razy ]


Ostatnio zmieniony środa 04 paź 2017, 17:56 przez Annabella, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 17:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 139
Lokalizacja: Szczecinek
Chcesz używać dwa eleresy w jednym modelu ?

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 18:00 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
Tak. A można użyć 1? Jako rx I jako autopilot?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1094 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.