Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 wrz 2017, 21:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1075 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 72  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 19 paź 2016, 08:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 196
Lokalizacja: Częstochowa
Właśnie mixa nie da rady bo taki przełącznik mam podłączony jeden - bezpośrednio do ppm expandera... Myślałem raczej o opcji a nie o zmianie aktualnego rozwiązania...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8932
Lokalizacja: Bytom
Na dorobienie opcji prawdopodobnie nie starczy pamięci w procesorze. AP jest wypchany kodem pod sam dekiel.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 835
Lokalizacja: Ruda Śląska
Misiu, czy przy opcji delty można użyć kanału 4 - ster kierunku jako dodatkowego wyjścia pwm do "innych" celów?
Czy nie będzie to broiło jeśli wykorzystam ten kanał jako przełącznik 3-pozycyjny?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 13:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8932
Lokalizacja: Bytom
Niby można, ale w trybie lotu autonomicznego (RTH / FS) autopilot będzie sterował tym wyjściem przy wykonywaniu zakrętów.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 835
Lokalizacja: Ruda Śląska
czyli opcja automatycznego skręcania kamery przy pan/tilt ;)
dzięki za info


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8932
Lokalizacja: Bytom
Aaa i jeszcze PID'y dla YAW będziesz musiał ściągnąć do 0 bo inaczej żyro YAW w trybach LEVEL i ACRO też będzie miało wpływ. No chyba że uznasz to za kolejny plus - stabilizacja kamery przy zakrętach :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 gru 2016, 14:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Hej,

Chciałem ogarnąć pan tilta do swojego SS2000. Już go nawet zamontowałem, ale pojawił się problem. Problem z ilością wolnych kanałów.

CH1-4 to klasycznie AIL,ELE,THR,RUD
CH5-6 to przełączniki do trybów lotów
CH7 to klapy
CH8 w radiu ustawione mam na potencjometr ale nie wiem dlaczego nic się nie dzieje i Pan zaczyna reagować na ruch drążka LOTEK (nie mam nic zmiksowanego po za CH5-6)
CH9 to u mnie Tilt i wszystko działa jak należy.

Jak ogarnąć ten nieszczęsny kanał 8 aby się w niego wpiąć?
Czy istnieje możliwość podpięcia większej ilości peryferiów (np. power-LED) jakimś sprytnym urządzeniem rozszerzającym?

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 gru 2016, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 835
Lokalizacja: Ruda Śląska
a nie masz włączonego pidatora?
ja mam pod ch8 podpięte arduino do sterowania oświetleniem i działa bez zastrzeżeń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 gru 2016, 15:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10261
Lokalizacja: Mikoszewo
Kiepuri - pierwszy post, pierwszy obrazek.
Wyjścia w odbiorniku nie pokrywają się 1:1 z kanałami w aparaturze.
Na wyjściu 8 odbiornika masz drugą lotkę więc nic dziwnego że ci reaguje na drążek.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 gru 2016, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8932
Lokalizacja: Bytom
kiepuri pisze:
Jak ogarnąć ten nieszczęsny kanał 8 aby się w niego wpiąć?
Podpiąć PAN do wyjścia CH6 odbiornika.

kiepuri pisze:
Czy istnieje możliwość podpięcia większej ilości peryferiów (np. power-LED) jakimś sprytnym urządzeniem rozszerzającym?
Jasne że się da. Da się wywlec kanały 9-12 jako wyjścia PWM, oraz 5 kanałów binarnych ON/OFF. viewtopic.php?f=4&t=19771&start=735#p441471 Wystarczy zwykłe arduino Promini.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 gru 2016, 22:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Dzięki Miś.

A czy będzie kiedyś istniała możliwość zainstalowania kompasu? Latałem parę dni temu SS2000, wiało okrutnie. W momencie gdy prędkość spada <20km/h (nie jestem pewien) strzałka domu zaczyna świrować. Z mielącym silnikiem ledwie dobijałem do 15-20km/h prawie nie znalazłem kierunku do domu... No chyba, że jest jakieś inne rozwiązanie?

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 gru 2016, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8932
Lokalizacja: Bytom
kiepuri pisze:
A czy będzie kiedyś istniała możliwość zainstalowania kompasu?
Nie. Nie ma miejsca na jego obsługę.
kiepuri pisze:
No chyba, że jest jakieś inne rozwiązanie?
Tak, halsować pod wiatr albo zwiększyć wydajność napędu :mrgreen:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 13:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Hej,

Posiadam samolot V-tail z lotkami i próbuje go pożenić z eleresem. Podpinam serwa od V-tail do CH2 i 4. Samolot poprawnie reaguje na stery w manualu. W STAB wysokość stabilizuje natomiast w osi YAW jest odwrotnie. Po zrobieniu rewersu dla Rudder w konfiguratorze płytka zamienia stabilizację AIL z ELE. Tzn jak ruszam samolotem góra-dół to V-tail rusza się jak lotki... Próbowałem zamieniać kanał 2 z 4 ale bez powodzenia.

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8932
Lokalizacja: Bytom
Po pierwsze to zrób prawidłową kalibrację aparatury i wyłącz rewers na KIERUNKU w aparaturze, bo jak w manualu masz inaczej niż w STAB to masz rewers w aparaturze włączony. O tym było mnóstwo razy. Żadnych mixów czy rewersów w aparaturze. Dla pewności możesz podłączyć AP pod PC i odpalić AP Info Tool który Ci pokaże czy masz prawidłowo ustawione kanały aparatury. Słupki kanałów RC mają rosnąć przy wychylaniu drążków w prawo lub do góry. I to na obu drążkach, bez wyjątku.
Jak to już ogarniesz, to zamiana podłączenia serw z V-Tail (ch2 z ch4) i ponowne ustawienie rewersów na CH2 i CH4. Po tym nie ma bata żeby nie działało poprawnie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 sty 2017, 12:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 196
Lokalizacja: Częstochowa
Używam autopilota w małym skrzydełku - z84. Działa wszystko jak należy, podpiąłem gps MT3329-2
Obrazek
i działa tylko bardzo długo szuka satelitpo każdym wyłączeniu modelu. Zakładam że dlatego że nie ma bateryjki podtrzymującej pamięć modułu. Czy jest szansa dołożenia jakiejś baterii guzikowej żeby działał lepiej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1075 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 72  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.