Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 23:41

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
NeXuS pisze:
Moim zdaniem trzeba wyjść i polatać

problem w tym, że testowałem w locie;)
po kilkunastu metrach telemetria wsiąka. a zanim zmieniłem antenę to działała ok;)
bez telemetrii ciężko mi zmierzyć zasięg;)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 881
Lokalizacja: Warszawa
No to widać mu chyba nowa antena nie odpowiada. Zrób test zasięgu na polu na mikropower, bo może masz gorzej niż z oryginałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: wtorek 26 kwie 2016, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
tak tylko czemu rssi jest 60-70 a gubi zasieg??

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: środa 27 kwie 2016, 00:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
nikt nie ma pomysłu co może być nie tak i jak to naprawić?
sygnał jest ale telemetria się gubi:|
jutro test gniazda U.FL i ewentualny powrót do oryginalnej anteny.
koniec końców kupię zewnętrzny moduł XJT.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: środa 27 kwie 2016, 05:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2182
Lokalizacja: Gdynia
Matulek - na twoim radiu sie nie znam, ale swr nie moze byc 0 (chyba ze ktos szumnie wrzucil nazwe "swr" pod cos, co nim nie jest) idealne swr=1,0 i do tej wartosci wszyscy dążą przy strojeniu anten.
Potem obojetnie w jaka strone cos sie rozstroi - to wzrasta. Wiec z waetosci 0 bym sie wcale nie cieszyl.

Proby objecia anteny ręką na pewno rozstroja antene i nie poinno sie tego robic, bo w ekstremalnych przypadkach dziala to tak, jakbys mial odlaczona albo zwarta antene (swr=nieskonczonosc) teoretycznie mozesz upalic nadajnik.
Tez polecam proby na swiezym powietrzu, co do ekranowania to sie podlaczam, wszelkie kabelki powinny byc porzadnie zaekranowane na calej dlugosci antena-modul nadawczy.

Tylko co do pomiaru swr to jak mowie..... nie ufam tym wynikom, bo swr-miarka na taką czestotliwosc przekracza wartosc radia...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: środa 27 kwie 2016, 23:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
matulekpl pisze:
nikt nie ma pomysłu co może być nie tak i jak to naprawić?
sygnał jest ale telemetria się gubi:|

...sygnal jest bo w odbiorniku masz diversity (i odbior masz z jednej albo z drugiej anteny) a nadajnik w odbiorniku nadaje telemetrie tylko jedna antena.
Jak ustawisz w odbiorniku antene nadawcza pionowo (ktora to, to mozesz sprawdzic raz jedna raz druga pionowo) i pionowo bedziesz mial w nadajniku to powinno poprawic zasieg telemetrii.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Ostatnio zmieniony środa 27 kwie 2016, 23:48 przez waszka, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: środa 27 kwie 2016, 23:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
Ale jak ma sie to do sytuacji, ze przed zmianą anteny w nadajniku wszystko było ok?:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: środa 27 kwie 2016, 23:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
...no to nie wiem gdzie chcesz szukasz indziej problemu jesli to pogorszylo sie po zmianie anteny ? zmien jeszcze raz, mozesz zamienic miejscami anteny w odbiorniku i sprawdzisz w ten sposob czy to nie wina anteny.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: czwartek 28 kwie 2016, 00:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
To nie takie proste to zmienianie anteny bo trzeba ją lutować i to bardzo dokładnie co do 0,1 mm.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: czwartek 28 kwie 2016, 03:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
Na pewno w Aprovi zacisną ci profesjonalnie U.FL na starą antenę. Na swoim terenie też pewnie znajdziesz zakład z zaciskarką.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: niedziela 15 maja 2016, 22:08 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
Panowie, ma problem ze zbindowaniem kolejnych odbiorników X8R. Jeden działa. Ustawiania MODE - D16-eu , Channel Range 1-16, Receiver No. 01
Mam jeszcze dwa x8r, przy kolejnych zmieniam tylko Receiver No na 02 lub 03 wciskam BIND i nic. Led w odbiorniku w dalszym ciągu zielono-czerwony. I nie ma znaczenia w ilu kanałach go binduje, ze zworkami czy bez i tak nie łapie. O co kaman?


Ostatnio zmieniony niedziela 15 maja 2016, 22:28 przez Qwerterek1, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: niedziela 15 maja 2016, 22:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 101
Lokalizacja: NL
Może masz wersje eu/noneu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: niedziela 15 maja 2016, 22:16 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
Spenser pisze:
Może masz wersje eu/noneu


Mówisz o odbiornikach? Wcześniej działały ale tylko pod Receiver No. 01 teraz już w ogóle nie chcą sie bindować


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: sobota 21 maja 2016, 20:26 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
okazało sie ze trzeba było postawić soft do FLB i chula wszystko ta lala
Przepraszam za post pod postem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: taranis
Post: piątek 22 lip 2016, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 14 lip 2014, 10:11
Posty: 350
Lokalizacja: Wrocław
Panowie pomoże ktoś w sprawie pikania , wibracji i przygaszania ekranu w Taranisie bo już zgłupiałem czy coś ustawiłem czy to wina radia :-/
Taranis plus z HK nówka sztuka
https://youtu.be/a_Upxf8NbQ4

_________________
Turnigy 9XR,SkySurfer KFC32FTB by Marbalon ;-)eLeReS
Hype P-51 Miss America przerobiona na lampę


Ostatnio zmieniony piątek 22 lip 2016, 13:46 przez rafo30, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.