Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

taranis
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=4&t=18640
Strona 2 z 26

Autor:  Artgraf1981 [ środa 12 mar 2014, 23:56 ]
Tytuł: 

To pozdrawiam posiadacza taranisa, też go mam i polecam stronę http://rcsettings.com. gotowe setupy do niego. Jest np Naza v2 with extras i w minutę mialem z glowy programowanie.

Autor:  Adasko [ niedziela 16 mar 2014, 14:59 ]
Tytuł: 

Zainstalowalem companion 9X
Jak odpale aplikacje
to moge sobie ustawic model
silnik
lotki
klapy
itd
na jedno serwo lub dwa
itd
w pierwszym okienku gdzie jest graficznie samolot
zatwierdzam model i przechodze do okna
Edyting model
gdy juz sobie to poustawiam
to co dalej ?
W okienku z numerami (nazwami modelu wyswietlilo mi nazwe utworzonego modelu )
Jak zapisac to do nadajnika
Nie ukrywam ze duzo przyjemniej sie tak konfiguruje niz z poziomu nadajnika
no ale jak wyzej wspomnialem Jak zapisac opsss

Ps Gdy podlacze nadajnik
komputer znajduje jako dysk F na ktorym jest plik Taranis

Autor:  elaniusz [ niedziela 16 mar 2014, 16:57 ]
Tytuł: 

Witaj;
Postaram się to napisać w punktach:)
- włączasz program companion (póki co nic z nim nie robisz)
- włączasz aparaturę
- gdy masz załączoną aparaturę podłączasz kabel USB (czekasz chwilę aż system zatrybi)
- w programie companion naciskasz przycisk "Odczytaj EEPROM z radia" lub wybierasz to polecenie z menu "PROGRAMATOR"
- pojawi ci się lista z modelami utworzonymi w radiu i tutaj dokonujesz zmian tzn. tworzysz modele, zmieniasz parametry, ustawiasz miksery, wyłączniki itp - Pamiętaj, że Taranis wymaga ustawienia wszystkiego co będziesz potrzebował.
- kiedy masz już wszystko ustawione zamykasz okno ustawień i widzisz listę modeli.
- teraz naciskasz przycisk "Zapisz EEPROM do radia" lub wybierasz to polecenie z menu "PROGRAMATOR"
- kiedy program wgra ustawienia możesz odłączyć radio od kabla USB i cieszyć się wprowadzonymi ustawieniami w radiu. :)
- W programie campanion ciągle będzie wyświetlała się lista, którą możesz sobie zapisać jako kopię zapasową z dnia xx

życzę udanej zabawy

Autor:  Adasko [ niedziela 16 mar 2014, 19:21 ]
Tytuł: 

robiac tak jak piszesz otwiera mi sie takie okno i nic wiecej sie nie dzieje Obrazek


probowalem w zakladce konfiguracja zmieniac programatory ale nic sie nie zmienia nadal stoi

Autor:  elaniusz [ niedziela 16 mar 2014, 19:44 ]
Tytuł: 

Prawdopodobnie nie masz zainstalowanych driverów.
https://code.google.com/p/opentx/wiki/OpenTx_FrSky_PL - tu masz instrukcję po polsku. Na samym końcu jest instrukcja jak zainstalować drivery w windows.

Autor:  misiekkk [ niedziela 16 mar 2014, 19:45 ]
Tytuł: 

Przed chwilą odpisywałem Ci na pytanie o Mobiusa, którego komputer Ci nie widzi.
Tutaj masz problemy w komunikacji z taranisem.

Nie masz po prostu walniętego USB albo sterowniki z USB poszły Ci się paść.

Albo jakieś zbyt agresywne oszczędzanie energii masz włączone ? Notebook ?

Jakieś urządzenie na USB działa Ci w ogóle prawidłowo ?

Autor:  Radzik [ niedziela 16 mar 2014, 19:53 ]
Tytuł: 

Odnośnie USB to zauważyłem, ze w moim kompie ma znaczenie to do którego portu co wepnę. Na przednim panelu mam wbudowany hub usb i na części portów niektóre sprzęty działają, inne nie. Na stałe przyczepiony kabel usb do portu na tyle kompa działa z taranisem ale już podpięty do tego kabla mobius zawiesza mi kartę wifi na usb wpiętą obok.

Autor:  Adasko [ niedziela 16 mar 2014, 19:56 ]
Tytuł: 

tak usb dziala podlaczalem aparat canon dziala twarde dyski chodza , pendrive ,chodzi
Phantom czy KFC tez chodza
sparawa jest taka ze na dwoch laptopach jeden Win7 drugi win8 i stacjonarny blaszak z win XP nie chodzi taranis i mobius reszta dziala bez zarzutu

Autor:  Freddie Chopin [ niedziela 16 mar 2014, 20:14 ]
Tytuł: 

Masz w programie wybrane turnigy 9x(r), a musisz wybrać taranisa.

Autor:  Adasko [ niedziela 16 mar 2014, 20:51 ]
Tytuł: 

a jak
jesli nie mam opcji wyboru

Autor:  Freddie Chopin [ niedziela 16 mar 2014, 20:54 ]
Tytuł: 

Dokumentacja z poprzedniej strony, a tam "Konfiguracja companion9x dla Taranisa" https://docs.google.com/document/d/1_H0 ... xb01wupmgs

Cytuj:
Pierwszą rzeczą jest oczywiście pobranie i zainstalowanie odpowiedniej, dla Twojego systemu operacyjnego, wersji companion9x z tej strony. Gdy program zostanie uruchomiony, zobaczysz główne okno. Otwórz okienko dialogowe preferencji przy pomocy File->Preferences.
[...]
Dla aparatury Taranis, pierwszą rzeczą do zrobienia jest wybranie "openTx for FrSky Taranis" w liście wyboru oprogramowania.

Autor:  Adasko [ niedziela 16 mar 2014, 21:19 ]
Tytuł: 

niestety
przeszedlem krok po kroku
dalej du...
nie ma zadnego polaczenia z Taranisem

Autor:  Freddie Chopin [ niedziela 16 mar 2014, 21:27 ]
Tytuł: 

Ten też? https://docs.google.com/document/d/1_H0 ... flwdq9h1k3

Zaraz potem proponuję wgranie najnowszego firmware'u (oczywiście przez program, opis jak to zrobić - w tej samej dokumentacji).

Autor:  Adasko [ niedziela 16 mar 2014, 21:43 ]
Tytuł: 

tego kroku nie umiem przeskoczyc sciagnalem zadig odpalam ale niestety nie wskakuje mi stm32 bootloader
probowalem juz kilka razy wg tego opisu co teraz podales

Autor:  Freddie Chopin [ niedziela 16 mar 2014, 21:46 ]
Tytuł: 

Powyżej jest istotne info - Taranis musi być WYŁĄCZONY, dopiero potem podłączasz kabel USB. Do podmiany firmware - wyłączony. Do programowania ustawień - włączony. No i przy okazji w Zadig praktycznie zawsze trzeba zaznaczyć opcję "list all devices" jak chcesz podmieniać sterownik.

W każdym razie - jeśli taranisa masz widocznego jako dyski (gdy jest włączony i podłączasz go do USB to powinny być DWA dyski przenośne), to jeśli tylko program jest dobrze skonfigurowany, to nie ma opcji, żeby nie był w stanie zgrać eepromu, bo on po prostu otwiera plik z dysku. Wgranie ustawień to również po prostu zapis pliku, więc również nie ma tu co "nie działać".

Strona 2 z 26 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/