Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 15 gru 2019, 01:46


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 378 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 12 mar 2014, 23:56 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
To pozdrawiam posiadacza taranisa, też go mam i polecam stronę http://rcsettings.com. gotowe setupy do niego. Jest np Naza v2 with extras i w minutę mialem z glowy programowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2227
Lokalizacja: Londyn
Zainstalowalem companion 9X
Jak odpale aplikacje
to moge sobie ustawic model
silnik
lotki
klapy
itd
na jedno serwo lub dwa
itd
w pierwszym okienku gdzie jest graficznie samolot
zatwierdzam model i przechodze do okna
Edyting model
gdy juz sobie to poustawiam
to co dalej ?
W okienku z numerami (nazwami modelu wyswietlilo mi nazwe utworzonego modelu )
Jak zapisac to do nadajnika
Nie ukrywam ze duzo przyjemniej sie tak konfiguruje niz z poziomu nadajnika
no ale jak wyzej wspomnialem Jak zapisac opsss

Ps Gdy podlacze nadajnik
komputer znajduje jako dysk F na ktorym jest plik Taranis


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 maja 2012, 07:49
Posty: 126
Lokalizacja: Wisła
Witaj;
Postaram się to napisać w punktach:)
- włączasz program companion (póki co nic z nim nie robisz)
- włączasz aparaturę
- gdy masz załączoną aparaturę podłączasz kabel USB (czekasz chwilę aż system zatrybi)
- w programie companion naciskasz przycisk "Odczytaj EEPROM z radia" lub wybierasz to polecenie z menu "PROGRAMATOR"
- pojawi ci się lista z modelami utworzonymi w radiu i tutaj dokonujesz zmian tzn. tworzysz modele, zmieniasz parametry, ustawiasz miksery, wyłączniki itp - Pamiętaj, że Taranis wymaga ustawienia wszystkiego co będziesz potrzebował.
- kiedy masz już wszystko ustawione zamykasz okno ustawień i widzisz listę modeli.
- teraz naciskasz przycisk "Zapisz EEPROM do radia" lub wybierasz to polecenie z menu "PROGRAMATOR"
- kiedy program wgra ustawienia możesz odłączyć radio od kabla USB i cieszyć się wprowadzonymi ustawieniami w radiu. :)
- W programie campanion ciągle będzie wyświetlała się lista, którą możesz sobie zapisać jako kopię zapasową z dnia xx

życzę udanej zabawy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2227
Lokalizacja: Londyn
robiac tak jak piszesz otwiera mi sie takie okno i nic wiecej sie nie dzieje Obrazek


probowalem w zakladce konfiguracja zmieniac programatory ale nic sie nie zmienia nadal stoi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 maja 2012, 07:49
Posty: 126
Lokalizacja: Wisła
Prawdopodobnie nie masz zainstalowanych driverów.
https://code.google.com/p/opentx/wiki/OpenTx_FrSky_PL - tu masz instrukcję po polsku. Na samym końcu jest instrukcja jak zainstalować drivery w windows.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1958
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Przed chwilą odpisywałem Ci na pytanie o Mobiusa, którego komputer Ci nie widzi.
Tutaj masz problemy w komunikacji z taranisem.

Nie masz po prostu walniętego USB albo sterowniki z USB poszły Ci się paść.

Albo jakieś zbyt agresywne oszczędzanie energii masz włączone ? Notebook ?

Jakieś urządzenie na USB działa Ci w ogóle prawidłowo ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 lis 2013, 15:46
Posty: 131
Lokalizacja: Lubelskie
Odnośnie USB to zauważyłem, ze w moim kompie ma znaczenie to do którego portu co wepnę. Na przednim panelu mam wbudowany hub usb i na części portów niektóre sprzęty działają, inne nie. Na stałe przyczepiony kabel usb do portu na tyle kompa działa z taranisem ale już podpięty do tego kabla mobius zawiesza mi kartę wifi na usb wpiętą obok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2227
Lokalizacja: Londyn
tak usb dziala podlaczalem aparat canon dziala twarde dyski chodza , pendrive ,chodzi
Phantom czy KFC tez chodza
sparawa jest taka ze na dwoch laptopach jeden Win7 drugi win8 i stacjonarny blaszak z win XP nie chodzi taranis i mobius reszta dziala bez zarzutu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 sty 2014, 13:36
Posty: 337
Lokalizacja: Zawiercie
Masz w programie wybrane turnigy 9x(r), a musisz wybrać taranisa.

_________________
:: freddiechopin.info ::


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2227
Lokalizacja: Londyn
a jak
jesli nie mam opcji wyboru


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 sty 2014, 13:36
Posty: 337
Lokalizacja: Zawiercie
Dokumentacja z poprzedniej strony, a tam "Konfiguracja companion9x dla Taranisa" https://docs.google.com/document/d/1_H0 ... xb01wupmgs

Cytuj:
Pierwszą rzeczą jest oczywiście pobranie i zainstalowanie odpowiedniej, dla Twojego systemu operacyjnego, wersji companion9x z tej strony. Gdy program zostanie uruchomiony, zobaczysz główne okno. Otwórz okienko dialogowe preferencji przy pomocy File->Preferences.
[...]
Dla aparatury Taranis, pierwszą rzeczą do zrobienia jest wybranie "openTx for FrSky Taranis" w liście wyboru oprogramowania.

_________________
:: freddiechopin.info ::


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2227
Lokalizacja: Londyn
niestety
przeszedlem krok po kroku
dalej du...
nie ma zadnego polaczenia z Taranisem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 21:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 sty 2014, 13:36
Posty: 337
Lokalizacja: Zawiercie
Ten też? https://docs.google.com/document/d/1_H0 ... flwdq9h1k3

Zaraz potem proponuję wgranie najnowszego firmware'u (oczywiście przez program, opis jak to zrobić - w tej samej dokumentacji).

_________________
:: freddiechopin.info ::


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2227
Lokalizacja: Londyn
tego kroku nie umiem przeskoczyc sciagnalem zadig odpalam ale niestety nie wskakuje mi stm32 bootloader
probowalem juz kilka razy wg tego opisu co teraz podales


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 sty 2014, 13:36
Posty: 337
Lokalizacja: Zawiercie
Powyżej jest istotne info - Taranis musi być WYŁĄCZONY, dopiero potem podłączasz kabel USB. Do podmiany firmware - wyłączony. Do programowania ustawień - włączony. No i przy okazji w Zadig praktycznie zawsze trzeba zaznaczyć opcję "list all devices" jak chcesz podmieniać sterownik.

W każdym razie - jeśli taranisa masz widocznego jako dyski (gdy jest włączony i podłączasz go do USB to powinny być DWA dyski przenośne), to jeśli tylko program jest dobrze skonfigurowany, to nie ma opcji, żeby nie był w stanie zgrać eepromu, bo on po prostu otwiera plik z dysku. Wgranie ustawień to również po prostu zapis pliku, więc również nie ma tu co "nie działać".

_________________
:: freddiechopin.info ::


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 378 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.