Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 sty 2017, 03:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 22 kwie 2016, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
dawjas pisze:
Może głupie pytanie ale: jaką antene do 250 do 2.5km?
dipole są za duże.

viewtopic.php?p=452755#p452755

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 kwie 2016, 04:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 15:30
Posty: 5
mkrawcz1 pisze:
Na 150m w górę to kawałek drutu wystarczy...

Już się poprawiam.
Od 0 m do 2 km od bazy i od 1 m do 150 m nad ziemią. Anteny będą się "widzieć".

Podobno jak chce sie latac daleko to dipol w nadajniku trzeba ustawic pionowo a jak nisko to poziomo (ale trzeba anteną "celować" w model). A na modelu zastosowac dookólną turnstile.
Czy ma to według was sens?

_________________
eLeReS max v3 + dipole antenna's set by kkacper


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 kwie 2016, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1631
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
To teraz z kolei tego "agresywnego 3D" w odległości ~2km sobie nie wyobrażam... Na FPV? ;-)
I może podstawowe info: samolot czy żyrandol?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 kwie 2016, 09:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 15:30
Posty: 5
Extra 300, fpv, dotychczasowy link rc wysiada na 200 m od bazy i małej wysokości. Podstawowe akrobacje, bardzo ciasne zwroty. Potrzebuje pewny link rc w każdym położeniu modelu do max 2 km od bazy.

_________________
eLeReS max v3 + dipole antenna's set by kkacper


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 kwie 2016, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1631
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
A jaki ten dotychczasowy link?
Podejrzewam, że eleres 100mW z nagoyą na Tx i dipolem w stateczniku pionowym wystarczy (dolna gałąź dipola z miękkiego przewodu)..

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 kwie 2016, 10:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 15:30
Posty: 5
2,4 futaba :) Testy na 1 mw są zaskakujące. WOW eleres górą :)

Sprawdziłem te dipole i rssi na 1 mw i 800 m, 1 m od ziemi rssi 99-100% nie zależnie od ustawienia anten i to przy pracującym linku video, silniku i serwach !

_________________
eLeReS max v3 + dipole antenna's set by kkacper


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 cze 2016, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 908
Lokalizacja: Schwerin
boobymateley pisze:
2,4 futaba :) Testy na 1 mw są zaskakujące. WOW eleres górą :)

Sprawdziłem te dipole i rssi na 1 mw i 800 m, 1 m od ziemi rssi 99-100% nie zależnie od ustawienia anten i to przy pracującym linku video, silniku i serwach !


Gratuluję eleresa na 2,4 (oczywiście żart)

Ale coś mi tu nie pasuje z tym rssi, coś ci nie działa prawidłowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 cze 2016, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 240
Lokalizacja: Białystok
Nie wiem, czy nie skłamię, ale niech w razie W Marcin mnie poprawi. Eleres Max w trybie micro podaje 200mW, a nie 1mW.

_________________
Pozdrawiam,
Daniel

Sky Cruise 2400 - DragonLink v3, AP+OSD by Zbig&Pitlab, Lawmate 1W


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 cze 2016, 08:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 908
Lokalizacja: Schwerin
Nawet przy 200mW taki efekt nie może wystąpić.
boobymateley pisze:
1 m od ziemi rssi 99-100% nie zależnie od ustawienia anten


Sprawdź ustawienia rssi żeby nie okazało się, że przy 80 rssi tracisz łączność całkowicie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 lip 2016, 21:36 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 618
Lokalizacja: Łódź
Na 1 mW z odbiornika eLeReSa jako nadajnik zrobiliśmy na polu ponad 6km więc czemu na 800m ma to nie być możliwe? Jeśli teren nie jest jakiś mega zasiany to oczywiście że jest możliwe.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lip 2016, 08:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 mar 2015, 07:55
Posty: 345
Lokalizacja: Białystok
Zdaje się, że zasięg rośnie z kwadratem mocy. Jeśli 6km na 1mW to ponad 100km na 20mW. Tak więc czy ten "1mW" to tak naprawdę 1mW czy jednak dużo więcej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 paź 2016, 10:18 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 18
Witam,
Mam pytanko co do anteny z poniższego linku:
http://bns.com.pl/os,23072,Antena-zewne ... -SMA-meski
Jest to antena kątowa na 433MHZ, pasująca do KFC - moje pytanko to, czy to zadziała bez szkody dla modułu nadawczego? Zdaję sobie sprawę, że zasięg na tym będzie słaby.
Mam antenę od kkacpra, tylko niestety nie podejdzie do modelu - dipol jest z twardego drutu i kabel za krótki. Dipol będzie szurał po ziemi.
A antenka z linku to miałaby być tymczasowa do zakupu nowej sztuki.

Pozdrawiam, Łukasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 paź 2016, 10:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3709
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jeśli do odbiornika, to może być, ale "zasięgów" bym się nie spodziewał :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 paź 2016, 11:11 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 18
Tu bardziej chodzi o testy z modelem przy nodze, tak jak pisałem mam antenę w kształcie litery T, lecz oba końce są sztywne, i przy lądowaniu skrzydełkiem będzie wyrywane przy każdym lądowaniu. W planach jest nowa antena albo z giętkim dipolem, lub coś na kształt piorunochrona z 4 dipolami skierowanymi w dół - o ile to się nadaje do KFC32FTB jako odbiorcza, coś na wzór tego(pokazana tylko na wzór, nie reklama): https://www.conrad.pl/Antena-naziemna-A ... &pi=190073
Zamontowane na końcu skrzydła, na drugim końcu - koniczyna do FOX'a 800.
Taki zamysł po studiowaniu forum się zrodził :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 paź 2016, 12:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1540
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
KKacper też robi takie krótkie baciki na 433 - napewno będzie lepszy niż seryjna, natomiast więcej jak pareset metrów bym się nie spodziewał.
Miałem i się pozbyłem, ale to wszystko zależy od kompromisu na jaki jesteśmy w stanie pójść.
Czy możesz wydać dużo, czy mało, czy masz miejsca dużo, czy mało i czy masz ochotę zrobić samemu gorzej, ale na swoich zasadach, czy lepiej ale samemu się dostosować.
Lepiej jeśli możesz to samemu zrób sobie dipola półfalowego miękkim dołem - bardzo ciężko źle go zrobić, a jak będziesz już chciał profi to i miejsce będziesz miał już wygospodarowane i tylko podmienisz.


Ja mam trochę inne pytanie o antenki stockowe - baciki.

Wczoraj rozebrałem swojego od telemetrii 868mhz i trochę mnie zaskoczył :)
Gorąca żyła ma 35mm, a na nią jest nałozona sprężynka przylutowana do masy. Sprężynki nie rozciągałem jak na razie więc nie wiem jak długa jest, ale zwinęta ma około 15mm - nieważne.

Ważne jest to że z kalkulatora mi wychodzi że dipol półfalowy powinien mieć około 83mm na stronę.
W takim wypadku, mam rozumieć że chińczyk wciska z telemetrią 868mhz antenki do 2,4ghz? (35 mm gorącej żyły, wychodzi półfalowy na 2000mhz).
Czy może do telemetrii styka niedorobiony dipol ćwierćfalowy ? :)

Antenkę będę robił samodzielnie i zastanawiam się jaka jest przewaga dipola półfalowego nad ćwierćfalowym (czytałem to i owo, ale nadal nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie czemu robimy półfalowe, a nie pełnofalowe do eleresa, a to samo odnosi się do pół vs 1/4) , bo nie ukrywam że kusi mnie wizja 41,5 mm antenki, którą mógłbym schować w stateczniku pionowym z84, ale głównie zależy mi na poprawie zasięgu (w nadajniku będzie coś kierunkowego).

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.