Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 29 maja 2017, 00:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 31 paź 2014, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
Rurek pisze:
Tyle to ja wiem że dipol to dipol :-) Ale tę akurat zanabyłem aby użyć tak jak jest, bez przeróbek. ImmersionRC nie może się mylić :-) z takiego założenia wyszedłem.


No ale gdyby jednak, to zawsze jest opcja poprawienia :mrgreen: Swoją drogą też mam zaufanie do tej firmy.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 paź 2014, 18:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 203
Lokalizacja: Tychy
Rurek pisze:


Bardzo fajna antena jako dodatek do zamówienia, bo cena odpowiada złączu sma kątowym. Ja akurat miałem takie złacze i te sandersy (dokładnie 164mm, drut 0.8 cuprum) zrobiłem tylko po to żeby mieć antenę w nadajniku i odbiorniku w wersji ultra przenośną i nie upalić nadajnika. Nie pobiją dipoli od kkacpra ale do kopterów w cyc malinę się nadają. Nawet słyszałem o kilku kilometrach zasięgu. Sam latałem do pół km i rssi <90% w elersie 200mW

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 lis 2014, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16094
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Rurek pisze:
Zaufałem że jest ona od fachowców (ImmersionRC) i wsadzę do któregoś modelu (na pierwszy ogień bad-cat bo wagowo mi ta antenka najbardziej pasuje do koncepcji ;-) ) , zobaczymy... W sumie to najchętniej wysłałbym do Kkacpra na pomiar i by wyszło co to jest warte.

wrzech pisze:
Nie pobiją dipoli od kkacpra ale do kopterów w cyc malinę się nadają. Nawet słyszałem o kilku kilometrach zasięgu.


A więc zrobiłem to co trzeba - wysłałem wszystkie moje trzy sztuki tych sandersów do KKacper'a.... powiem tak : Immersion to kłamcy ;-)

Resztę technikaliów może niech KKacper dopisze....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 lis 2014, 18:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 757
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
To może ja dokończę - Immersion jeśli chodzi o powtarzalność parametrów spisał się idealnie. Wszystkie 3 anteny które dostałem od Rurka na 435 Mhz miały dokładnie taki sam SWR - tzn 5,8.
Udało się jednak doprowadzić je do ładu - była za długie - po docięciu ok 4 cm na 435 Mhz SWR jest <1,4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 lis 2014, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2094
Lokalizacja: Londyn
znaczy te anteny skrocic cztery cm? bo mam dwie i eleresa na 435Mhz ustawionego
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... rch=sander


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 lis 2014, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16094
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Skróć o 4cm i sprawdź RSSI --> na 3km po ziemi powinna jeszcze działać przy 40-50% RSSI.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 lis 2014, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2094
Lokalizacja: Londyn
Thx


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 lis 2014, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 757
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Rurek - zmierz ile mają teraz twoje anteny i podaj długość od złacza - będzie chyba łatwiej. Ja docinałem po "kawałku" każdą antenę i ciężko było mi zmierzyć ile odciąłem.
Z tego co pamiętam to oryginalnie każda miała od złącza 16 cm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 lis 2014, 00:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16094
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Prosz bardzo :-)
Obrazek
Mierzona odległość jest od końca metalowego cokołu (czyli ekranu-masy) z lewej... do połowy zaślepki-kapturka z prawej. Jeden udało mi się zdjąć i wychodzi że on ma do połowy drut , 5mm a pozostałe 5mm jest puste...
Odległości:
132, 128, 133 mm.

Na fotce dla porównania tez oryginalny wypust KKacper'a na 433 :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 lis 2014, 02:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Heh, nie wiem czemu i po co znęcacie się nad anteną która wogóle nie ma przeciwwagi. Przecież toto wkręcone do innego gniazdka będzie miało inny SWR. Czyli krótko mówiąc wkręcone do LRS'a albo wkręcone do przyrządu pomiarowego Kkcpra będzie się zachowywać zupełnie inaczej. Tego typu "antena" niczym nie odbiega od kawałka drutu w gniazdku antenowym, a zestroić takowy w docelowym środowisku to prawie nierealne.

Kkacper, Zapnij taką "antenę", znaczy się ten drut poprzez jakąkolwiek przedłużkę - choćby 10cm. I okaże się ze to całe "strojenie" jest psu na budę. I to samo będzie jak zapniesz toto do odbiornika/nadajnika, a nie do testera.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 lis 2014, 07:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 757
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Miś - masz rację - przy tego typu antenach nie można stosować żadnych przedłużek. Tak jak napisałeś dodanie 10 cm przedłużki powoduje diametralną zmianę parametrów anteny.
Moim zdaniem - taka antena nadaje się do małych modeli gdzie nie ma miejsca na pełnowymiarowy dipol - pod warunkiem że będzie wkręcona bezpośrednio w odbiornik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 lip 2015, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 kwie 2012, 17:24
Posty: 2079
Lokalizacja: Skoczów,Bielsko
Witajcie mam antenke od Kacpra do małych modeli. Zgrabna jest a że nie mam di pola wolnego założyłem właśnie tą. No ale nie mam jej przetestowanej. Ile km uzyskaliscie? ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

_________________
[b]"Tylko życie poświęcone innym, warte jest przeżycia"[/b]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 15:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 15:30
Posty: 5
Najlepsza? Od razu nasuwa się pytanie - do czego?

Ja mam tylko dipole. Znajomy już mnie uświadomił że do moich celów dipole się nie nadają.

To w takim razie co dać, turnstile? :lol:

Agresywne 3d 1-150 m agl.

_________________
eLeReS max v3 + dipole antenna's set by kkacper


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1664
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Na 150m w górę to kawałek drutu wystarczy...

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 18:34 
Offline

Rejestracja: środa 05 lis 2014, 17:02
Posty: 37
Lokalizacja: malbork
Może głupie pytanie ale: jaką antene do 250 do 2.5km?
dipole są za duże.

_________________
***Beta 1400- EasyGlider- F450_naza lite/v2- turnigy x9- eleres max-FPV 5.8Ghz- xiaomi yi***
^Flying in the sky^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.