Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 mar 2017, 15:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1798 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 116, 117, 118, 119, 120
Autor Wiadomość
Post: czwartek 15 gru 2016, 16:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2016, 07:42
Posty: 40
Lokalizacja: ok/ Płocka
Witam szanownych kolegów... jestem początkującym w temacie. Stoję przed złożeniem swojego pierwszego quadrocoptera, najprawdopodobniej wybór padnie na ramę Panterka od kolegi JR65. Chcę wcześniej ustalić między innymi wagę podzespołów aby dobrać pakiet +silniki. Tu też stoję przed wyborem aparatury z nadajnikiem i odbiornikiem.
Może napiszę do czego ma być wykorzystywane moje quadro. Generalnie to tylko do raczej spokojnych lotów i możliwość nagrywania filmików dla siebie na gimbalu dwu osiowym Walkera G2D( taki już mam kupiony) Kontroler planuje zakupić Naza M Lite + GPS. Telemetria nie będzie mi potrzebna a co za tym idzie nie będę latał FPV. Chce latać w zasięgu wzroku , ewentualnie wysoko aby nagrać ładne widoki. Przeglądałem forum... sporo osób chwali aparaturę Turnigi 9XR z modułem nadawczo odbiorczym FrSky. Jaki moduł powinienem wybrać do tej aparatury i moich potrzeb ? Oczywiście muszę liczyć się z pieniazkami. Z góry dziękuje za pomoc.

_________________
Rafał
-------------------------------------------
RC 10 BRQ 110, Syma X8HC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6070
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Najważniejsza sprawa, to musisz szukać z mocowaniem JR.
Jak masz mało kasy, to wybrałbym taki zestaw https://hobbyking.com/en_us/frsky-df-2- ... le-rx.html
Jak więcej, to ten https://hobbyking.com/en_us/frsky-xjt-2 ... eiver.html

AA jeszcze jedno, jak będziesz miał możliwość to weź 9xr pro. Ulepszona wersja 9xr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 17:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2016, 07:42
Posty: 40
Lokalizacja: ok/ Płocka
Adrián pisze:
Najważniejsza sprawa, to musisz szukać z mocowaniem JR.
Jak masz mało kasy, to wybrałbym taki zestaw https://hobbyking.com/en_us/frsky-df-2- ... le-rx.html

Dziękuję za odpowiedź
Możesz mi wytłumaczyć dlaczego z mocowaniem JR, co do modulu to raczej wersję tańszą bym brał. A co powiecie na ten moduł http://www.rctrax.pl/modul-telemetrii-frsky-djt-2-4ghz-combo-pack-jr/8348/
Co do aparatury to chyba 9xr, wszystko to kwestie finansowe. ;-)

_________________
Rafał
-------------------------------------------
RC 10 BRQ 110, Syma X8HC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 18:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6070
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pokazany przez Ciebie, nie ma telemetrii w odbiorniku. Może Ci się to przydać. Pomijając to, jest droższy od tańszego, który Ci podesłałem.
Dlaczego JR? Bo takie jest mocowanie turnigy 9xr/pro

rafraf pisze:
Co do aparatury to chyba 9xr, wszystko to kwestie finansowe.

Chyba na dzień dzisiejszy, taniej można dostać 9xr pro, przynajmniej z zagranicy. W Pl nie znam cen. Ale 9xr jest już trudna do dostania, stąd też może nie być różnicy w cenie od handlarzy.

Ale to już sobie sprawdzisz przed zakupem, jak Ci zależy na najniższej ofercie. Dodam jeszcze od siebie, że lepiej już zaoszczędzić na komponentach koptera, niż na aparaturze i linku rc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2016, 07:42
Posty: 40
Lokalizacja: ok/ Płocka
Dziękuję za sugestie, zanim kupię to jeszcze się zastanowię...

_________________
Rafał
-------------------------------------------
RC 10 BRQ 110, Syma X8HC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 gru 2016, 12:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 184
Lokalizacja: Polska
Panowie ponowię pytanie otóż czy da się ustawić jeden z przełączników by był awaryjnym wyłączeniem silników tak aby nie trzeba było wykonywać procedury takiej samej jak przy uzbrajaniu silników, a po prostu jego przełączenie powodowało, że silniki się wyłączają, ale powrócenie do pozycji pierwotnej powodowało, że silniki znowu mogą pracować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: TURNIGY 9XR...
Post: niedziela 25 gru 2016, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2120
Lokalizacja: Wejherowo


Prawdopodobnie zależeć to będzie od kontrolera lotu. Zazwyczaj nie da się na chwile wyłączyć silników tylko albo się je "uzbraja" albo nie. Mógłbyś zmiksować sobie kanały pod jeden przełącznik słaby wykonać procedurę wyłączenia silników. Tak samo możesz zrobić z włączeniem. Ustawiasz tak: pozycja "0" to miks kanałów rozbrajający silniki. Pozycja "1" to miks kanałów uzbrajający silniki. I już.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lut 2017, 16:29 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 347
Czy PIDowanie przez apkę jest obecnie tylko realizowane przez Taranisa na OpenTX?
Na Turnigy 9xr (XJT) z OpenTX lub ERSKY też zadziała ten wynalazek?

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" rebuild pending
Micro 110 CL8520 -> "Przeszczep" 100 BR1103 8000kv -> X100 BR1103 8000kv 2s
GEPRC ZX5 190


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lut 2017, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
Szper, - nie wiem jaki masz kontroler lotu, bo też od niego to zależy.

Ja mam APM i zarówno w nim jak i w Pixhawku można ustawić jedno z wejść radia jako wejście sterujące jednym z parametrów PID - opcji do wyboru jest wiele, niestety trzeba po ustawieniu np D wejść w konfigurację, zmienić opcję, że teraz ustawiasz np P.....
- nie wiem czy to jest to o czym pytasz.

Ja piduję za pomocą potencjometru na Apce FlySky FS-TH9X (identico jak Turnigy 9x) i oprogramowaniu Er9x (mam link radiowy FrSky DJT, ale to bez znaczenia) - ale w tyum przypadku jaki opisuję zrobisz to na jakiejkolwiek apce, która pozwala podczepić w mikserze apki któryś z potencjometrów pod kanał bodajże 7. ustalasz zakres zmiany (np od 0,001 do 0,100 - przykład z kosmosu) i pokrętło zmienia wartość danego parametru w tym zakresie w zależności od jego położenia.

Wcześniej bawiąc się kontrolerem Naze32 - pidowanie tez było możliwe z apki, ale szło to troszkę inaczej - przekręcając potencjometr, w pewnym momencie kontroler zaczął dodawać / odejmować wartości jakiegoś parametru, ale aby przestał je dodawać/odejmować - znów tzreba było cofnąć potencjometr do wartości środkowej - więc było ciężej - prostsze byłoby to do realizacji za pomocą przełącznika 3-poz... ale wtedy jakoś na to nie wpadłem.


dalej nie wiem czy o to pytałeś, najwyżej się okaże, że strzeliłem kulą w płot :D :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lut 2017, 21:13 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 347
Pixhawk czy tam inne nazowate to tam nie problem :D Tu nie chodzi o kręcenie gałkami lub klasyczny przełącznik góra/dół itp - te metody mam opanowane.

Tym razem chodzi dokładniej o nowe ficzery w betaflight w połączeniu z linkiem frsky.
Widziałem soft na taranisa który ma normalnie wyświetlone P, I, D i możesz parametry zmieniać praktycznie bez OSD. Jeśli dobrze zrozumiałem wartości PID lecą w ramkach FrSky.
Film najlepiej pokaże o co chodzi:


Czy da się ro odpalić na 9xr pro? Jak nie to mówi się trudno i wracam do "gałek" :)

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" rebuild pending
Micro 110 CL8520 -> "Przeszczep" 100 BR1103 8000kv -> X100 BR1103 8000kv 2s
GEPRC ZX5 190


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lut 2017, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4791
Lokalizacja: Polska
Szper pisze:
Czy da się ro odpalić na 9xr pro? Jak nie to mówi się trudno i wracam do "gałek" :)

Na Taranisie to jest zrobione poprzez skrypt LUA, ktorych w 9XRP nie ma, wiec dopoki ktos tego nie wbuduje w firmware to raczej pozostaja galki...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lut 2017, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
Szper pisze:
Pixhawk czy tam inne nazowate to tam nie problem :D


Tak myślałem, że co ja tam z jakimiś gałkami jak każdy o tym wie :D - kulą w płot - zdarza się. No a ficzer nieziemski :) podoba mi się

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 lut 2017, 08:35 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 103
Lokalizacja: Wrocław
mam pytanko, czy ktoś wie jak zwięszykszyć moc działania suwaków do trymowania ? aktualnie jak dam na maxa w lewo czy prawo to lotki prawie wogóle sie nie wyhylają.

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1798 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 116, 117, 118, 119, 120

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.