Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 sie 2019, 10:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 22 lip 2019, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 61
Lokalizacja: Legnica
Po skorzystaniu z menu kontekstowego w prawym górnym rogu ekranu gdy aplikacja jest w trybie "połączony" pojawia się komunikat "połącz". Czy faktycznie po każdym skorzystaniu z menu należy się połączyć ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lip 2019, 15:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 353
Lokalizacja: Ustroń
Oczywiście że nie trzeba się łączyć za każdym razem. Być może gdzieś jest błąd. Bardzo bym prosił o kontakt w tej sprawie na PW ponieważ inni użytkownicy nie zgłaszają mi takich problemów. Być może jest to kwestia konkretnego urządzenia i przypadku.

Czekam na wiadomość na PW, jeśli możesz zrób zrzut ekranu przed wejsciem w menu kontekstowe i po wyjściu z niego.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 lip 2019, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 61
Lokalizacja: Legnica
Po połączeniu z BT stacji bazowej jest komunikat "połączony" a po wejściu i wyjściu z menu kontekstowego jest "połącz". Gdy korzystam z funkcji telefonu :pielęgnacja urządzenia (bateria, pamięć, pamięć RAM, zabezpieczenia) to otrzymuję taką informację cyt. Znaleziono 1 uszkodzoną aplikację. Wprowadź ją w tryb uśpienia, aby przyspieszyć działanie telefonu. Może ona nie odbierać aktualizacji ani nie wysyłać powiadomień do czasu ponownego otwarcia. Koniec cytatu. Wraz z informacją pojawia się ikona TrackMyRC2. Mój telefon to Samsung A70. Wersja systemu Android 9.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 lip 2019, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 353
Lokalizacja: Ustroń
Ryszard_I pisze:
Po połączeniu z BT stacji bazowej jest komunikat "połączony" a po wejściu i wyjściu z menu kontekstowego jest "połącz". Gdy korzystam z funkcji telefonu :pielęgnacja urządzenia (bateria, pamięć, pamięć RAM, zabezpieczenia) to otrzymuję taką informację cyt. Znaleziono 1 uszkodzoną aplikację. Wprowadź ją w tryb uśpienia, aby przyspieszyć działanie telefonu. Może ona nie odbierać aktualizacji ani nie wysyłać powiadomień do czasu ponownego otwarcia. Koniec cytatu. Wraz z informacją pojawia się ikona TrackMyRC2. Mój telefon to Samsung A70. Wersja systemu Android 9.


Co do sygnalizacji stanu połączenia to faktycznie omyłkowo na niektórych urządzeniach taki mylący status może się pojawiać - postaram się temu zaradzić i zrobię poprawkę.

Co do funkcji telefonu pt. pielęgnacja telefonu to niestety niektóre tego typu aplikacje mogą sygnalizować taki stan rzeczy ponieważ aplikacja TrackMyRC² jest z premedytacją ustawiona tak aby:
1. Korzystać z modułu GPS telefonu cały czas (pobiera znaczne ilości prądu w stosunku do innych aplikacji, a więc jest potencjalnie kandydatem na aplikacje, która drenuje baterie)
2. Ma ekran stale włączony, można to wyłączyć w opcjach (co powoduje również pobieranie większej ilości energii z baterii)
3. Ze względu na sposób dystrybucji (który niebawem notabene się zmieni - Google Play) jest aplikacją "niezaufaną"

Generalnie nie przejmować się i korzystać - zapewniam aplikacja nie robi niczego złego, nie szpieguje ani nie zbiera nawet anonimowych danych ;-) a to że pobiera trochę prądu to chyba zrozumiałe.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Ostatnio zmieniony piątek 26 lip 2019, 17:01 przez lgojniczek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 lip 2019, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 61
Lokalizacja: Legnica
Dziękuję za informacje i czekam na poprawkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 61
Lokalizacja: Legnica
Ciąg dalszy moich zmagań z TrackMyRC2. Długość geograficzna jest wyświetlana na panelu informacyjnym w krótkim czasie po połączeniu się telefonu ze stacją Pitlab, natomiast szerokość geograficzna jest wyświetlana z dużym opóźnieniem. GPS czyta z 20 satelitów i Pitlab zna długość i szerokość a ja czekam na pojawienie się szerokości geograficznej na panelu informacyjnym telefonu i trwa to kilka minut. Druga sprawa dotyczy śladu lotu a mianowicie ślad lotu w niektórych lotach jest przerwany w trakcie lotu i po wylądowaniu symbol samolociku znajduje się kilka km od bazy. Trzeci problem to brak sygnału wario no chyba, że z Pitlabem to nie działa. Zapisane pliki z logami gpx nie otwierają się w Google earth i są dziwnie małe wagowo bo wszystkie jak jeden mają po 362B. W menu-ustawienia jest wiersz "Ilość ignorowanych cykli (0-10)" i wiersz ten występuje dwukrotnie, czego dotyczy ta funkcja i dlaczego występuje dwukrotnie? Proszę również o podpowiedź czego dotyczy funkcja "Widoczność paneli (0-255)". W menu kontekstowym jest wiersz "zapisywanie", czy to znaczy, że mimo zaznaczenia w ustawieniach aplikacji "Zapisuj GPX" muszę w menu kontekstowym zaznaczyć "zapisywanie" i czy to "zapisywanie" dotyczy śladu lotu (niebieskiej linii) czy logu GPX.Za pomoc i podpowiedź będę niezmiernie wdzięczny. Brak jakiejkolwiek instrukcji obsługi aplikacji jest dla mnie utrudnieniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 353
Lokalizacja: Ustroń
Ryszard_I pisze:
Ciąg dalszy moich zmagań z TrackMyRC2. Długość geograficzna jest wyświetlana na panelu informacyjnym w krótkim czasie po połączeniu się telefonu ze stacją Pitlab, natomiast szerokość geograficzna jest wyświetlana z dużym opóźnieniem. GPS czyta z 20 satelitów i Pitlab zna długość i szerokość a ja czekam na pojawienie się szerokości geograficznej na panelu informacyjnym telefonu i trwa to kilka minut. Druga sprawa dotyczy śladu lotu a mianowicie ślad lotu w niektórych lotach jest przerwany w trakcie lotu i po wylądowaniu symbol samolociku znajduje się kilka km od bazy. Trzeci problem to brak sygnału wario no chyba, że z Pitlabem to nie działa. Zapisane pliki z logami gpx nie otwierają się w Google earth i są dziwnie małe wagowo bo wszystkie jak jeden mają po 362B. W menu-ustawienia jest wiersz "Ilość ignorowanych cykli (0-10)" i wiersz ten występuje dwukrotnie, czego dotyczy ta funkcja i dlaczego występuje dwukrotnie? Proszę również o podpowiedź czego dotyczy funkcja "Widoczność paneli (0-255)". W menu kontekstowym jest wiersz "zapisywanie", czy to znaczy, że mimo zaznaczenia w ustawieniach aplikacji "Zapisuj GPX" muszę w menu kontekstowym zaznaczyć "zapisywanie" i czy to "zapisywanie" dotyczy śladu lotu (niebieskiej linii) czy logu GPX.Za pomoc i podpowiedź będę niezmiernie wdzięczny. Brak jakiejkolwiek instrukcji obsługi aplikacji jest dla mnie utrudnieniem.


Cześć

Zacznijmy może od opcji "Ilość ignorowanych cykli (0-10)" występuje ona dwa razy ale zauważ że raz występuje w sekcji "Ustawienia mapy" a raz w "Ustawienia telemetrii". Aplikacja osobno odbiera dane dla celów prezentacji na mapie śladu i pozycji i osobno dla celów zapisu danych.

Nie będę opisywał szczegółów dot. algorytmu który stoi za tą opcją ale podpowiem żebyś w obu tych miejscach wprowadził wartość 0. Dla telemetrii Pitlab znacznie lepiej i płynniej dane będą przychodzić.

Opisywane przez Ciebie problemy(poszatkowany ślad, długi czas oczekiwania na współrzędne itp.) dotyczą właśnie zbyt dużej ilości pomijanych ramek. Jest jeszcze temat o którym warto wspomnieć jeśli log i ślad na mapie urywa Ci się czasem w trakcie lotu to może oznaczać że połączenie Bluetooth rozłączyło się i aplikacja nie była w stanie ponownie się połączyć (pomawia próbę 3 razy i jeśli się nie uda to daje sobie spokój). Musisz sprawdzić czy nie masz problemów z Bluetooth.

Następny temat to logi gpx oraz logi surowych danych telemetrycznych. W systemie Pitlab trzeba przed każdym startem ręcznie włączyć zapis danych telemetrycznych właśnie przez opcje "Zapisywanie" z menu kontekstowego - analogicznie jak w Groundstation trzeba przycisnąć ikonkę z kartą sd aby włączyć zapis tzw. pełnego logu. Zapisywanie to dotyczy plików z logami (gpx, ers). W systemie eleresa nie trzeba ręcznie tego klikać, po zazbrojeniu "klika" się samo.

Widoczność paneli to tzw. poziom Alpha czyli przezroczystość obramowania i tła dla danych telemetrycznych wyświetlanych na ekranie mapy (stosowny opis jest pod nazwą tej opcji). Możesz sobie przestawić tą wartość najpierw na 0 a później na 255 i zobaczysz o co chodzi.

Na sam koniec jeszcze dotknąłeś ważnej sprawy - brak instrukcji obsługi i przyznam Ci rację brakuje jej. Wpisałem właśnie zrobienie instrukcji jako 1 rzecz na liście do zrobienia.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 22:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 61
Lokalizacja: Legnica
Dla ustawień mapy było ustawione "ignoruj 3" a dla telemetrii "ignoruj 0" i z takimi ustawieniami z eleresem aplikacja pracowała zawsze prawidłowo. Natychmiast po połączeniu BT wyświetlane były wszystkie dane. Natomiast z Pitlabem nie chciało to pewnie pracować tzn. natychmiast po połączeniu widoczna była np.długość
geograficzna i ilość satelitów a brakowało całej reszty. Po rozłączeniu i ponownym połączeniu BT pojawiła się siła sygnału i napięcie pakietu. Po następnym rozłączeniu i połączeniu pojawiła się szerokość geograficzna. Więc aby mieć kompletną telemetrię musiałem kilkakrotnie włączać i wyłączać połączenie BT. W tej chwili zmieniłem ilość ignorowanych cykli dla mapy na "ignoruj 0" i okazało się, że aplikacja pracuje z Pitlabem tak jak powinna. Po połączeniu BT mam natychmiast kompletną telemetrię oprócz trybu lotu, GPS Fix i vario. Z eleresem GPS Fix był i vario pracowało. Jeżeli chodzi o logi to w tej chwili sprawdziłem w programie GPX Viewer i jest O.K. Bardzo dziękuję za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 sie 2019, 06:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 18:23
Posty: 212
Lokalizacja: Świdnica
Ello, Jak dodać mapę stref lotniczych?
Jakiej aplikacji w telefonie używacie do wyświetlenia trasy? Aktualnie korzystam z gpx viewer, google earth chce plik klm.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 sie 2019, 06:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 353
Lokalizacja: Ustroń
airjack pisze:
Ello, Jak dodać mapę stref lotniczych?
Jakiej aplikacji w telefonie używacie do wyświetlenia trasy? Aktualnie korzystam z gpx viewer, google earth chce plik klm.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka


Wysłałem instrukcję oraz niezbędny plik do uruchomienia stref mailem. Ja korzystam z GPX Viewer

Całość łącznie z tym jak uruchomić mapę stref już niebawem zostanie opisane w instrukcji obsługi.

Ryszard_I pisze:
Dla ustawień mapy było ustawione "ignoruj 3" a dla telemetrii "ignoruj 0" i z takimi ustawieniami z eleresem aplikacja pracowała zawsze prawidłowo. Natychmiast po połączeniu BT wyświetlane były wszystkie dane. Natomiast z Pitlabem nie chciało to pewnie pracować tzn. natychmiast po połączeniu widoczna była np.długość
geograficzna i ilość satelitów a brakowało całej reszty. Po rozłączeniu i ponownym połączeniu BT pojawiła się siła sygnału i napięcie pakietu. Po następnym rozłączeniu i połączeniu pojawiła się szerokość geograficzna. Więc aby mieć kompletną telemetrię musiałem kilkakrotnie włączać i wyłączać połączenie BT. W tej chwili zmieniłem ilość ignorowanych cykli dla mapy na "ignoruj 0" i okazało się, że aplikacja pracuje z Pitlabem tak jak powinna. Po połączeniu BT mam natychmiast kompletną telemetrię oprócz trybu lotu, GPS Fix i vario. Z eleresem GPS Fix był i vario pracowało. Jeżeli chodzi o logi to w tej chwili sprawdziłem w programie GPX Viewer i jest O.K. Bardzo dziękuję za pomoc.


Stosowna wersja testowa została udostępniona, jeśli wszystko okaże się działać zmiany zostaną wprowadzone do następnej wersji aplikacji, która między innymi zawierać będzie dziennik lotów, podstawowe statystyki, możliwość odtwarzania ścieżki lotu itp. a więc jest na co czekać.

Dziękuję wszystkim za zgłaszanie pomysłów i ew. powstałych błędów.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.