Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 paź 2019, 21:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 16 cze 2019, 20:51 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 77
Lokalizacja: 52.7,-6.7
Witam
Posiadam modół XJT zamontowany do radyjka flyskay 9xr z softem ER9x.
i dwa odbiorniki x8r i xr4r.
W radyjku ustawiłem dwa modele i każdy odbiornik zbindowałem przypisując go do danego modelu.
problem polega na tym że gdy obydwa odbiorniki są włączone i włącze radyjko obydwa odbiorniki sie bindują i reagują na wychylenia drązków,
nie wazne czy w aparaturze jest ustawiony model 1 cz 2.
Czy to jest normalne dla frsky?
Gdy miałem radio fly sky 10i to kazdy odbiornnik nawet taki sam bindował sie innym kodem i nigdy dwa nie działały na tym samym modelu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 241
Lokalizacja: Sierpc
Masz włożony moduł nadawczy XJT jako nadajnik zewnętrzny - obydwa odbiorniki wymagają tego modułu XJT, a więc XJT jest cały czas włączony i przesyła komendy do dostępnych zbindowanych odbiorników. W tym przypadku - mimo, że sam nie posiadam zewnętrznego modułu XJT - myślę, że ta przypadłość jest ,,normalna" ;) Niektóre odbiorniki FRSKY mają przecież funkcję ,,REDUNDANCJI", a więc dublowania sygnału dla dwóch - jednocześnie włączonych i ze sobą połączonych odbiorników RC.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 21:15 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 77
Lokalizacja: 52.7,-6.7
A co będzie gdy w pobliżu będzie jakios inny dron z takim odbiornikiem ,lub nadajnik z takim samym modułem XJT?
Tak jak pisałem w flysky każdy odbiornik bindował sie nie powtarzalnym kodem, myslałem ze tu jest tak samo Mam nadzieje ze ze ta ka pzypadłośc jest tylko po miedzy zbindowanymi ze sobą modułami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 241
Lokalizacja: Sierpc
Tutaj także odbiorniki FRSKY mają swój unikalny kod, dlatego wykonuje się proces bindowania.
Dopóki nikt nie zbinduje Twoich odbiorników ze swoją aparaturą - to nie będzie mógł się z nimi komunikować. I tak samo w Twoim przypadku - dopóki nie zbindujesz odbiornika z drona kogoś w pobliżu - nie będziesz mógł nim sterować. Także nie masz się czym martwić ;)

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 21:28 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 77
Lokalizacja: 52.7,-6.7
Dzieki.
w manualu do er9x jest cos własnie niby
"PXX To ustawienie należy wybrać dla modułu FrSky XJT. Dla tego
protokołu dostępne są opcje:
RxNum - Nadaje odbiornikowi numer (0...124), aby zapobiec
złemu wyborowi modelu.
....RxNum – Umożliwia korzystanie z funkcji Spektrum ModelMatch aby uniemożliwić niewłaściwe
wybranie modelu. Nadaje odbiornikowi numer (0 ... 124)...."

Ale automatycznie nadaje zawsze numer 0 jesli znnienie go pozniej na inny nie mam komuniokacji


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7533
Lokalizacja: Polska
dob12 pisze:
Ale automatycznie nadaje zawsze numer 0 jesli znnienie go pozniej na inny nie mam komuniokacji

Ustaw nr przed bindowaniem i po krzyku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 22:28 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 77
Lokalizacja: 52.7,-6.7
Dzięki ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 13:25 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 77
Lokalizacja: 52.7,-6.7
pawelsky pisze:
Ustaw nr przed bindowaniem i po krzyku


Jesli ustawie numer przed bindowaniem na inny niz domyślne 0 ,
to owszem uda sie zbindować ale po odłaczeniu zasilania nie zapamiętuje połaczenia i po ponownym podłaczeniu zasilania znów nie ma komunikacji :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 15:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7533
Lokalizacja: Polska
Pokaz ustawienia w radiu z jakimi bindujesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 20:00 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 77
Lokalizacja: 52.7,-6.7
Na takich binduje.


er9x.jpg
er9x.jpg [ 175.26 KiB | Przeglądany 409 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7533
Lokalizacja: Polska
dob12 pisze:
Na takich binduje.

No to ja tam widze RxNum 0...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 11:35 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 77
Lokalizacja: 52.7,-6.7
Tak bo jeśli przed bindowaniem zmieniłem na 1 to owszem zbindował ,ale po rozłączeniu nie zapamietuje połączenia,
wiec zmieniłem na 0 i tak zbindowałem.
Az tak wielkim problemem to też nie jest ,ponieważ mam tylko trzy modele na tym radiu,i nigdy nie używam dwu na raz,poza tym qady mają swoje nazwy stosownie do wielkości " 650","330" i "210"
wiec raczej nie sposób sie pomylić przy wyborze,nie mniej jednak jesli jest taka funkcja po powinna działać raczej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: lotpawel, Moro8903 i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.