Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 15 paź 2018, 18:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3886
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Może mnie ktoś objaśnić? Podłaczamy do Tx UART, a komunikacja jest dwukierunkowa.
Patrzyłem w źródła ale nic to nie pomaga.

Niby jest w kodzie takie coś ale zastanawia mnie MODE_RXTX

Kod:
fportPort = openSerialPort(portConfig->identifier,
        FUNCTION_RX_SERIAL,
        fportDataReceive,
        NULL,
        FPORT_BAUDRATE,
        MODE_RXTX,
        FPORT_PORT_OPTIONS | (rxConfig->serialrx_inverted ? SERIAL_INVERTED : 0) | (rxConfig->halfDuplex ? SERIAL_BIDIR : 0)
    );

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 613
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
w ARM'ach jest to jak najbardziej możliwe i to sprzętowo, w atmegach z tego co wiem to tylko software'owo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6539
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Może mnie ktoś objaśnić?

Half duplex sie to nazywa :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 00:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3886
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Cfany pomysł, dzięki

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 02:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
pawelsky pisze:
Half duplex sie to nazywa :-)
Tak prawdę mówiąc to wzorem radiokomunikacji powinno się to nazywać "simplex", jak większość rozmów w krótkofalarstwie na jednej częstotliwości, ale to określenie chyba zbyt słabo brzmi :mrgreen:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 09:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6539
Lokalizacja: Polska
miś pisze:
Tak prawdę mówiąc to wzorem radiokomunikacji powinno się to nazywać "simplex"

No nie do konca, bo przez simplex okresla sie raczej mozliwosc komunikacji tylko w jedna strone. Half duplex to komunikacja tym samym kanalem w obie strony (ale nie jednoczesnie).

simplex_duplex.jpg
simplex_duplex.jpg [ 49.73 KiB | Przeglądany 739 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sie 2018, 13:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 980
Lokalizacja: Warszawa
Odświeżę troszkę temat ;)
Panowie podpowiedzcie czy jest szansa pożenić z S-Portem FrSky zwykły GPS ? np. taki
https://www.aliexpress.com/item/Beitian ... 4c4dvSvpL2
Nie mam tego oryginalnego ale one podobno jakieś starawe są.
https://www.frsky-rc.com/product/gps-2/

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sie 2018, 13:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 295
Lokalizacja: Biała Podlasla
Mi się udało z pomocą arduino i bibliotek by pawelsky zapodać współrzędne i wysokość GPS przez sport do x8r i odebrać to na tgy 9xr pro z er.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sie 2018, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6539
Lokalizacja: Polska
Najprosciej byloby zakupic klon GPSa do Nazy z M8N i ATMega328 na pokladzie i podmienic w nim firmware na taki wypluwajacy dane w formacie S.Port (wykorzystujac np. moja biblioteke wspomniana ponizej)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sie 2018, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 980
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję za podpowiedz :)
Pawelsky mam takiego GPS-a jak podlinkowałeś ale moja wiedza na temat kodów i takich tam zagadnień jest prawie zerowa.
Czy byłbyś w stanie i miał chęci tak krok po kroku pomóc mi w takiej przeróbce ?
Znalazłem twój blog na RC Groups i chyba nawet stronę na nim która dotyczy takiej właśnie przeróbki ale niestety nie wiele mi to wszystko mówi :(
Wgrać kod chyba będę w stanie o ile nie różni się to zbytnio od wgrywania w arduino

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 sie 2018, 00:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6539
Lokalizacja: Polska
rycerz100 pisze:
Czy byłbyś w stanie i miał chęci tak krok po kroku pomóc mi w takiej przeróbce ?

Zdecydowanie nie, to zabawa dla ludzi ktorzy maja troche doswiadczenia z Arduino.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 sie 2018, 14:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3223
Lokalizacja: Olsztyn
rycerz100, ostatnio konfigurowałem GPS FrSky w kolegi łódce FSR, poszło od strzała po wykryciu nowych czujników w aparaturze i o ile dobrze pamiętam to wykrył 8 czy 9 satelitów.
Kolega na podstawie GPSa dobiera śruby napędowe, pokazuje ładnie prędkość. Nie wiem do czego Ty chcesz tego giepsa używać.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 sie 2018, 15:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6539
Lokalizacja: Polska
PiotrSz pisze:
o ile dobrze pamiętam to wykrył 8 czy 9 satelitów.

Skad wiesz ile satelitow wykryl skoro GPS FrSky nie przekazuje takiej informacji S.Portem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 sie 2018, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 980
Lokalizacja: Warszawa
Myślę o dupochronie w razie ucieczki modelu i poszukiwaniach.

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 sie 2018, 06:44 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 238
Lokalizacja: Chorzów
Witaj rycerzu!
a jaki masz link RC?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.