Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 paź 2018, 22:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 26 gru 2017, 18:36 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Witam. Chciałbym zakupić Taranis Q X7 w HK z uwagi na darmowa wysyłkę w grudniu. Będę budował drona rekreacyjnego 250, może na bazie Omnibusa F4 oraz nie wykluczam zakupu Sky Surfera w wersji ARF. Bardzo Was proszę o pomoc w doborze odbiornika, który ogarnąłby jedno i drugie latadło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 gru 2017, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1344
Lokalizacja: Lubelskie
Do 250 XM+, a jak chcesz telemetrie to XSR, a do SS to ja bym kupił LRS (co też możesz zastosować w 250),a jak koniecznie FrSKy to ja bym dał L9R z uwagi na zasięg. Chyba że masz zamiar latać w kółko nad głową to dowolny z serii X np. S6R ze stabilizacją.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 11:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zastanów się nad s8r do SS
Masz podstawową stabilizację, sbus, jak wyłączysz, możesz używać w czymś innym.
Tylko potrzebne będą dwa. Mniejszy do 250, bo s8r to krowa.
Chyba nie chcesz ciągle podpinac jednego do obu modeli?
Szybko Ci się odechce.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1344
Lokalizacja: Lubelskie
Adrián, Jeśli FrSky do tak dużego modelu pchać to ja bym tylko w L9R inwestował ;)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 16:17 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Zamówione na HB XSR. Jeśli chodzi o SS to po poczytaniu chciałem uderzyć właśnie w S8R ze względu na większą uniwersalność przy niedużej różnicy w cenie. Jednak ani S8R ani S6R nie ma w HB w UK, więc temat zamroziłem. Przepinać nie chcę, bo to jednak inne sprzęty, nie ma co się dusić. Jeśli chodzi o L9R to nie mam w planach lotów poza zasięgiem wzroku, więc odpuszczam.
Teraz przeprowadzam się do innego wątku z pytaniami o PDB, FC i ESP, bo reszta zamówiona.
Dzięki ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 21:07 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Dwa pytanka do wersji 2.2.0
Czy Taranis q x7 może zapisywać logi telemetrii na karcie sd? Nie widzę takiej opcji.
Jak prawidłowo zabezpieczyć THR którymś z przełączników? Jaki stosujemy standard?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 09:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 522
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Używam taranisa x9e ale opentx nadal ten sam, więc odpowiem:)
Jeśli chcesz zabezpieczyć gaz przełącznikiem to wejdź w zakładkę special functions. Wejdź w wolną funkcję i zaznacz pole wyboru przełącznika. Kiedy kursor będzie migał przełącz przełącznik w pozycję w której gaz ma być zablokowany. Potem z pola obok wybierz opcję "override" a następnie w polu obok ustaw kanał na którym jest gaz, u mnie przykładowo CH3. Następne pole to wartość jaką narzuca na ten kanał przełącznik, ustaw tak żeby w podglądzie kanałów było -100, lub inaczej 1000us. Na koniec zaznaczając ptaszek uruchamiasz daną funkcję:) Gdybyś chciał ją wyłączysz to go odptakowujesz:) Nie musisz wszystkiego usuwać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
A po co takie kombinacje. Od tego jest mixer i coś takiego jak switch.:)
Mobrus pisze:
Jaki stosujemy standard?

Standardem jest zawsze najprostsze działanie.

Mobrus pisze:
Czy Taranis q x7 może zapisywać logi telemetrii na karcie sd?


tak może.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 16:05 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
W katalogu logów na karcie sd mam pusto...

A jeśli chodzi i switch to próbowałem, ale jak włączę przełącznik to na kanale thr daje mi 0% czyli uruchamia się silnik...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 17:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 295
Lokalizacja: Biała Podlasla
Logi podpiąłeś do przełącznika?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 18:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
Mobrus pisze:
A jeśli chodzi i switch to próbowałem, ale jak włączę przełącznik to na kanale thr daje mi 0% czyli uruchamia się silnik...

Jesteś pewny tego co piszesz?

Jeżeli chodzi o logi to w custom podepnij przełącznik do rejestracji logów(może to być gimbal) i podaj dane do rejestracji.

A tak poza tym lepiej chodzi to na er9x.:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 21:09 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Jestem pewien maxiiii co piszę. Nie umiem zablokować w mikserze gazu przełącznikiem, bo wysyla mi do silnika stan przełącznika z wybranej pozycji.

Poradziłem sobie jak na zdjęciu. Obrazek

Nie widzę możliwości uruchomienia zapisu logów gdy Thr nie jest na minimum, a tak myślałem to zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sty 2018, 18:19 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Niestety ustawienie jak powyżej na zdjęciu nie zatrzymuje silnika. Jak odbiornik wszedł w failsafe to odpalił silnik, mimo że thr zaprogramowany jest wtedy na -100%

Bardzo Was proszę o manual jak ustawić zabezpieczenie silnika (engine off, disarm, czy jak to nazwać) na X7 w przypadku gdy nie ma FC a jedynie odbiornik, regiel i silnik w modelu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sty 2018, 08:38 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 295
Lokalizacja: Biała Podlasla
Dlaczego nie zrobisz tego prostym mixem?

Nie wiem jak ustawienia na obrazku powyżej miałyby niby wpływać na zachowanie odbiornika w failsafe?

Przecież nie wiemy jaki masz odbiornik i jak ustawiłes tam failsafe?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sty 2018, 09:31 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Odbiornik s8r. Ustawilem custom z poziomu x7 gaz - 100% i ster kierunku w lewo.

Jeśli to nie problem to opiszcie step by step jak zrobić tego mixa...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.