Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 sty 2018, 12:28

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 410, 411, 412, 413, 414  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 06 gru 2017, 23:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Pewnie że się da. Bo to mądre ustroistwo jest i wie że jak wpiszesz poniżej 4.2V to oznacza że to jest napięcie na cele a nie całego pakietu :lol:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 00:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
No, a chciałem to sprawdzić zanim napisałem :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 21:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 wrz 2017, 11:36
Posty: 2
Witam, mam problem tego typu. Kupiłem zestaw eleres tzn nadajnik odbiornik jeszcze V1 i niestety się uszkodził. Kupiłem 2 nowe(jeden zwykły drugi mini) i problem polega na tym że po zbindowaniu eleres cyklicznie może co pół sekundy gubi połączenie tzn naprzemiennie mrugają diody czerwona i zielona odbiornik odbiera sygnał dron reaguje na polecenia niestety czasem utrata sygnału jest zbyt długa i dron leci w siną dał. Pomoże ktoś bo nie mam pomysłów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 01:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Uaktualnij oprogramowanie - szczególnie w nadajniku, jak masz stary. Soft w nowszych RX może nie być w 100% kompatybilny ze starym softem w TX. Po aktualizacji softu w TX zalecane jest zrobienie powrotu do ustawień fabrycznych w TX i ponowne zbindowanie odbiorników.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 788
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Czy gdy połączymy Moda pod zasilanie i nie podamy sygnału PPM lub SBUS to czy końcówka mocy pracuje czy jest wyłączona ?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
wyłączona

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 23:27 
Offline

Rejestracja: sobota 08 wrz 2012, 06:49
Posty: 34
Lokalizacja: Warszawa
Witam, nawiązując do starego postu, który jakoś nie doczekał się klarownego rozwiązania: viewtopic.php?p=507885#p507885; mam podobny problem z podsłuchaniem GPS'a w copterze na pixhawku. Soft eleres'a Rx i Tx w wersji 1.26c; GPS to Ublox LEA 6H; Tx z GPS podłączony do Rx eleresa. Po stronie nadajnika Eldisp podaje RSSI, temperaturę i napięcie odbiornika więc telemetria jako taka działa, UART ustawiony na 38400 bo tylko na tym ustawieniu GPS wykazuje oznaki życia. Efekt jest taki, że Eldisp przez kilka sekund wyświetla ilość satelit w miarę ich wykrywania, po czym odczyty GPS znikają z wyświetlacza, nie ma ich również w logach Eldispa. W tym samym czasie pracująca równolegle telemetria na radiolinku oraz OSD bez zakłóceń podają dane GPS. Na wszelki wypadek sprawdziłem pozostałe ustawienia prędkości UART, bezskutecznie. GPS podłączony samodzielnie do eleresa działa znakomicie i Eldisp wyświetla wszystko poprawnie. Nie jestem w stanie "podsłuchać" GPS, a chciałbym uniknąć wożenia dwóch. Być może ktoś wie, gdzie szukać rozwiązania?

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 01:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki że po tych kilku sekundach Pixhawk przeprogramowuje GPS'a na swoją mańkę i dla tego odczyt na eleresie ginie. Tak więc trzeba by się przyjrzeć softowi pichawka, co on robi z GPS'em. Może się zdarzyć ze przeprogramowuje GPS'a na 115200baud no i wtedy dupa, bo eleres tego nie ogarnie (no chyba że da się to zmienić w Pixhawku i ustawi 57600 albo mniej).
Może też być jeszcze jedna sytuacja że Pixhawk przeprogramowuje GPS na inny protokół, i eleres wcześniej wykrywa pierwotny protokół, po czym nie potrafi się przestawić na nowy (lub nie rozumie nowego).
Zapewne problem da się rozwiązać, ale trzeba by podejrzeć co wysyła GPS (terminalem na PC) przed i po zaniku komunikacji, i po zaniku popatrzeć na jakiej prędkości uarta będzie widać jakieś sensowne dane.

BTW, A może zamiast bawić się w podsłuch GPS to podepniesz eleresa tak aby gadał z pixhawkiem przez uart telemetrii ? Nie dość że dostaniesz więcej danych to problem z dyńki. eLeReS czyta mavlinka i LTM. Więc wystarczy skonfigurować Pix'a aby taką telemetrią gadał na jakimś tam porcie i eleres to łyknie. Dla LTM wystarczy TX Pix'a do RX eleresa i ustawienie parsera telemetrii na MultiWii. Dla mavlink trzeba podpiąć RX i TX, czyli komunikacja dwukierunkowa, i ustawić parser na MavLink.

No i żeby nie wyleciało... TODO: czyli w konfiguratorze trzeba zmienić nazwę parsera z "MultiWii" na "MSP/LTM" bo jakoś mało kto kojarzy MultiWii z LTM :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
miś pisze:
Najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki że po tych kilku sekundach Pixhawk przeprogramowuje GPS'a na swoją mańkę i dla tego odczyt na eleresie ginie. Tak więc trzeba by się przyjrzeć softowi pichawka, co on robi z GPS'em. Może się zdarzyć ze przeprogramowuje GPS'a na 115200baud no i wtedy dupa, bo eleres tego nie ogarnie (no chyba że da się to zmienić w Pixhawku i ustawi 57600 albo mniej).
Może też być jeszcze jedna sytuacja że Pixhawk przeprogramowuje GPS na inny protokół, i eleres wcześniej wykrywa pierwotny protokół, po czym nie potrafi się przestawić na nowy (lub nie rozumie nowego).
Zapewne problem da się rozwiązać, ale trzeba by podejrzeć co wysyła GPS (terminalem na PC) przed i po zaniku komunikacji, i po zaniku popatrzeć na jakiej prędkości uarta będzie widać jakieś sensowne dane.

BTW, A może zamiast bawić się w podsłuch GPS to podepniesz eleresa tak aby gadał z pixhawkiem przez uart telemetrii ? Nie dość że dostaniesz więcej danych to problem z dyńki. eLeReS czyta mavlinka i LTM. Więc wystarczy skonfigurować Pix'a aby taką telemetrią gadał na jakimś tam porcie i eleres to łyknie. Dla LTM wystarczy TX Pix'a do RX eleresa i ustawienie parsera telemetrii na MultiWii. Dla mavlink trzeba podpiąć RX i TX, czyli komunikacja dwukierunkowa, i ustawić parser na MavLink.

No i żeby nie wyleciało... TODO: czyli w konfiguratorze trzeba zmienić nazwę parsera z "MultiWii" na "MSP/LTM" bo jakoś mało kto kojarzy MultiWii z LTM :-)


Jest dokładnie tak jak pisze Miś, pixhawk przeprogramowuje GPS na swoje 115200 u siebie miałem dokładnie te same problemy bo sprawdzałem wszystko łącznie z podkradanie sygnału z GPS ponieważ początkowo nie działała mi telemetria wprost z UART'a o czym dalej napiszę.

Polecam zrobić tak jak podpowiada Miś czyli zabrać telemetrię wprost z któregoś UART'a Pixhawka, eleres parsuje Mavlinka bezproblemowo. Jest tutaj jednak jedna pułapka, pixhawk o ile moduł GPS jest w stanie obsłużyć tryb SBAS to go włączy co skutkuje że w Mavlinku poleci rodziaj fixa jako wartość 4 a ostatnia dostępna wersja oprogramowania eleres RX nie uwzględni tej "czwórki" jako poprawny rodzaj fixa i wstawi tam brak fixa. Rozwiązanie to albo w ustawieniach Mission Plannera wyłączyć całkowicie tryb SBAS albo prosić Misia żeby opublikował tą zmianę w najnowszym wydaniu eleres RX ;-) bo jest ona gotowa i działa :-)

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 788
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
lgojniczek pisze:
miś pisze:
Najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki że po tych kilku sekundach Pixhawk przeprogramowuje GPS'a na swoją mańkę i dla tego odczyt na eleresie ginie. Tak więc trzeba by się przyjrzeć softowi pichawka, co on robi z GPS'em. Może się zdarzyć ze przeprogramowuje GPS'a na 115200baud no i wtedy dupa, bo eleres tego nie ogarnie (no chyba że da się to zmienić w Pixhawku i ustawi 57600 albo mniej).
Może też być jeszcze jedna sytuacja że Pixhawk przeprogramowuje GPS na inny protokół, i eleres wcześniej wykrywa pierwotny protokół, po czym nie potrafi się przestawić na nowy (lub nie rozumie nowego).
Zapewne problem da się rozwiązać, ale trzeba by podejrzeć co wysyła GPS (terminalem na PC) przed i po zaniku komunikacji, i po zaniku popatrzeć na jakiej prędkości uarta będzie widać jakieś sensowne dane.

BTW, A może zamiast bawić się w podsłuch GPS to podepniesz eleresa tak aby gadał z pixhawkiem przez uart telemetrii ? Nie dość że dostaniesz więcej danych to problem z dyńki. eLeReS czyta mavlinka i LTM. Więc wystarczy skonfigurować Pix'a aby taką telemetrią gadał na jakimś tam porcie i eleres to łyknie. Dla LTM wystarczy TX Pix'a do RX eleresa i ustawienie parsera telemetrii na MultiWii. Dla mavlink trzeba podpiąć RX i TX, czyli komunikacja dwukierunkowa, i ustawić parser na MavLink.

No i żeby nie wyleciało... TODO: czyli w konfiguratorze trzeba zmienić nazwę parsera z "MultiWii" na "MSP/LTM" bo jakoś mało kto kojarzy MultiWii z LTM


Jest dokładnie tak jak pisze Miś, pixhawk przeprogramowuje GPS na swoje 115200 u siebie miałem dokładnie te same problemy bo sprawdzałem wszystko łącznie z podkradanie sygnału z GPS ponieważ początkowo nie działała mi telemetria wprost z UART'a o czym dalej napiszę.

Polecam zrobić tak jak podpowiada Miś czyli zabrać telemetrię wprost z któregoś UART'a Pixhawka, eleres parsuje Mavlinka bezproblemowo. Jest tutaj jednak jedna pułapka, pixhawk o ile moduł GPS jest w stanie obsłużyć tryb SBAS to go włączy co skutkuje że w Mavlinku poleci rodziaj fixa jako wartość 4 a ostatnia dostępna wersja oprogramowania eleres RX nie uwzględni tej "czwórki" jako poprawny rodzaj fixa i wstawi tam brak fixa. Rozwiązanie to albo w ustawieniach Mission Plannera wyłączyć całkowicie tryb SBAS albo prosić Misia żeby opublikował tą zmianę w najnowszym wydaniu eleres RX bo jest ona gotowa i działa


Dokładnie wszystko się zgadza, pix po pewnym czasie przestawia gps na 115200, widać to na osd jak załączymy zasilanie to jest info o zmianie prędkości.

Również mam podłączone tak że tx z gpsa idzie do pixa i jednocześnie do eleresa i o dziwo działa poprawnie, traker i cała reszta pracuje poprawnie, lepszym rozwiązaniem jest faktycznie podpięcie eleresa do UART'a pixa, ja z tego jednak zrezygnowałem bo w logach w taranisie co pewien czas mam szpiki i wysokość przyjmuje wartość ujemna, przy pobieraniu wysokości z gpsa nie ma tego problemu.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 17:49 
Offline

Rejestracja: sobota 08 wrz 2012, 06:49
Posty: 34
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za wskazówki, wnioski częściowo pokrywają się z własnymi przemyśleniami. Podłączę eleresa pod telemetrię pixa, OSD będzie wtedy na y-kablu tak jak to było pierwotnie w APM.

lgojniczek pisze:
Polecam zrobić tak jak podpowiada Miś czyli zabrać telemetrię wprost z któregoś UART'a Pixhawka, eleres parsuje Mavlinka bezproblemowo. Jest tutaj jednak jedna pułapka, pixhawk o ile moduł GPS jest w stanie obsłużyć tryb SBAS to go włączy co skutkuje że w Mavlinku poleci rodziaj fixa jako wartość 4 a ostatnia dostępna wersja oprogramowania eleres RX nie uwzględni tej "czwórki" jako poprawny rodzaj fixa i wstawi tam brak fixa. Rozwiązanie to albo w ustawieniach Mission Plannera wyłączyć całkowicie tryb SBAS albo prosić Misia żeby opublikował tą zmianę w najnowszym wydaniu eleres RX ;-) bo jest ona gotowa i działa :-)


Przyłączam się do listy proszalnej w stronę Misia, zwykły śmiertelnik nie ma szans wpaść na ten ficzer z fixem GPS... ;-)

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 17:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 788
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Artja pisze:
Podłączę eleresa pod telemetrię pixa, OSD będzie wtedy na y-kablu tak jak to było pierwotnie w APM.

jak bym podłączył pod osobny port, tym bardziej że jest ich kilka.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
arek2081 pisze:
Artja pisze:
Podłączę eleresa pod telemetrię pixa, OSD będzie wtedy na y-kablu tak jak to było pierwotnie w APM.

jak bym podłączył pod osobny port, tym bardziej że jest ich kilka.


Dokładnie miałem to napisać, pixhawk ma ich kilka po co ten "y-kabel"??

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 18:16 
Offline

Rejestracja: sobota 08 wrz 2012, 06:49
Posty: 34
Lokalizacja: Warszawa
Bo chcę już latać i kabel już mam, a rozkminka jak przekierować telemetrię np na uart4,5 przyprawi mnie znowu o ból głowy jeśli to wymaga czegoś więcej niż wepchnięcia wtyczki ;) Macie rację oczywiście, użycie oddzielnego portu jest bardziej eleganckie, uwalnia z okowów minimalizmu oraz tendencji do podkradania sygnałów i takich tam naleciałości

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 23:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9039
Lokalizacja: Bytom
Ale nie możesz tego spiąć zwykłym Y-kablem, bo TX z eleresa i TX z OSD się pogryzą i przestanie to działać. Ale jest szansa że jak podepniesz samo TX mavlinka (czyli to co idzie do RX z OSD) do RX od eleresa, i włączysz parser mavlinka (czyli defacto będziesz podsłuchiwał mavlinka z OSD) to wszystko będzie działać, bo OSD będzie dbało o odpytywanie Pix'a, a eleres nie będzie musiał już tego robić.
Soft poszedł na maila.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 410, 411, 412, 413, 414  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.