Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 paź 2017, 11:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 408, 409, 410, 411, 412  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 16:49 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
1.26c :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 17:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 363
Lokalizacja: Warszawa
Rssi na pinie ch9 masz chyba domyślnie włączone.
Mozna też puścić np rssi po 12kanale ppm potem np w BF/clean flight /inav ustawiasz sobie zeby czytał właśnie z tego kanału w zakladce Receiver


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8951
Lokalizacja: Bytom
TAK:

rssi.png
rssi.png [ 9.68 KiB | Przeglądany 758 razy ]

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 19:14 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
Dziękuję :)

A gdzie na pcb mogę odciąć zasilanie serw? Chcę rozdzielić zasilanie serw I odbiornika bez używania powerboxa. Da się to zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8951
Lokalizacja: Bytom
Annabella pisze:
A gdzie na pcb mogę odciąć zasilanie serw? Chcę rozdzielić zasilanie serw I odbiornika bez używania powerboxa. Da się to zrobić?
Nie da się na płytce. Możesz powypinać czerwone przewody z wtyczek serw, połączyć je osobno do kupy i tam zapodać zasilanie serw.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 wrz 2017, 13:42 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
Dzieki :)

Czy antena odbiornika celowo jest przylutowana tylko z jednej strony do masy? Można ją bezpiecznie przylutować z drugiej strony (nie zrobi się na płytce zadne "ground loop" chyba tak się to nazywa)?

Antena się wyłamała. Na szczęście końcówka mocy nie ucierpiała.

Chcę podkradać sygnał gps. Niestety baudrate nie jest mi znany, jak też kodowanie. Chcę to sprawdzić na PC po RS232.
Jakie powinno być kodowanie, standard danych aby eLeReS był w stanie to przechwycić?

eLeReS nie wykryje urwanej anteny odbiornika I nie zmniejszy automatycznie mocy wysyłanego sygnału SOS aby nie uszkodzić końcówki mocy, a dać szansę na odnalezienie modelu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 wrz 2017, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 639
Lokalizacja: Kraków
po RS232 masz sygnały symetryczne +9V/-9V, więc bez konwertera do TTL (5V - np MAX232) nie podłączaj tego bezpośrednio do eleresa/gps'a, bo go zjarasz.
Najlepiej zrób to używając dongla USB-Uart, np. FTDI FT232RL.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 wrz 2017, 14:41 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
GPS<->FTDI<->USB-PC

:)

Chcę najpierw nasłuchiwać GPS aby sprawdzić baudrate I format danych. GPS ma tylko tx.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 639
Lokalizacja: Kraków
marbalon pisze:
Nie... baud faktycznie dziwny ale takowy daje eleres, tylko BF/iNav i podobne zakładają że ramka przyjdzie w 3ms, a nadawana z eleresa trwa 5-6ms.


Marcin, coś zamilkłeś w tym temacie :-(

Już nawet ściągnąłem sobie źródła BF, zmieniłem ten czas

Kod:
#define SBUS_TIME_NEEDED_PER_FRAME 3000
if (sbusFrameTime > (long)(SBUS_TIME_NEEDED_PER_FRAME + 500)) {
        sbusFramePosition = 0;
    }


na 6500 i wgrałem do FC.

Teraz faktycznie otrzymuję dane z eleresa przez SBUS.
Ale nie mam zielonego pojęcia, czy przypadkiem taka zmiana nie będzie miała jakiś skutków ubocznych - np. coś się zakleszczy, FC złapie freeza i kopter odleci w siną dal.

(Tym bardziej, że porównując skompilowaną u mnie binarkę (bez modyfikacji) z tą dostępną oficjalnie, są jakieś różnice... pewnie przez wersje linkowanych bibliotek...)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3004
Lokalizacja: Olsztyn
volender, Marcin w Toruniu na zawodach, to trochę ciekawsze rzeczy niż siedzenie forum ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
witam
Chciałbym sobie wystawić Eleresa na maszt czy takie elementy w takiej konfiguracji zadziałają , posiadam modułDJT frsky i radio 9xr pro z andurino, soft od misia , telemetria działa poprawnie jeżeli eleres max jest wpiety .
Po wpięciu modułu DJT podłączeniu do radio wtyczka od góry , zmianie ustawienia teleremtri na com2 pokazuje rssi .
link do odbiornika frskyhttps://www.banggood.com/RX-F8P-8CH-Bi-directional-1km-Receiver-Compatible-With-Frsky-X9D-X12S-X7-DJT-p-1166272.html?rmmds=myorder
Obrazek
POPRAWIONY SCHEMAT
i tu rodzą sie kolejne pytania :
1 czy mam odłaczyć adruino od 9XR pro ?
2 czy w tym układzie będą wyświetlane wszystkie parametry ( gps, napiecie bateri?)
3 czy wogóle to ruszy , na turnigy
4 jak ustawić radio ,


Ostatnio zmieniony piątek 06 paź 2017, 08:18 przez spyramax, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 01:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8951
Lokalizacja: Bytom
Klocki OK, ale połączenia trochę pokręciłeś. Po pierwsze pin PPM od eleresa zostawiasz w spokoju. Wejście inwertera sygnału wpinasz do S od FrSky (żółty kabel z odbiornika FrSky). Wyjście inwertera pakujesz na RX eleresa.
Teraz telemetria. Pin dolny z telemetrią (poniżej GND na złączu modułu) łączysz wprost do zielonego kabla (T) odbiornika FrSky.

I pamiętaj że ten odbiornik pracuje w formacie "D8", czyli tylko 8 kanałów i telemetria FrSky D. Wszystko zadziała, ale eleres pośle tylko 8 kanałów z aparatury. No i w konfiguracji TX eleresa powinna być ustawiona telemetria na format "FrSky D".
Arduino będzie zbędne.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 09:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
Poprawiłem schemat , takie połączenie jest teraz . Arduino odłączyłem od xr9 .
Na maxie świeci się czerwona led nie łączy się z modelem nic nie wyświetla na apce oprócz rssi ale to chyba między frsky
?
Bezpośrednio jak moduł maxa wpiety w apke wszystko śmiga .


Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171006/ed082664890a2b3ca1e0f9a1c7211baf.jpg[/img]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8951
Lokalizacja: Bytom
1. W MAX'ie najnowszy soft ?
2. W MAX'ie UART ustawiony na S.BUS ?

EDIT:
Sorry za małe wprowadzenie w błąd. Przy tym połączeniu sterowanie będzie, ale telemetrii nie dostaniesz, bo przy sterowaniu S.BUS'em możliwa jest tylko telemetria S.PORT a FrSky-D nie.
Tak że jeśli chcesz mieć telemetrię to musisz zamiast inwertera S.BUS wstawić arduino moim softem konwertera, albo zmienić odbiornik FrSky na serię X (z telemetrią S.PORT).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 10:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
zadziałało sterowanie jest . Czyli będę musiał znowu zainwestować .
mam andurino z twoim softem , w apce jak to ogarnac


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 408, 409, 410, 411, 412  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.