Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 gru 2018, 08:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 29 kwie 2017, 15:00 
Offline

Rejestracja: sobota 07 sty 2017, 12:23
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
Najpierw chciałbym się przywitać ze wszystkimi.

Od ponad roku użytkuję multikopterki.
Zaczeło się od nihui 807, potem x5, cheerson x10w i mój ulubiony cheerson x10 bez wifi.

Miesiąc temu zacząłem zamawiać składaka na ramę 330mm (waga podobna do 250mm a miejsca więcej)

Zresztą nie o tym.

Chciałbym docelowo mieć kopterka składanego z funkcją POI, waypoint.
Trochę bałaganu mam jeśli chodzi o zestawienie wiadomości (kontroler, GPS, GUI jakie waypointy chciałbym zaliczyć ;-)
)

Pomysł aby kupić gotowca Xiaomi Drone 4k i go przenieść na inną, oczywiście podobną wymiarami ramę ale ze składanymi ramionami.

Technicznie da się to zrobić bo gotowiec nie ma ramy jako takiej tylko obudowę.

Według mnie to ma sens z ekonomicznego punktu widzenia dla laika jeśli chodzi o konfigurację podzespołów.

Chcę się upewnić co na to Wy powiecie.

Strona z gołymi przewodami (i nie tylko, są też tam pewnie gorące ESC i rozgrzane silniki):
https://www.igeekphone.com/xiaomi-mi-drone-vs-dji-phantom-3-standard-tear-down-review/

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 maja 2017, 22:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 paź 2016, 18:35
Posty: 28
Lokalizacja: Gaj, Małopolskie
Teoretycznie można, ale niestety nie będzie to takie łatwe jak się wydaje.
1 problem: bateria- jeżeli zmienisz ramę to będzie trzeba kupić nową albo wypakować ją z opakowania i przylutować konektery bo do nowej ramy jej nie podłączyć
2 sprawdź rozstaw montażowy silników i otworów w ramie, czy są identyczne.
3 sprawdź jak gimbal jest przymocowany do ramy, żeby móc go dobrze przymocować do nowej.
4 koszty: dron xiaomi to ok 2200zł plus składana rama ze 400zł plus bateria(chyba że zrobisz coś z tą z zestawu) a dodatkowe koszty same się znajdą.
5 każdy dron wymaga wypidowania (patrz tu). dron ze sklepu jest już wypidowany, alegdy zmienimy rame będzie wymagał ponownego pidowania, a nie wiadomo czy ten kontroler od xiaomi ma w ogóle taką możliwość.
podsumowując: moim zdaniem to łatwiej by było zbudować własnego (ustawień i tak nie ominiesz, a swoją drogą nie są takie straszne) albo kupić gotowca i na tym poprzestać (może być ten od xiaomi bo phantomy są drogie a chyba mają mniejsze możlwości)
Sorry za taki pesymistyczny artykuł ale taka prawda
PS nie poddawaj się, to wspaniałe hobby


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 maja 2017, 10:19 
Offline

Rejestracja: sobota 07 sty 2017, 12:23
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
Wprawdzie teraz jest możliwość kupienia wersji 4k poniżej 2kPLN to i tak zacząłem składać. viewtopic.php?f=37&t=40914

Najbardziej mi zależy na mobilności kopterka. Latam najczęściej z podrexznym bagażem a rozmiary xiaomi są spore.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 05:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Robiłem takie przekładki ale z prostego jak drut Fajtoma P1 i wszystko grało, przy Xiaomi mogą być problemy bo to zabawki bardziej do użytkowania a nie radosnej twórczości.

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 11:47 
Offline

Rejestracja: sobota 07 sty 2017, 12:23
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
No to zobaczymy czy pójdzie przeróbka bo zamówienie na xiaomi drone poszło.
Może wizualnie nie musi się różnić. Może tylko ramiona o odpowiedniej długości.
Srodek może zostać w oryginale.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 18:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Kiedyś przełożyłem P1 do jakieś ramy, bo zależało mi na umieszczeniu śmigieł 10cal, rama okazała się bublem i przy pierwszym ostrym starcie została na ziemi a silniki poleciały :shock:

Obrazek

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Pieth pisze:
przy Xiaomi mogą być problemy bo to zabawki bardziej do użytkowania a nie radosnej twórczości.
Eee, spójż, nawet łatwiejsze od fajtoma do kombinowania, bardziej przypomina nasze składaki, chociażby rozdzielenie ESC od FC :-)
Po lewo xiaomi:
Obrazek

Całość wiwisekcji: https://www.igeekphone.com/xiaomi-mi-dr ... rettyPhoto

Wracając do tematu wątku: hmmm chyba skórka za wyprawkę skoro , przy składanym podwoziu wchodzi te całe xiaomi do płaskiego plecaka na laptop 17".... nie wiem czy nie przekombinuje się z odejmowanymi ramionami.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 04:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Rzeczywiście zrobiony po ludzku ;-)

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:40 
Offline

Rejestracja: sobota 07 sty 2017, 12:23
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
Dlatego też tak pomyślałem że można wszystko poukładać ładnie. Zresztą też zalinkowałem to porównanie w pierwszym poście.
Zobaczymy co i jak będzie jak przyjdzie maszyna no i czy uda mi się bez większych problemów złożyć moją 330 znaczy 380 bo chińczyk się pomylił przy pakowaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
mahalnet pisze:
złożyć moją 330 znaczy 380
Widzisz , tu chyba leży problem. to nie kwestia złożenia. Tu można zrobić majstersztyk mechaniczny.
Ale PIDy Cię pokonają. W Xiaomi Mi drone użytkownik nie ma żadnej możliwości wpływu na PIDowanie.
I nie zauważyłem póki co żadnej procedury typu "autotune" w sofcie. No chyba że są tak genialni konstruktorzy tego ccka że maszyna cały czas się autopiduje. Procesor niby ma mocny, jak w racerach najnowszych STM32 F4.
Konkludując - musiałbyś zbudować ramę w której elektronika (IMU) siedzi z przodu koptera, na wysokości względem płaszczyzny obrotu śmigieł podobnej do oryginału. I rozstaw ramion toczka w toczkę jak oryginał.
I do tego zachowując masę całości oraz jej rozkład na identycznym poziomie :-)
Wtedy fabryczne PIDy nie popsują zachowania nowej ramy. W innym wypadku może być nieciekawie.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 15:19 
Offline

Rejestracja: sobota 07 sty 2017, 12:23
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
Nie wiem jak konkretnie. Zobaczy się jak przyjdzie i rozbiore tą cacuszke. Nie myślałem żeby przenosić elektroniki. Myślę nad odcieciem ramion, dołożeniem płyty z wł. węglowego pomiędzy górną a dolną obudowę i dołożenie ramion o takim samym rozstawie.
Czyli środek oryginał od xiaomi a ramiona przeszczepione.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 15:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
No i Twój pomysł to dodatkowe 300-500g :-(

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 21:19 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 220
Jak dobrze wykona to góra 100g, gdzie tam 500.
Ja jak tylko kupiłem to też mi zaświtało zrobić składane ramiona, ale jeszcze nie pomacaliśmy go w rzeczywistości, więc co tam kombinować na wyrost.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Tylko jak nie idzie tego wypidować to dupa.

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 08:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Pieth pisze:
Tylko jak nie idzie tego wypidować to dupa.
Ot i co, mądrego warto posłuchać :-)
Inna masa to inne PIDy i nie ma dzidy ;-)
Nie będzie to latać jak oryginał-fabryka właśnie z powodu innej masy (zakładając że geometrię uda się zachować bo gdyby jeszcze to było zmienione to już zupełne wariactwo na pidatorze :-( )
Chyba że jesteśmy w błędzie i jest zaimplementowane to co wcześniej wspomniałem - jakieś autotune. Delikatnie za tym przemawia to że mi dronek lata podobnie z gimbalem i bez gimbala... znaczy nikt nie pisał nigdzie że gorzej lata... a może po prostu nikt tego jeszcze nie sprawdził jak lata bez gimbala ? Zrobię stosowne eksperymenta jak sprzęt dotrze do mnie. Dowieszę np dodatkową masę, niesymetrycznie albo coś...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.