Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 18 sie 2017, 00:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 14 wrz 2016, 17:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 18:19
Posty: 65
Lokalizacja: nie wiadomo
Cześć :).

Czy gimbal pobiera bardzo dużo prądu? mam tego
Walkera + G-2D + gopro hero 2
Na pokładzie 2x 3s
silniki sunnysky kv980 ii
radio Lawmate 1.2 500mw do fpv
śmigła 8 cali
standardowa aparatura phantoma 1
telemetria osd mini

całość waży około 1300gram

1 - jest za ciężki?
2 - stare pakiety? baterii niby ładują się ale przez ostatni rok bardzo mało z nich korzystałem
3 - za dużo elektroniki prądożernej w tym gimbal?


wcześniej na 1 pakiecie z fpv (bez telemetrii i bez gimbala) latał 15 minut
po zmianie silników na sunnysky oraz 2 pakietach lot to 30-38min

obecnie phantom wiadomo tak dołożony lata wolniej i ma tendencję do obniżania lotu.

czym zawiniłem? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 488
Przy tych silnikach i śmigłach to taki phantom raczej ma ciąg nie wiele ponad 2000g

Nie napisałeś jakiej pojemności są pakiety ale jeśli dobrze szacuję aktualny ciąg to model jest trochę za ciężki.

Powinieneś chyba założyć śmigła 1145 albo 1047.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 20:31 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 01:53
Posty: 14
Lokalizacja: sosnowiec
Cześć. Ja mam gimbal G-3DH Walkery. Teoretycznie bardzo prądożerny. Latałem z gimbalem jak i bez niego, mam w aparaturze ustawiony alarm poziomu baterii, jak i minutnik na 15 min. Praktycznie w obu przypadkach włączają mi się one równocześnie, co utwierdza mnie w przekonaniu, że pożeranie prądu przez gimbal jest znikome.

_________________
Walkera Scout X4; Voyager 3 ; Devo F12e; GS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 488
Pobór prądu to moim zdaniem najmniejszy problem.
To dodatkowy ciężar wymaga więcej energii.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6833
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zakładam, że samo pobieranie prądu przez gimbal jest niewielkie, jak dobrze został ustawiony mechanicznie i dobrze ustawiona moc silników.
Głównym powodem tak krótkiego lotu, to waga całości i być może słaby pakiet.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 20:51 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 01:53
Posty: 14
Lokalizacja: sosnowiec
Ja stawiam raczej na pakiet. Nie wydaje mi się, aby dociążenie gimbalem i kamerą tak drastycznie zmniejszyło czas lotu. Zresztą sam kolega zadający to pytanie raczej zorientowałby się że podrywa z ziemi ciężarną krowę.
Ale w sumie chyba łatwo to sprawdzić lecąc na czas z odpiętym balastem. Ładowanie pakietów też ale już na mikroprocesorowej ładowarce.

_________________
Walkera Scout X4; Voyager 3 ; Devo F12e; GS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 488
jpyt1971 pisze:
Nie wydaje mi się, aby dociążenie gimbalem i kamerą tak drastycznie zmniejszyło czas lotu.


Zdecydowanie tak.
Waga kolego to podstawy.

Pakietu przy okazji też nie można wykluczyć. Jedno z drugim ciągnie za sobą duży spadek wydajności/czasu lotu.

Moje pytanie...jakie kolega ma napięcie na baterii/celach kiedy uznaje że czas zakończyć lot??

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 21:44 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 01:53
Posty: 14
Lokalizacja: sosnowiec
21,6 przy 6s 5400 mAh w Scoucie
28,3 przy 8s 6000 mAh w Voyagerze

EDIT - scalenie

W Scoucie ,w sumie 21,4 jest chyba w instrukcji, ale 21,6 jest z dużym zapasem przy odległych lotach .Aładując ponownie pakiet na 3A a więc ok O,5 ładowarka po naładowaniu wskazuje " wbicie" w pakiet mniej więcej 4800 mAh

_________________
Walkera Scout X4; Voyager 3 ; Devo F12e; GS


Ostatnio zmieniony piątek 16 wrz 2016, 21:53 przez jpyt1971, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 488
Interesują mnie baterie kolegi atomboy.

Ty kolego jpyt1971 piszesz o instrukcji...tylko po co??
Ważne jest napięcie na celach a nie sama ich suma...

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 18:19
Posty: 65
Lokalizacja: nie wiadomo
Jutro zrobię dokładne pomiary, bo teraz siąpi deszczem. Stawiam jednak na ciężar, rzeczywiście czuć, że ciężko się odrywa od ziemi.
Pakiety zdają się być dobre, ale to też będę wiedzieć jutro kiedy znajomy wpadnie wrzucę do niego (goły phantom 1) pakiet i zobaczę.

Śmigła miałem 9cali teraz są mniejsze bo na sklepie innych nie było a te co miałem są niesamowicie kruche.

Tak na marginesie to najgorzej wychodzą pakiet oryginalne od phantoma. Najlepiej Tigery :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.